Interesantne činjenice o podovima koje možda niste znali

Vaš dom ne bi bio potpun bez prelepih podova. Bez obzira kojem tipu pripadaju, svakako podovi su neizostavni deo i odelo Vašeg enterijera. Oni čine da se osećate prijatnije u prostoru i da uživati u potpunosti u svim stepenima komfora.

A da li ste znali da Vaši podovi imaju bogatu istoriju?

Prvi podovi su nastali iz tepiha izrađivanih od pletene trave i životinjske dlake i imali su dekorativnu funkciju. Zastupljeni su bili u primitivnim domovima ljudi iz te ere.

Najskuplje podne pločice

Mermerne podne ploče su svakako luksuzna vrsta poda koju na žalost, ne mogu svi priuštiti. Luksuzne pločice mogu biti prekrivene dijamantima, sedefom ili oniksom. Najskuplji pod je od crnog mermera koji sadrži 95 dijamanata okruženih crnih krugovima od poludragog kamena agata. Cena ovog poda je prava sitnica, a u cenu nije uračunata čak ni sama instalacija.

Dijamanti, sedef i oniks u pločicama
Dijamanti, sedef i oniks u pločicama

Najstariji tepih

Najstariji tepih je utkan još u V veku p.n.e. Tepih je pronađen u grobnici skitskog princa u Sibiru.

Crveni tepih

Crveni tepih je od uvek imao važnu ulogu u ceremonijama i formalnim okupljanjima političara ili vrhovnih funkcionera. Prvi crveni tepih je napravljen 458 godine p.n.e od strane Asteka. U današnje vreme, sve češće se crveni tepih može videti u javnim objektima zabavnog karaktera i u bioskopima.

Drveni podovi

Prema istraživanjima pokazalo se da oko 90 odsto agencija za nekretnine brže prodaju stanove ili kuće u kojima su zastupljeni drveni podovi i to po većoj ceni u odnosu na ostale.

Najskuplje pločice u domu
Najskuplje pločice u domu

Najbolji primerci podnog mozaika viđeni su na Siciliji i u Veneciji.
Drveni podovi su idealni za održavanje, jer se vrlo lako čiste od prljavštine i bakterija.