Kako dizajnirati kuhinju – vanvremensku i uvek atraktivnu

Dizajniranje kuhinje može biti skup projekat koji uključuje donošenje važnih odluka o ovoj centralnoj i jednoj od omiljenijih prostorija u domu. Upravo iz tog razloga, dobro bi bilo izabrati vanvremenski dizajn koji će nadmašiti modu i nastaviti da radi za vas u godinama koje dolaze. Bez obzira da li preuređujete ili gradite kuhinju od nule, evo šta sve treba da uzmete u obzir da biste odgovorili na pitanje kako dizajnirati i kreirati kuhinju koja će izdržati test vremena i zadržati estetiku i funkcionalnost na duge staze.

Zaboravite trendove

Lako je uhvatiti se u hitnost trendova, ali dizajniranje vanvremenske kuhinje znači podešavanje trenutnih prolaznih stilskih trendova, ali tako da isti zadrže svoj značaj na duže staze. Trendovi ljudima dopuštaju izgovore da prave nekada nepromišljene, nekada skupe promene u svojim domovima, da bi relativno brzo uvideli svoju grešku.

Ovaj način odgovora na pitanje kako dizajnirati kuhinju, postepeno se smanjuje jer ljudi nastoje da budu praktičniji, da je tako urede, nakon čega će ona imati vanvremensku lepotu i time biti u trendu mnogo duže, nego kada su aktuelni trendovi u pitanju. I što je najvažnije, ljudi, polako, ali sigurno, shvataju da kuhinja postiže stil, time što je dugovečna.

Mešajte staro i novo

Jedan od najlakših načina dizajniranja kuhinje koja će izdržati test vremena je da svoj dizajn zasnivate na kuhinjama koje su već izdržale test vremena. Osvrnite se na prošli vek i identifikujte koji kuhinjski stilovi, rasporedi, materijali, uređaji i dekorativni elementi izgleda prevazilaze vreme. Vanvremenske kuhinje izgledaju kao da su oduvek bile tu, ali su funkcionalne i dovoljno dobro održavane da se osećaju večno sveže i aktuelne.

Glavni elementi i raspored

Bilo da je vaša kuhinja u stilu broda, u obliku latiničnog slova U ili slova L, izgrađena duž jednog zida ili je otvorenog plana, gledajte da napravite najfunkcionalniji odnos između rerne, sudopere i frižidera, jer složićete se, da su to najvažniji uređaji u kuhinji.

Drvo u enterijeru kuhinje
Enterijer kuhinje / Foto: pexels.com

Kako je drvo trend koji traje sasvim je logično da je ono odgovor na kako dizajnirati kuhinju. Drvo je nezaobilazni materijal koji treba koristiti u krajnjem izgledu vanvremenske kuhinje. Međutim, treba voditi računa da se ne skoncentrišete na izbor jedne vrste drveta, kao što je mahagoni ili javor, jer će vas ograničiti na jedan vremenski period, kada se ono možda intenzivno koristilo. Savet je izabrati skupoceni orah ili hrast koji traju, ali traju sa stilom ili pak ivericu koja će dati neutralan izgled, a opet poslužiti za oblaganje određenih kuhinjskih elemenata ili stola.
Kada je sudopera u pitanju, neka bude jednostavna i funkcionalna. Razmislite o usklađivanju svih vaših vodovodnih instalacija i okova mešanjem metala koji će izgledati sjajno bez obzira na to koja je metalna završna obrada trenutno u stilu.

Bezvremenski materijali i završne obrade

Bezvremenske kuhinje traže prirodne materijale poput kamena i drveta. Setite se npr. mermernih ploča, koje su uvek aktuelne i traju i estetski i funkcionalno. Pored pozadine u vidu belih pločica koje su sigurno vanvremenske i slobodno se može reći uvek aktuelne, razmislite da budete malo kreativniji. Prostor osvežite cementnim pločicama ili geometrijskim oblicima koji su bili popularni početkom 20., ali i u 21. veku i koji će izgledati sjajno u godinama koje dolaze.

Kada su podovi u pitanju, težite da izborom adekvatnih drvenih podova ili prelazne pločice sa imitacijom drveta, otvorite prostor ka ostatku doma. Na taj način, vizuelno ćete proširiti prostor, a ujedno sprečićete strogo odvajanje prostornih celina u vašem domu.

Boje, dekor i dodaci

Kako dizajnirati kuhinju da bude moderna i funkcionalna, a opet da odiše vanvremenskim stilom postićete ažuriranjem i zamenom sitnih detalja, ukrasa, boja, tapeta i drugih dizajnerskih motiva koja zahtevaju stil, a ne renoviranje.

Držite se neutralnih boja poput bele, sive, crne ili crno-bele. Koristite svetle ili na neki drugi način neutralne boje. Jedan od najlakših načina da stvorite vanvremensku estetiku u vašoj kuhinji je uključivanje dekora koji je simbol kuhinje tokom decenija. Ovde se, pre svega, misli na svakodnevne dodatke kao što su drvene daske za sečenje, bakarne posude i tave, kao i klasično, stakleno i srebrno posuđe.

Izaberite vremenski testirane prirodne, pamučne materijale u vidu zastora i zavesa, stolnjaka, krpa za posuđe i sl. Izaberite adekvatno osvetljenje koje će biti integrisano u kuhinjske elementi i doprineti lakše kuvanje i obavljanje drugih kuhinjskih poslova, ali i izbor odgovarajućih neonki, plafonjera ili lustera koji će imati ulogu u kompletnom funkcionalnom i estetskom osvetljenju prostora.

Iako smo svi generalno ljubitelji modernih kuhinjskih aparata, posebno šporeta, frižidera, mikrotalasnih peći, izbor mogu biti i stariji, da ne kažemo retro modeli, koji će uvek imati svoj šarm, a što se tiče funkcionalnosti pružiće ono što vam je neophodno.

Razmislite o sakrivanju frižidera iza ormara koji će stvoriti besprekoran izgled. U suprotnom izaberite jednostavne uređaje u neutralnim bojama. Ili, ako to možete sebi priuštiti, izaberite moderne kućne aparate, koji imaju retro izgled. Ovde se misli , pored modernih retro rerni, frižidera, na male kućne aparate, kao što su ketleri, tosteri,…

Odvojite vreme je ključan savet za kako dizajnirati kuhinju

Da bi neka kuhinja imala vanvremenski sjaj, za njen izgled je neophodno vreme. Uređenje i dizajniranje takve kuhinje je kao i izbor klasične garderobe, ali garderobe koja ima vaš stil. Stoga, jednostavno rečeno, vaša vanvremenska kuhinja odisaće takvim duhom, kada uložite dovoljno sebe u nju i kada bude odraz vašeg karaktera, stila i načina života. Kada to postignete, budite sigurni da ste kreirali kuhinju koja će da traje, onoliko koliko vi sami budete želeli.

Suština cele priče jeste da uređenje kuhinje bude prema vašim potrebama, navikama, željama, jer upravo ćete vi biti ti koji ćete u njoj provoditi najviše vremena. Naravno važno je voditi se nekim opštim smernicama, koje smo vam naveli kako bi ugodnost korišćenja i lakoća uređenja bila što kvalitetnija, a izgled što vremenski što aktuelniji.

Prethodni tekstUronite u istoriju japanske keramike i doživite je iz prve ruke
Sledeći tekstBjelin unapređuje enterijere u SAD uz pomoć Revolution Mills i vrhunskih proizvoda sa čvrstim jezgrom