DOMOTEX 2019 – Povezivanje trendova širom sveta

Od 11. do 14. januara 2019. godine održan je DOMOTEKS – vodeći svetski sajam tepiha i podopolaganja kako bi prikazao međunarodne trendove u industriji. Ovogodišnja tema “CREATE’N‘CONNECT” stavlja naglasak na digitalizaciju i kreativnu povezanost u svim aspektima dizajna podova, formirajući lajtmotiv za ceo događaj.

„Framing Trends“ kao posebna postavka imao je fantastične prezentacije, inovativne proizvode i uzbudljiv prateći program, stvarajući živo žarište koje su posetioci posebno cenili.

„Pod postavlja pozornicu za svaki enterijer“, rekao je međunarodno priznati dizajner Sebastian Herkner, naglašavajući vitalnu vezivnu funkciju tepiha i podnih obloga unutar ukupnog koncepta dizajna. „Uz zidove, podovi definišu kontekst i osnovu dizajna enterijera. Izbor podnog materijala utiče na to kako živimo i komuniciramo u nastaloj unutrašnjosti.“ Kao predavač na forumu govornika trendova, Herkner se osvrnuo na vodeću poziciju tema povezivanja koja funkcioniše na interfejsima arhitekture, dizajna enterijera i dizajna.

DOMOTEX – 2019.

Prostori za podne obloge – prezentacije naslovne teme: „CREATE’N’CONNECT“

Jedna od centralnih atrakcija na DOMOTEKS-u 2019. bila je podna obloga “Wood Lifecicle”( Životni vek drveta“). Projekat je kreiran i dizajniran od strane Total Tool Milano, sa “životnim ciklusom” drveta u Srbiji kroz sedam različitih koraka – od drveća koje raste u šumi do recikliranog proizvoda koji završava i zatvara ciklus na drugom kraju. Poseban „točak za povezivanje“ od strane kompanija Schmidhuber, sastavljen je od faseta obojenog stakla, pozvala je posetioce sajma da uđu točak i pokreće ih stopama, stvarajući tako višebojno svetlo refleksije na okolne podne obloge koje obezbeđuje Carpet Concept, za jedinstveno iskustvo posetioca. Ova tehnika isticanja veza i interakcija između svetlosti i materijala je ,takođe, promovisana putem društvenih veza i interakcija u obliku selfija.

Opet unutra

U kontekstu glavne teme, Fletco Carpets, u partnerstvu sa svojim klijentima, kreirao je specijalni pod od digitalno štampanih tepiha i otirača. Većina podnih površina je bila
odštampani sa precizno definisanim šablonom da bi se stvorio jasan kontrast sa pikseliranom spoljnom zonom. To je nastavljeno i na zidovima, ilustrujući gotovo neograničene mogućnosti digitalne štampe, tehnologije za razvoj identiteta brenda. „Virtualni salon“ je ponudio sveobuhvatan prikaz tehnologije virtualne stvarnosti, dok se „Katalog proizvoda“ posvetio proširenju aplikacije AI. Aplikacija AI za pametne telefone omogućila je DOMOTEKS učesnicima da zamene virtuelne podove
za prave i iskuse vizuelne i prostorne efekte.

Kreativna interakcija i projekti usmereni na okolinu

Još jedna izvanredna atrakcija uključivala je dizajnerske projekte za učešće publike koje nudi NuThinkers sa Univerziteta u Vismaru. U “A Match!”-u, dva fizički odvojena pojedinca
pokušaju da se zaljuljaju u sinhronizaciji. Paralelni pokreti su prikazani u obliku krivulje na video displeju. Učesnici su mogli da šalju jedni drugima snimke pomoću aplikacije, čime su se povezivali sa spoljnim svetom.

http://www.domotex.de

DOMOTEX 2019
11-14 januara (petak-ponedeljak)
Hannover Exhibition Center, Hanover, Nemačka
www.domotex.de