Kako da produžite životni vek vašeg dekinga?

Za oblaganje platoa u dvorištima ili poda na terasi koriste se drvene podloge otporne na truljenje,  vlagu i koje se neće deformisati.  Deking je odličan izbor u tom slučaju. Podseća na brodsku palubu, odakle i vuče naziv decking – deking.

Pobeda nad suncem

Ultraljubičasto svetlo može dovesti do toga da deking  izbledi. Upotrebom sredstava za završnu obradu koja sadrže UV bloker može se sačuvati originalna boja drveta. Potrebno je isprskati površinu dekinga sa odgovarajućim sprejom a potom izribati tvrdom četkom do upijanja tečnosti.. Površinu nakon tretmana treba dobro isprati. Završni zaštitni sloj je potrebno naneti što je pre moguće.

Popraviti male probeme da ne bi postali veći

Pukotine i prsline na dekingu se vremenom mogu samo pogoršati. Oštećene daske je potrebno zameniti zdravim.

Rešenje za mrlje

Prirodno curenje drveta može dovesti do razvoja crnih mrlja. Mrje se mogu ukloniti čišćenjem uz pomoć blagog rastvora sapuna i  vode. Ako mrlja ne nestane, onda je problem u plesni. Nakon čišćenja “zaraženog” područja  potrebno je preduzeti korake kako bi očišćeno područje ostalo suvo.

Održavanjem vašeg dekinga povećavate vrednost vašeg doma i omogućavate potpuni užitak u otvorenom prostoru.

Deking će trajati dugi niz godina ukoliko se pravilno održava. Najpraktičnije održavanje je uljem, koje se nanosi pre početka i na kraju sezone.

Prethodni tekstUNICERA spaja kontinente – 28. UNICERA internacionalni sajam keramike
Sledeći tekstPorcelanska pločica FLORENCE WHITE – ENMON Brend