CEMENTNE KOŠULJICE – Za idealno ravan pod!

Cementna košuljica, odnosno ravnajući sloj, predstavlja neizostavan korak prilikom izrade poda ukoliko se želi obezbediti potpuno ravna i glatka površina, pogodna za postavljanje keramičkih pločica, parketa, laminata i drugih završnih slojeva.

Ravnajući sloj, čija je optimalna debljina oko 5 cm, najčešće se postavlja preko termo ili zvučne izolacije od stiropora, stirodura, kamene vune, termosilenta ili, u pojedinim slučajevima, na samu betonsku osnovu. Postavljanje košuljice podrazumeva izlivanje pripremljene smeše sastavljene od portland cementa, agregata i vode, direktno na podnu površinu. Smeša se može spravljati i nanositi ručno ili mašinski, u zavisnosti od gabarita poda.

Mašinska izrada cementne košuljice obezbeđuje uštedu u vremenu kao i ravnomernije nanošenje same smeše; sastojci mešavine za košuljicu sjedinjavaju se u mašini i specijalnim crevom transportuju pod pritiskom na podnu površinu i to u tačno određenim tačkama, čime se postiže ravnomerno raspoređivanje materijala po podu.

foto: LaFarge / Mašinska izrada cementne košuljice
foto: LaFarge / Cementna košuljica, odnosno ravnajući sloj, predstavlja neizostavan korak prilikom izrade poda ukoliko se želi obezbediti potpuno ravna i glatka površina

Nakon izlivanja pristupa se perdašenju, tj. nivelisanju rotirajućom mašinom kako bi se obezbedila potpuno ravna, glatka površina košuljice, identičnog nivoa u svim tačkama. Ukoliko se cementna košuljica izliva na velikim površinama, radi prevencije pucanja, nakon perdašenja primenjuje se izrada dilatacionih razdelnica, odnosno površina košuljice se zaseca na pojedinim mestima, čime se obezbeđuje trajnost, kao i lakša popravka u slučaju eventualnih budućih oštećenja.

Postupak izrade cementne košuljice možete pogledati na:
beocinski-estrihbet

Važan korak u izradi cementne košuljice jeste nega materijala, koja se obavlja kao i kod betona – periodičnim vlaženjem radi sprečavanja nastanka naprslina i pukotina. Sama nega u značajnoj meri doprinosi kvalitetu finalnog proizvoda.

Mašinska izrada cementne košuljice
foto: LaFarge / Mašinska izrada cementne košuljice

Cementna košuljica je najčešće prohodna nakon 48 sati od izlivanja, dok do potpunog isušivanja dolazi za tridesetak dana, na šta može uticati više faktora, pre svega vremenski uslovi. Postavljanju keramičkih pločica može se pristupiti već nakon dva dana, mada je preporuka da se sa radovima sačeka što je duže moguće, kako bi se izbeglo da se vlaga iz cementne košuljice zadrži ispod pločica. Za postavljanje parketa, laminata i epoksidnih podova potrebno je da košuljica bude u potpunosti suva (procenat vlage 2%).

Bez obzira da li se koristi kao podloga za finalni sloj poda, ili kao sam završni sloj, cementna košuljica predstavlja izuzetno važan element poda, koji istom obezbeđuje kvalitet, trajnost i postojanost, te je neophodno posvetiti posebnu pažnju njenom postavljanju, a pre svega odabiru kvalitetnih materijala.

Tradicionalna cementna košuljica sastoji se od mešavine portland cementa, agregata i vode. Međutim, na domaćem tržištu se u proteklih godinu dana svojim kvalitetom i rezultatima koje obezbeđuje izdvojio novi proizvod, namenjen specijalno za izradu cementnih košuljica. U pitanju je EstrihBet, hidraulično vezivo za izvođenje mašinskih košuljica, proizvod Lafarge Beočinske fabrike cementa.

Beočinski EstrihBet
Beočinski EstrihBet

Novo beočinsko vezivo zahvaljujući svom specifičnom sastavu prilagođenom izradi mašinskih košuljica, umanjuje rizik od nastanka pukotina, kako potvrđuju rezultati iz prakse, čak i do 70% u odnosu na standardne cemente.

Beočinski EstrihBet
Beočinski EstrihBet

Poseban sastav veziva obezbeđuje lakši transport materijala kroz creva i pumpu; vreća od 40 kg prava je mera za doziranje, prema mišljenju izvođača koji su isprobali novi proizvod. EstrihBet je pogodan za rad pri svim temperaturama vazduha, međutim, zbog svog specifičnog sastava, njegove prednosti naročito dolaze do izražaja pri povišenim temperaturama. Novi proizvod karakterišu veće čvrstoće na savijanje, što olakšava otpornost košuljica na točkove viljuškara i radnih mašina tokom samog izvođenja radova. Od značaja je svakako i manja potrošnja u odnosu na standardne cemente, dok je i cena novog materijala niža u odnosu na cene cementa u okruženju.

Sa aspekta očuvanja životne sredine značaj EstrihaBet-a je izuzetan, s obzirom da se novo vezivo odlikuje najmanjom emisijom CO₂ u poređenju sa drugim vrstama cementa, te je pogodan za eko sertifikate održive gradnje.

Referentni objekti čiji su ravnajući podovi (košuljice) rađeni sa EstrihBeto-om potvrđuju kvalitet novog hidrauličnog veziva: Beo Shopping Center (130.000 m²), Klinički centar Srbije (84 000m²), Beograd na vodi – Magnolia (100.000 m²), Kineski kulturni centar (30.000 m²), Visitor Center – Kneza Miloša Residence (90.000 m²), Navigator II (27.000 m²), Privredni sud Kragujevac (30.000 m²), kao i brojne stambene zgrade u Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu, Šapcu, Valjevu, Zrenjaninu, Subotici, Loznici itd.

Više informacija o Lafarge proizvodima možete pročitati na http://www.lafarge-gradnja.rs/

Lafarge logo

Lafarge beočinska fabrika cementa d.o.o.
Trg BFC br. 1, 21300 Beočin
T: +381 62 486 717
lafarge.srbija@lafargeholcim.com
www.lafarge.rs

Prethodni tekstOtapanje snega i leda – Sigurnim korakom po zimskom tlu
Sledeći tekstPVC i linoleum – Inovativni materijali za vaš poslovni prostor