Nekoliko činjenica o kompozitnom dekingu

Ne postoji ništa slično dekingu, mestu gde se deca mogu bezbrižno igrati, a odrasli roštiljati. Deking u sklopu doma je nekad bio statusni simbol pedesetih godina, a danas je poprimio sva obeležja i potrebe gradskog života.

Kompozitni deking

Kompozitni deking je izrađen od kombinacije vlakana nove i reciklirane plastike. Neki podovi su u potpunosti od polivinila. U kombinaciji sa bojenim elementima i zaštitnim aditivima, kao rezultat se dobija proizvod u obliku daske koji je teži od komada pravog drveta iste veličine. Kompozitni podovi su otporni na savijanje i neće truliti.

Ukoliko se ugradi neprofesionalno, pod  se može iskriviti usled nepravilnog razmaka između gredica. Zato je profesionana ugradnja merilo kvaliteta i dugotrajnosti.

Može se desiti da tokom vremena, pod izbledi, usled izloženosti jakom suncu, i dobije sivu nijansu.

Postoje dva osnovna tipa poda: čvrsti i šuplji. Čvrsti deking podovi su teži, izgledaju prirodnije, ali su osetljivi na temperaturna kolebanja. Šuplji deking podovi su jeftiniji ali zahtevaju veću brigu  pre postavljanja kako bi se sprečila eventualna oštećenja. Daske kompozitnog dekinga mogu biti duge čak i po 20 metara.

Kompozitni deking može biti izrađen u različitim bojama, pa je nepotrebno dodatno bojanje, jer je pigmentacija naneta još u procesu proizvodnje. Treba samo da zapamtite da ukoliko se odlučite za jednu boju, a kasnije požeite pod u drugoj – ne možete ga jednostavno prefarbati. Znači, birajte pažljivo, i na duge staze.

Ispod svakog dekinga je potrebno pravilno odvoditi vodu. Moguća su zadržavanja vlage ispod dasaka, na vrhu gredica koja može dovesti do njihovog truljenja i propadanja, te s toga treba povesti računa i o onome što nije vidljivo na prvi pogled, kako vremenom, ne bi postalo vidljivo.

Kada se kompozitni deking posmatra kao dugoročno ulaganje, budite sigurni da je to isplativ i siguran izbor, ukoliko se pridržavate navedenih stavki.