Bjelin i održivi razvoj

Važan aspekt je održivi razvoj i uticaj proizvoda na globalno zagrevanje i emisije ugljen-dioksida (CO₂) proizvoda.

EPD (Izjava o zaštiti okoline jednog proizvoda) opisuje ekološku efikasnost određenog proizvoda iz perspektive životnog ciklusa i pruža detaljne informacije o otpuštanju štetnih gasova, prvenstveno ugljen-dioksidu koji se emituju pri proizvodnji poda, njegovom životnom veku i odlaganju ili reciklaži te ponovnoj upotrebi.

Održivi razvojDrvo kao osnovni materijal u podovima, za razliku od drugih materijala, izuzetno je korisno za smanjenje globalnog zagrevanja budući da 1 kg suvog drveta apsorbuje i skladišti oko 1,8 kg ugljen-dioksida iz atmosfere. To se postiže fotosintezom.

Kako drvo raste, oko 0,5 kg ugljenika (C) pohranjuje se u drvetu, a 1,3 kg se vraća u atmosferu kao kiseonik (O₂). To se može uporediti sa 3 kg ugljen-dioksida koji se stvara kada se potroši 1 litra benzina. Deset m² drvenog poda stoga skladišti približno onoliko ugljen-dioksida koliko moderan automobil proizvede tokom gotovo 1000 km vožnje.

Za razliku od drugih materijala, drvo je stoga ugljen-dioksid negativno i ekološki pozitivno. Zato su svi naši podovi od drveta.

Održivo drvo

Naša proizvodnja temelji se na jednostavnim, ali mudrim principima koji osiguravaju održivost našeg poslovanja. Jedan od izbora koji smo napravili je da proizvodimo samo proizvode na bazi drveta, jer je drvo najprihvatljivije za okolinu.

Uticaj šuma na okolinu

Šume kojima se odgovorno rukovodi su ekološki prihvatljive. Ugljen-dioksid se stotinama godina skladišti u drvnoj građi koju vadimo iz šume i pretvaramo u građevinski materijal, poput podova.

Woodura® drveni podovi Bjelin d.o.o.
Bjelin d.o.o. za čvrste drvene podove Woodura®

Nažalost, nije svako šumarstvo ekološki prihvatljivo, a seča može biti ekološki nepovoljna ako je stopa krčenja šuma i degradacije veća od ponovnog rasta. Kako bismo to izbegli, koristimo drvo sa FSC sertifikatom. FSC je skraćenica za Forest Stewardship Council i nezavisna je međunarodna organizacija članica koja radi na promovisanju ekološki prihvatljivih šumarskih praksi putem vlastitog sistema sertifikovanja.

Drvo dolazi iz šuma kojima se odgovorno rukovodi

Blizina šume

Drvo za čvrste drvene podove Woodura® dolazi iz šuma kojima se odgovorno rukovodi i kojima se upravlja na održiv način, na temelju vrlo strogih ekoloških, društvenih i ekonomskih propisa. Drvo se prerađuje lokalno u našim sopstvenim pogonima, smanjujući transport uz zadržavanje poslova za lokalnu zajednicu.

„Knife cutting“ za smanjenje gubitka

Knife Cutting za smanjenje otpadaKorišćenjem tankih slojeva pri proizvodnji naših čvrstih drvenih podova Woodura®, dobijamo znatno veću količinu finalnog proizvoda od svakog kubnog metra drva. Pretvaramo višak materijala u novi pod. Svako drvo koje se ne može koristiti kao površinski sloj za proizvod, koristi se kao punilo ili energija. Ništa ne ide u otpad.

Dovodimo do maksimuma korišćenje svih sirovina i svakog trupca koje uzmemo iz šuma. S našim proizvodnim sistemom možemo izračunati savršen način rezanja trupaca kako bismo stvorili različite veličine i oblike.

Maksimalno korišćenje sirovine i održivi razvoj

U poređenju sa tradicionalnim drvenim podovima, možemo proizvesti 10 puta više čvrstih drvenih podova od iste sirovine. Jedinstveni način na koji koristimo sirovinu drveta omogućuje da više stabala ostane u prirodi i naraste.

Više čvrstih drvenih podova od iste količine sirovineNikada ne uzimamo više stabala iz šume nego što ih možemo ponovno uzgojiti.

BJELIN d.o.o. logo

BJELIN d.o.o.
www.bjelin.com

Prodajni predstavnici za Srbiju:

* Vujnović Enterijeri d.o.o.
www.vujnovicenterijeri.rs
* Pinoles d.o.o.
www.pinoles.com