Kako izabrati pod za kupatilo?

STAKLENE PLOČICE KAO OBLOGE ZA KUPATILA

Keramičke pločice su najpopularniji izbor podnih obloga za kupaonice prvenstveno jer se mogu kombinovati u mnogo boja što prostoriju na kraju čini veselijom i lepšom. Staklene pločice se mogu upotrebiti za podove i zidove.

Luksuzno zeleno kupatilo
Slika 2 -Luksuzno zeleno kupatilo

Pozitivno je to što se staklene pločice izrađuju od recikliranih boca i ostalih staklenih predmeta što znači da su one eko prijateljske. Staklene pločice obično dolaze u manjim dimenzijama od standardnih keramičkih i mogu se uklapiti u mozaik boja što unos inovacije u enterijer.

Dizajn poda u kupatilu
Slika 3 – Dizajn poda u kupatilu

Otporne su na vlagu i velike promene temperature što ih čini idealnima za sve vrste podova, odnosno, podnih obloga za sve prostorije. Budući da je površina staklene površine klizava, a na podu kupatila nakon tuširanja postoji mogućnost da se okliznete, preporučuju se staklene pločice peskarene površine.

PARKETI KAO PODNE OBLOGE ZA KUPATILA

Za razliku od keramičkih pločica, parketi su najpopularniji izbor podnih obloga za uređenje prostorija u stanu bilo da se pod želi obnoviti, reciklirati ili jednostavno zameniti novim. Ukoliko se obave sve mere opreza i dodatne zaštite od vlage parket može biti dobra podna obloga u kupatilu.

Parketi kao podne obloge za kupatila
Slika 4 – Parketi kao podne obloge za kupatila

Prednost parketa kao podne obloge u kupatilima jeste činjenica da se on može uvek dodatno obnoviti te će on svakom novom obnovom izgledati kao da ima novu podnu oblogu. Ukoliko želite postići stari izgled kupatila, parket je odličan izbor. Neke od dodatnih mera koje se preporučuju u borbi protiv vlage u kupatilima, jeste nanošeje nekoliko slojeva laka na bazi poliuretana čime se svaka pukotina između parketa ispuni drvenim kitom koji sprečava curenje i ulaženje vode ispod parketa.

Staklene pločice poređane u mozaik
Slika 5 – Staklene pločice poređane u mozaik

Drvo pruža ugodnu toplinu, stoga ga je zaista lepo videti u kupatilima. Pre samog postavljanja parketa na pod u kupatilu treba ga pustiti da se osuši kako bi se izbegao prodor vlage i time moguće bubrenje i propadanje drveta.

Dodatni slojevi laka parket čine izdrživijim i otpornijim na uticaj vlage i vode. Ukoliko postavljate parket u kupatilima, svakako razmislite o instalaciji ventilatora koji bi sprečavao vlagu i sveo je na minimum.

Prethodni tekstMultifunkcionalna akustična podloga – QuietDown
Sledeći tekstDa li ste čuli za tepih od betona?