DOMOTEX 2019 – Jedan događaj povezao ceo svet podova

DOMOTEX 2019
Internacionalni Sajam podnih obloga

Najnovije izdanje DOMOTEX-a vodećeg svetskog sajma tepiha i podnih obloga koji je održan od 11. do 14. januara – naglasilo je njegovu reputaciju kao najvećeg i najvažnijeg iz ovog sektora – čvorišta poslovanja, inovacija i trendova.

Preko 1.400 izlagača iz više od 60 zemalja došlo je u Hanover kako bi započelo uspešnu godinu poslovanja. Zbog rastuće koncentracije tržišta, DOMOTEX je zabeležio blagi pad u poseti. Prema istraživanju sajma, situacija sa brojem izlagača ostala je konstantna, dok se obim kupovine po posetiocu povećavao.

Oko 70 odsto svih DOMOTEX učesnika ponovo je došlo iz inostranstva – što je jasan znak međunarodne privlačnosti ovog sajma. Što se tiče profila posetilaca, prisustvo je značajno bilo na strani stručnjaka za veleprodaju i maloprodaju. Brojke su, takođe, otkrile povećanje prisustva arhitekata, dizajnera enterijera i profesionalaca iz struke. Pored toga, DOMOTEX 2019 je zabeležio povećanje prodaje prodatog prostora.

Domotex 2019 - “CREATE’N’CONNECT”
Domotex 2019 – “CREATE’N’CONNECT” foto: Deutche Messe

“Zahvaljujući snažnoj međunarodnoj sili, DOMOTEX služi kao smotra globalnog tržišta u ovom sektoru. Pozitivan i optimističan pogled na poslovnu 2019. godinu koji je bio opipljiv u halama sajma dokazuje uspeh ovogodišnje izložbe podnih obloga“, rekao je dr. Andreas Gruchov, član Upravnog odbora zadužen za DOMOTEX u Deutsche Messe.

„Proizvođači i kupci, kao i partneri, arhitekte i dizajneri iz celog sveta, udružili su se na DOMOTEX-u, stvarajući nove poslovne odnose i mogućnosti saradnje koje ranije nisu smatrali mogućim“, primetila je Sonia Vedell-Castellano, nova direktorka DOMOTEX-a.

Domotex 2019 - Rubio Monocoat foto: MAGIC FLOOR d.o.o.
Domotex 2019 – Rubio Monocoat foto: MAGIC FLOOR d.o.o.

Ovogodišnja tema “CREATE’N‘CONNECT” stavila je naglasak na digitalizaciju i kreativnu povezanost u svim aspektima dizajna podova, formirajući lajtmotiv za ceo događaj. “Framing Trends“ kao posebna postavka imao je fantastične prezentacije, inovativne proizvode i uzbudljiv prateći program, stvarajući opipljivo žarište koje su posetioci posebno cenili.

“Pod postavlja pozornicu za svaki enterijer”, rekao je međunarodno priznati dizajner Sebastian Herkner, naglašavajući vitalnu vezivnu funkciju tepiha i podnih obloga unutar ukupnog koncepta dizajna. „Uz zidove, podovi definišu kontekst i osnovu dizajna enterijera. Izbor podnog materijala utiče na to kako živimo i komuniciramo u nastaloj unutrašnjosti.” Kao predavač na forumu govornika trendova, Herkner se osvrnuo na vodeću poziciju tema povezivanja koja funkcioniše na interfejsima arhitekture, dizajna enterijera i dizajna.

Domotex 2019 - Rubio Monocoat foto: Deutche Messe
Domotex 2019 – Rubio Monocoat foto: Deutche Messe

Prostori za podne obloge – prezentacije naslovne teme: “CREATE’N’CONNECT”

Jedna od centralnih atrakcija na DOMOTEKS-u 2019. bila je podna obloga “Wood Life Cycle” (Životni vek drveta). Projekat je kreiran i dizajniran od strane Total Tool Milano, sa “životnim ciklusom” drveta u Srbiji kroz sedam različitih koraka – od drveća koje raste u šumi do recikliranog proizvoda koji završava i zatvara ciklus na drugom kraju.
Poseban “točak za povezivanje” od strane kompanija Schmidhuber, sastavljen je od faseta obojenog stakla, pozvala je posetioce sajma da uđu točak i pokreće ih stopama, stvarajući tako višebojno svetlo refleksije na okolne podne obloge koje obezbeđuje Carpet Concept, za jedinstveno iskustvo posetioca. Ova tehnika isticanja veza i interakcija između svetlosti i materijala je, takođe, promovisana putem društvenih mreža i interakcija u obliku selfija.

Domotex 2019 - “CREATE’N’CONNECT”
Domotex 2019 – “CREATE’N’CONNECT” foto: Deutche Messe

Opet unutra

U kontekstu glavne teme, Fletco Carpets, u partnerstvu sa svojim klijentima, kreirao je specijalni pod od digitalno štampanih tepiha i otirača. Većina podnih površina je bila odštampana sa precizno definisanim šablonom da bi se stvorio jasan kontrast sa pikseliranom spoljnom zonom. To je nastavljeno i na zidovima, ilustrujući gotovo neograničene mogućnosti digitalne štampe, tehnologije za razvoj identiteta brenda. „Virtualni salon“ je ponudio sveobuhvatan prikaz tehnologije virtualne stvarnosti, dok se „Katalog proizvoda“ posvetio proširenju aplikacije “AI”. Aplikacija “AI” za pametne telefone omogućila je DOMOTEX učesnicima da zamene virtualne podove za prave i iskusne vizuelne i prostorne efekte.

Domotex 2019 - foto: Deutche Messe
Domotex 2019 – foto: Deutche Messe

Kreativna interakcija i projekti usmereni na okolinu

Još jedna izvanredna atrakcija uključivala je dizajnerske projekte za učešće publike koje nudi NuThinkers sa Univerziteta u Vismaru. U “A Match!”-u, dva fizički odvojena pojedinca pokušaju da se zaljuljaju u sinhronizaciji. Paralelni pokreti su prikazani u obliku krivulje na video displeju. Učesnici su mogli da šalju jedni drugima snimke pomoću aplikacije, čime su se povezivali sa spoljnim svetom.

http://www.domotex.de

DOMOTEX 2019
11-14 januara (petak-ponedeljak)
Hannover Exhibition Center, Hanover, Nemačka
www.domotex.de