Kako učiniti da nov drveni pod da izgleda „vintage”?

Postoji mnogo različitih metoda i tehnika koje utiču da starie drvo bude izdržljivije. Međutim, postoji  apsolutno najlakši i najviše prilagodljiv način da novi drveni pod izgleda kao stari drveni.

Bor kao idealno drvo

Možete koristiti bilo koju vrstu drveta za ovo, ali se preporučuje bor, jer ima sjajne godove i odlično “prihvata”, odnosno, upija  mrlje. Takođe, bor je jedno od jeftinijeg drveća.

Bojenje poda

Potražite Vaše načete kantice boja, ili pak kupite nove, ukoliko Vam tako više odgovara. Menta, tirkiz, bela  i ugalj siva su boje koje će se koristiti u ovom projektu. Verovatno šačica Vas želeće tačno određenu boju, pa i nianse boje, ali to jednostavno nije bitno. Samo zgrabite pregršt boja nađete i izmešajte ih! Posebo zanimljiv efekat se dobija kada se u belu ubaci  bilo koja boja jer daje kontrast na kraju. Koristite polusjajne boje za belu, jer ako koristite obične ili “satenske”, one će upiiti mrlju previše. Sjaj nije toliko bitan za ostale boje, već samo za belu.

Posle farbanja, pod se ostavlja da se suši preko noći, a potom se šmirglom uklanjaju sve neravnine na njegovoj površini. Često se dešava da pojedine daske budu više izbrušene nego ostale. U tome i jeste poenta. Da se ne vodi računa. U svakom trenutku možete stati sa šmirglisanjem, jer će drveni pod izgledati prelepo i odavati utisak starog već u prvim momentima.

Poslednji korak

Poslednji korak je ono što zaista daje nešto posebno drveno podu. Nakon brušenja i brisanja  na drvene daske se nanosi braon boja u vidu mrlja. Mogu se koristiti razlićite nijanse braon boje koje će doprineti 3D efektu drveta, tj. označavaće dubinu i postojanost mrlja. Mrlje se nanose krpom, ne ostavlajući ih predugo da stoje, da ih drvo ne bi upilo previše, jer će one kasnije uticati na kvalitet i izdržljivost poda.

Ovaj veoma jednostavan i brz metod transformacije Vašeg poda u starinski, “vintage” stil, pružiće sobi emociju davno prošlog vremena i nateraće Vas da se osetitie veoma prijatno, toplo i gostoljubivo. To je šarm starinskog poda.

Prethodni tekstKERAMIKA KANJIŽA – Uživajte u lepoti keramičkih pločica inspirisanih prirodnim materijalima
Sledeći tekstČarls i Rej Ims – par koji je promenio lice dizajna