Biciklistička staza okružena drvećem

Limburška biciklistička ruta postala je bogatija za još jednu biciklističku stazu koja se nalazi među drvećem. Jedinstveno iskustvo i nesvakidašnji doživljaj moguć je na 700 metara dugoj stazi, koja je osmišljena kao most u obliku dvostrukog prstena prečnika 100 metara koji se postepeno diže, a visine 10 metara.

Staza je jednosmerna i ograđena žičanom ogradom sa rukohvatom što osigurava bezbednost vozača. Ovaj most postavljen je na konstrukciji od 449 stubova izrađenih od nerđajućeg čelika koji simbolizuju debla borova – čime je postignuto savršeno uklapanje u okruženje.

Biciklistička staza među drvećem (foto: Visit Limburg)
Biciklistička staza među drvećem (foto: Visit Limburg)

U osmišljavanju i sprovođenju projekta biciklističkog mosta poštovao se biljni i životinjski svet, kao i šuma Bosland u kojoj je smešten, dakle: sproveden je u skladu sa prirodom i simbolično predstavlja „ciklus života“.

Još jedna od zanimljivosti jeste da su stabla srušena radi izgradnje biciklističke staze kasnije iskorišćena za izgradnju paviljona za informisanje, koji se nalaze na početku rute.

Što se nas tiče, Fruška gora bi mogla imati sličan dragulj. Da li vi verujete li da je sprovođenje takvog projekta kod nas moguće u bliskoj budućnosti?

Izvor: Gradjevinarstvo.rs