Keramičke pločice u dizajnu enterijera

Toliko različitih dimenzija, oblika, boja, dezena, građe, kvaliteta može se naći u svetu keramike. Arhitekta pokušava materijalizovati svoju ideju kroz projekat i u trenutku kada dođe na red uređenje enterijera neretko se dešavaju promene. Keramičke pločice umeju  da u potpunosti izmene prvobitan koncept enterijera. Arhitekta zamisli određeni tip keramike, boju, teksturu, a onda u salonu keramike vidi nešto novo i onda uređenje enterijera dobija novu dimenziju.

Kako stvoriti idealan, funkcionalan prostor, prostor koji vas neće opterećivati, prostor koji se lako održava? Jednostavno odlučite se za keramiku. Keramičke pločice su nešto što nas inspiriše da stvaramo magične enterijere koji zahvaljujući njima dobijaju jednu sasvim novu dimenziju.

Keramika daje ideje i danas kada razgovaramo na temu keramike ne zadržavamo se samo na podu i zidovima kupatila. Keramika je davno izašla iz okvira kupatila i kuhinja i elegantno se ušunjala u kompletan enterijer objekta. Razvojem sistema podnog grejanja prevazišao se problem hladnih podova tako da sve više vidimo primenu keramičkih pločica u dnevnom boravku ili spavaćoj sobi. Keramika na fasadi, keramika na terasi, oko bazena, u bazenu, na tremu… keramika u eksterijeru.

Toliko različitih dimenzija, oblika, boja, dezena, građe, kvaliteta može se naći u svetu keramike. Arhitekta pokušava materijalizovati svoju ideju kroz projekat i u trenutku kada dođe na red uređenje enterijera neretko se dešavaju promene. Keramika ume da u potpunosti izmeni prvobitan koncept enterijera. Arhitekta zamisli određeni tip keramike, boju, teksturu, a onda u salonu keramike vidi nešto novo i onda uređenje enterijera dobija novu dimenziju. Nekada odstupanje od prvobitnog koncepta daje pozitivnu promenu, a nekada potpuni promašaj, ali keramika nikog ne ostavlja ravnodušnim. Dešava se da jedna mala bordura u neodgovarajućoj boji promeni sve boje u kupatilu, a nekada i vrstu i dimenzije pločica.

Dimenzije keramičkih pločica nisu više ograničavajući faktor. Sada se možemo igrati i spajati nespojivo. Velikoformatna keramika uveliko vlada. Polako se napušta koncept kupatila u dve boje razdvojene bordurom. Sva su nam kupatila ličila jedna na druga u boji peska na slici iz kataloga. Sada sa nekoliko ploča možemo pokriti kupatilo manjih dimenzija. Boje postaju čiste, dezeni različiti, a kontrasti veći. Dobro osmišljeno kupatilo ima svoju priču sa pažljivo osmišljenim detaljima i materijalima. Sve je podređeno ugodnom boravku budućeg korisnika.

Keramika u dnevnom boravku ili spavaćoj sobi?

Zašto da ne, pa ne moramo svi imati parket na podu. Vremena se menjaju, podovi su topli zahvaljujući podnom grejanju, a keramika na podu može izgledati atraktivnije i luksuznije u odnosu na parket, a ujedno se lakše održava i ima duži vek eksploatacije. Mnogobrojni hoteli već odavno imaju trend da podove u sobama obložene keramikom ne pokrivaju tekstilnim podnim oblogama.

Moderni enterijeri zahtevaju primenu određenog tipa keramike. Najčešći su primeri kombinacije stakla i keramike u sivim tonovima akcentovani sa detaljima u nekoj intenzivnoj boji. Keramika u srebrnom tonalitetu ili boje rđe daje enterijeru posebnu dimenziju.

Pod od crnih i belih keramičkih pločica je postao klasika. Pravilno poređane pločice koje izgledaju kao šahovsko polje mogu stajati u ulaznom holu ekskluzivne vile, hotela sa pet zvezdica ili običnog kupatila. Kako god pružaju bezbroj mogućnosti za stvaranje magičnog enterijera koji može izgledati otmeno, kič, obično, prosečno ili nestvarno. Zidove možemo bojiti, oblagati tapetama, keramikom, staklom, drvetom ili ostaviti neobrađene, a crnobeli pod će uvek privući pažnju.

Izbor keramike traži vreme i dobro raspoloženje. Kada birate garderobu može se desiti da vam nešto ne odgovara, pa to nešto zamenite ili prepravite. U keramici nema prepravki, a improvizacije su retko kada dobro rešenje. Zato osmislite svoj prostor, pretražite internet, planirajte vreme i sa pravim konceptom idite u salon keramike. Izbor keramike je veliki, ali svako od nas zna kako bi trebalo da izgleda naš magični enterijer.

Autor teksta: Melanija Pavlović dipl.inž.arh