Imitacija prirodnih materijala u službi lepote enterijera

Složićete se da zimski meseci znaju biti naporni posebno kada je to jedna od onih zima bez snega. Tih tmurnih dana, lepotu života pronalazimo u svom enterijeru i sve dajemo da isti izgleda toplo, ušuškano i privlačno. Ovih decembarskih dana to je bar lako. Jelka, lampioni i veseli patuljci tu su da nas opuste i dozvole da napravimo predah u užurbanom kraju godine, ali i da nas podsete da je dom prirodna luka gde pronalazimo svoj iskonski mir. Međutim, kada ste ljubitelj prirode, ona vam nedostaje i jedva čekate neke lepše dane da boravite u istoj. Danas se i to može lako rešiti. Pitate se kako? Uvođenjem prirode i imitacijom prirodnih materijala u enterijer.

Podne obloge – transformator prostora

Veliku ulogu transformatora prostora u tom pogledu priuštile su nam keramičke pločice. Iako su vekovima u upotrebi, njihova lepota i značaj su neprolazni. Danas, zahvaljujući podnom grejanju, konačno su izgubile status hladne obloge i našle svoju primenu u svim prostorijama u enterijeru. Umesto nekadašnjeg mesta u kuhinji, kupatilu ili predsoblju, današnje pločice u dnevnoj i spavaćoj sobi su postala naša realnost.

Pločice kao imitacija drveta

Međutim, kako u uređenju enterijera presudnu ulogu, pored funkcionalnosti, ima i estetika, složićete se da pored osećaja topline, važno je da pod i izgleda toplo. A ta toplina postiže se imitacijom prirodnih materijala. Ovde se pre svega misli na oponašanje izgleda drveta, jer poznato je da je drvo materijal koji doprinosi prirodnoj toplini prostora u kome se nalazi. Sa druge strane, pločice u imitaciji drveta prave revoluciju u uređenju enterijera, omogućavajući da „drvo“ uvedemo u kupatilo, što je nekada bilo nezamislivo. Pa tako, imate mogućnost da parket uvedete u kuhinju, laminat u kupatilo, i da uživate, jer ste konačno ostvarili želje koje su bile nemoguće. Upravo ovo je dokaz koliko je važno želeti, negovati i čuvati svoje želje, sve do momenta dok ne dođe vreme da se ostvare.

Tehnologijom do prirode

Zahvaljujući digitalnoj ink jet tehnologiji, današnje pločice imaju verni izgled drveta, ali i kamena, granita, tekstila čime je zadovoljena želja i svih onih korisnika da kamen i mermer kao odraz snage i luksuza uvedu u svoj enterijer. Drugim rečima, u zavisnosti od potrebe, ali i ličnih preferencija, pločice će vam pružiti upravo ono što je vama potrebno ili što ste nekada želeli, ali niste imali uslove za to.

Iako sjaja nikada dosta, činjenica je ukoliko želimo prirodni izgled, isti moramo svesti na razumnu meru. Takva je situacija i sa pločicama koje su zahvaljujući modernoj Lappato tehnologiji, odnosno delimičnom poliranju površine, zadržale diskretnu količinu sjaja sa prirodnim, reljefnim izgledom. Pored vizuelnog utiska da se radi o drvetu, kamenu, mermeru ili tekstilu, sada je taj doživljaj potpomognut i taktilnim osećajem.

ZORKA Keramika Elegant Grigio
ZORKA Keramika Elegant Grigio / foto: Zorka Keramika

Estetska i fizička jačina prirode u enterijeru

Pored imitacije prirodnih materijala keramičke pločice u današnjoj režiji su veoma postojane. Otporne su na mehanički i hemijski pritisak, na visoke temperature, ali i na vodu i mraz. Kada svemu tome dodamo činjenicu da su u pitanju podne obloge koje se lako održavaju, lako je zaključiti da pločice pružaju mogućnost laganog, sigurnog i dugotrajnog uživanja u lepoti njihovog i izgleda kompletnog enterijera.

Iz prirode i za prirodu

Ako već pružaju vernu imitaciju prirodnih materijala u enterijeru, red je da i proizvodnja pločica bude ekološki prihvatljiva i održiva. I uspeva se u tome. Moderne pločice kao podne i zidne obloge verne su prirodi od samog starta do kraja. Naime, za proizvodnju se koristi prirodan i ekološki materijali, primenjuju savremene mašine i tehnologije i kao rezultat nastaje jedan prirodan enterijer i u izgledu i u sastavu njegovih materijala. Vrlo odgovorno, rekli bi.

Od želje do realizacije

Kako se nalazimo u zoni visokog napona, kada je privođenje godine kraju, želimo vam da u novoj godini imate što više vremena i lepih dana da uživate u prirodi i lepoti koju vam ona može pružiti. A, onih dana kada morate biti u zatvorenom prostoru, unesite prirodu u njega. Sada znate kako da to učinite. Lako je, zanimljivo i lepo. Nije li tako?

Prethodni tekstKako izabrati podne obloge za prostorije sa visokom vlagom?
Sledeći tekstTop 5 trendova za novogodišnje uređenje enterijera