REČ STRUČNJAKA: Na vaša pitanja i nedoumice o industrijskim podovima odgovara stručnjak za podove iz kompanije Tikkurila

Kada su u pitanju industrijski podovi, različite industrije imaju različite potrebe. Pivare, farmaceutske laboratorije, komercijalne kuhinje, parking garaže, itd. imaju potrebu za industrijskim podovima koji izdržavaju svaku vrstu stresa.

Kako vam je naš portal mesto za informisanje za sve vrste podnih obloga, često nam se javljate sa raznim pitanjima i očekujete da razrešimo neke nedoumice oko postavljanja, održavanja, odabira industrijskih podova.

Na neka od vaših pitanja, odgovara Hranislav Lazović, stručnjak za industrijske podove iz kompanije Gudmark Group.

Tikkurila - Temafloor premazi za zaštitu podova u enterijeru i eksterijeru
Foto: Tikkurila

1. Koja je razlika između epoksidnog poda i poliuretana?

Da ne bi zalazili u tehnologiju materijala najlakše je da se ove dve vrste podova podele prema nameni.

Zbog odličnih mehaničkih karateristika i cene epoksidni podovi su našli put kod šroke primene u magacinima, prodajnim prostorima, i raznim industrijama opšte namene i uvek unutrašnja priumena ovog poda. Poliuretanski pdoovi su elastični I UV otporni pa samim tim mogu se koristiti za spoljašnju namenu, kao i specijalne zahteve prehrambene industrije klanica, hladnjaćama sa dubokim smrzavanjem.

2. Da li je istina da je nemoguće popraviti kada neko loše postavi industrijski pod i da bi bilo jeftinije da ga ponovo postavljam umesto bilo kakve popravke?

Sitne korekcije su moguće, ali svaka naknadna dorada se primećuje.

Tikkurila - Temafloor premazi za zaštitu podova u enterijeru i eksterijeru
Foto: Tikkurila

3. Od čega sve zavisi dugotrajnost industrijskog poda?

Dugotrajnost poda zavisi od adekvatnog izbora poda prema nameni prostora. Preventivno održavanje takođe dopinosi dužem veku trajanja poda.

4. Koju funkciju ima kvarcni pesak u industrijskom epoksidnom podu, a šta ima presudnu ulogu na izgled poda?

Kvarcni pesak daje volumen industrijskom podu i zbog svoje specifične gustine u konstrukciji poda je u donjem delu tako da potiska smolu ka vrhu i dobija se ravniji pod. Takođe povećava tvrdoću poda. Odnos eposkidnog poda i kvarcnog peska zavisi od preporuke proizvođa epoksidnog poda.

5. Koje su prednosti epoksidnog ili poliuretanskog poda u industriji?

I epoksidni i poliuretanski podovi su monolitna površina koja je antibakteriološka, antifungicdna i laka za održavanje. Poseduju velike mehaničke otpornosti u ekspolataciji. Jedan pod u industriji se može izvesti sa više nivoa protivkliznosti I zadovoljiti više zahteva samog korisnika.

6. Ako bih hteo da uštedim jer imam dve velike hale da postavim pod, na čemu mogu da prištedim, a na čemu nikako ne bih trebao da žalim novac?

Zavisno od namene hale, epoksidni pod može se izvesti kao samoliv i kao tehnički pod. Opet napominjem da treba znati krajnju namenu hala i prema tome definisati nivo izrade industrijskog epoksidnog poda, kao i mogućnost uštede.

Tikkurila Temafloor 3000 za hangare aviona
Tikkurila Temafloor 3000 za hangare aviona

7. Pročitao sam da su u mnogim zemljama industrijski podovi podložni strogim zakonskim odredbama i zahtevima. Da li ta pravila važe i za Srbiju?

Standardi u pogledu određeneih zahteva za izvođenje industrijskog epoksidnog poda važe i u Srbiji i strogo ih se treba pridržavati. Napominjem da su osnovni zahtevi da betonska podloga bude starija od 28 dana, vlažnosti podloge ne veća od 4% mereno CM metodom, marke betona 30, noseća zdrava podloga, ravnosti u granicama standard. Sve preduslove je dužan sam izvođač industrijskog poda da utvrdi pre početka radova I da izvesti nadležne sa strane Investitora o dobijenim rezultatima u skladu sa dobrom praksom u građevinarstvu.

8. Koji je najčudniji zahtev koji ste imali od klijenata?

Ukusi su različiti kao i očekivanja samih korisnika. Tražili su zlatne podove u svojim stambenim prostorima. Fotografije svog rodnog kraja na podu dnevnih soba.

INDUSTRIJSKI i DEKORATIVNI podovi u skladu sa Vašim potrebama
Foto: Tikkurila

9. Koliko se industrijski podovi razlikuju od onih pre deset godina i u kom smislu su napredovali?

Podovi po sastavu materijala ostali isti, ali su mogućnosti proširene tako da možete dobiti dizajn podove, 3D podova, dekorativne podove. Takođe, mogućnost izbora nijansi prema različitim ton kartama je mnogo veća nego ranije. Svaki pod je individualni rad izvođača i teško da isti dizajn poda može ponoviti na drugoj lokaciji.

10. Koji sistem industrijskog poda preporučujete za prehrambenu industriju?

Za prehrambenu industriju je preporučljiv sistem Temafloor 3000 eposkidnog samoliv poda do 2mm sa izvedenim holkerima u visini do 8cm na sastavu pod i zida.

Nastavite da pišete našoj redakciji, a mi ćemo vaša pitanja proslediti na prave adrese.
Hvala što nas čitate!

Tikkurila official distributor logo

Gudmark Group d.o.o.
Hajduk Veljkova bb, 15000 Šabac
T. +381 15 368 851
info@gudmarkgroup.com
www.gudmarkgroup.com
www.zorkakolor.com

 

Prethodni tekstBrilijantnim inovacijama protiv klimatskih promena
Sledeći tekstIdeje za boje kupatila koje pogoduju čarobnom dečijem svetu
Tikkurila potrošačima, profesionalcima i industrijskim korisnicima pruža prilagođena i ekološki održiva rešenja za zaštitu i dekoraciju. S istorijom koja traje još od 1862.godine, Tikkurila je vodeći proizvođač dekorativnih premaza u Finskoj, Švedskoj i Rusiji i jedan od vodećih proizvođača u baltičkim zemljama i Poljskoj. Tikkurila takođe ima jako i stabilno tržišno učešće u nekoliko istočnoevropskih zemalja, kao i zemljama Zajednice nezavisnih država. Tikkurila vas inspiriše da obojite svoj život.