Čarls i Rej Ims – par koji je promenio lice dizajna

Bračni par Ims je predstavlja jedan od najvećih i najvažnijih dizajnerskih uticaja 20-tog veka. U njihovoj više od četiri veka dugoj karijeri, Čarls i Rej Ims su u dizajnerskom smislu oblikovali svaki aspekt života pojedinca, od arhitekture preko nameštaja i fotografije sve do dizajna tekstila i grafičkog dizajna.

Čarls Ims (Charles Eams, 1907-1978) i Rej Kajzer Ims (Ray Kaiser Eames, 1912-1988) su se upoznali tokom studija arhitekture na Krenbruk akademiji umetnosti (Cranbrook Academy of Art) u Mičigenu. Venčali su se 1941 godine a od početka svog poznanstva započeli su i dizajnersku saradnju. Od samog starta Čarls i Rej su bili fokusirani na kreiranje multifunkcionalnog i modernog dizajna koji će odgovarati potrebama savremenog čoveka.

Još za vreme studija Čarls Ims se pokazao kao izuzetan dizajner nameštaja kada je 1940-te godine u saradnji sa finskim dizajnerom Erom Sarinenom (Eero Saarinen) osvojio nagradu „Organski dizajn u opremanju doma“ (Organic Design in Home Furnishing) Muzeja moderne umetnosti za set nameštaja od drveta. Dizajn ovih elemenata koji su uključivali eksperimentalne stolice od modelovanog furniranog drveta koje su bile začetak ideje o stolicama dvojca Ims zamišljen je kao funkcionalna i ekonomična opcija za korisnike koji žele život u modernom i udobnom okruženju. Tokom naredne tri decenije ovo će biti ideje vodilje za dizajnerski par Ims – kreirati moderne i udobne elemente i prostore koji neće biti ograničeni samo na povlašćenu elitu već će i obični smrtnici moći da ih priušte.

Bračni par Čarls i Rej Ims
Bračni par Čarls i Rej Ims

Par se 1941. godine preselio u Los Anđeles gde je Čarls radio za filmsku industriju dok je Rej dizajnirala naslovne stranice za uticajni žurnal „Kalifornijska umetnost i arhitektura“ (California Art and Architecture). Tokom ovog perioda oni su i dalje eksperimetisali sa modelovanim furniranim drvetom – proces koji je Čarls Ims započeo još tokom saradnje sa Erom Sarinenom. Ovi eksperimenti uključivali su kreiranje mašine koju su koristili za modelovanje lameliranog furnira. Mašinu su veoma duhovito nazvali „Kazam“ – reč koju mađioničari koriste prilikom izvođenja svojih trikova. Ova mašina nikad nije dovela do željenih rezultata ali je doprinela da američka vojska angažuje bračni par Ims na kreiranju elemenata koji su korišćeni tokom Drugog svetskog rata. Pre svega se radilo o protezama i langetama za povređene vojnike. Imsove je američka mornarica angažovala da kreiraju i razviju lake elemente koji bi se mogli masovno proivoditi. Ovi elementi su pravljeni od modelovanog furniranog drveta. Takođe, Imsovi su učestvovali i na razvoju elemenata koje je koristila vazduhoplovna služba.

Bračni par Čarls i Rej Ims

Pristup vojnoj tehnologiji i materijalima tokom ratnih godina obezbedio je finalni korak u stvaranju stabilnih proizvoda od lameliranog modelovanog furnira na čemu su Imsovi radili još od početka svoje zajedničke karijere. Rezultat ovih dugogodišnjih istraživanja i napora je bio istovremeno funkcionalan i izuzetno skulpturalan naznačavajući oblik koji je tokom vremena postao zaštitni znak dizajna Imsovih – biomorfnu formu koja je glavna karakteristika mnogih budućih dizajnerskih elemenata Čarlsa i Rej Ims.

Konačno otkrivši tajnu oblikovanja lameliranog furnira, Čarls i Rej su ovaj proces upotrebili za dizajn i izradu nameštaja a svakodnevnu upotrebu u domaćinstvima. Posle dugotrajnog i mukotrpnog procesa pravljenja prototipa i testiranja prvi proizvod bio je jednostavna stolica od lameliranog furnira sa prepoznatljivim biomorfnim krivinama na sedištu i naslonu. Stolica je savršeno pratila ljudsko telo što ju je činilo potpuno ergonomskim dizajnom. Stolica se proizvodila i reklamirala kao pristupačna, funkcionalna stolica koja odgovara modernom domaćinstvu i načinu života modernog čoveka. Ova stolica se i dan danas proizvodi i tokom vremena je imala ogroman uticaj na dizajn nameštaja dvadesetog veka i to ne samo u Americi već i širom sveta. Proces proizvodnje je vremenom razrađen, usavršen i proširen na stolice i stolove za obedovanje kao i na komode i ormane i drugi nameštaj za skladištenje.

Bračni par Čarls i Rej Ims

Imsovi su nastavili da eksperimentišu sa materijalima i vremenom su sa lameliranog modelovanog furnira prešli na modelovani fiberglas i druge materijale. Ovo je rezultovalo stvaranjem novih linija proizvoda, pre svega nameštaja koji je pristupačan i funkcionalan. Istovremeno, ovahj nameštaj se mogao pohvaliti vrhunskim dizajnom. U ovoj fazi su nastale serije stolica, sofa na rasklapanje, tapacirana fotelja sa „ljuskom“ od fiberglasa, čitav spektar nameštaja sa aluminijumskim ramom ali i drugi izuzetno inovativni elementi. Nameštaj koji su Imsovi dizajnirali je veoma brzo usvojen od strane proizvođača ali i korisnika kako za upotrebu u stambenim tipologijama tako i za upotrebu u javnim objektima. Mnogi od elemenata i komada nameštaja koje su dizajnirali se i danas proizvode i koriste u potpuno nepormenjenom obliku i sa nimalo smanjenom popularnošću.

Rej Ims je bila fokusirana i na dizajn tekstila. Neki od dezena koje je kreirala su monohromatski, smireni i ujednačeni dok se drugi mogu pohvaliti jarkim bojama i smelim šarama. Većina dezena se bazira na ponavljanju apstraktnih geometrijskih formi često veoma očigledno svojeručno iscrtanih. Rezultirajući efekat njenog pristupa koji savršene geometrijske oblike takoreći propušta kroz šaku je zapravo osnovna karakteristika njenog pristupa dizajnu i njenog rada – istovremeno moderan i humanistički, apstraktan i pristupačan, instiktivno razumljiv.

Kako je njihov nameštaj imao mnogo uspeha, Čarls i Rej Ims su se posle rata okrenuli arhitekturi kao svom primarnom interesu. Opet vođeni idejom o modernom i istovremeno ekonomičnom stanovanju Imsovi su svoju diuzajnersku energiju usmerili na kreiranje kuće koja će relativno lako rešiti nedostatak stambenog prostora u posleratnoj Americi. U saradnji sa časopisom „Kalifornijska umetnost i arhitektura“ (California Art and Architecure) Imsovi su stvorili seriju kuća kojima su želeli da motivišu i angažuju mlade arhitekte da stvaraju prototipe stambenih objekata kojima će se rešiti problem nedostatka stambenog prostora.

Arhitektura - Čarls i Rej Ims
Arhitektura – Čarls i Rej Ims

Prilikom kreiranja i gradnje prototipa kuća Imsovi su bili veoma pragmatični – koristili su standarde industrijske materijale, tehnike i elemente kad god je to bilo moguće. U vreme kada je vladao ogroman manjak materijala i elemenata ovaj pristup je bio i više nego razuman, dobrodošao i prihvaćen. Serije kuća koje su stvorili su imale fleksibilne enterijere i bile su u potpunosti prilagodljive potrebama modernog čoveka kao i potrebama rastućih porodica u eri bebi bumersa.

Bračni par Čarls i Rej Ims

Doprinos Čarlsa i Rej Ims modernom dizajnu ali i tehnikama i tehnologijama izrade nameštaja kao i njihov uticaj na dizajn 20-og veka je nemerljiv. Priča o njima bi mogla da traje veoma dugo a u ovom tekstu su samo pomenuti neki od njihovim najvažnijih kreacija.

Od grafičkog dizajna, filma i fotografije preko nameštaja pa do arhitekture, Imsovi su ostavili dubok trag na svaki aspekt dizajna današnjice a ono što najviše fascinira je njihov humanistički i nepretenciozan pogled na dizajn koji je dao neke od najvažnijih dizajnerskih rešenja 20-og veka a i šire.

Piše: Irma Talović, d.i.a.