Kako da hidroizolujete kupatilo – zaštita od vode

U modernim zgradama današnjice, kupatila nisu samo prostori za vršenje najosnovnijih ljudskih nuždi, već se više sagledavaju kao lični prostori za osveženje i okrepljenje. Sasvim je normalna činjenica da se značajan vremenski period i količina novca ulaže u izgradnju ili rekonstrukciju kupatilskog prostora koje je baš po izboru korisnika.

Koristite vodotporni lepak za pločice umesto materijala
Kako sprečiti pojavu vode i/ili vlage u zidovima

Ali, cela ta vizuelizacija biva poremećena kada takva kupatila izgledaju vlažna i često bivaju izložena prodorima vode kroz zidove, spojeve prozora, podove i sl. Neuspešno hidroizolovanje vašeg kupatila ne samo da utiče na izgled vašeg doma, već može dovesti i do velikih problema. Iako mokri čvorovi zauzimaju manje od 10% od bruto površine objekta, troškovi godišnjeg održavanja za takva kupatila mogu da variraju od 35% do 50% od ukupne cene održavanje u zavisnosti od vrste objekta.

Hidroizolacija kupatila je jedan od najvažnijih parametara
Uspešno hidroizolovanje vašeg kupatila

Normano je da su materijali i komponente koje se koriste u kupatilu za pravljenje podova, zidova, arhitektonskih elemenata dekoracije i tako dalje, uključujući i vodovodne i kanalizacione cevi i sanitarije, podložni prirodnim kretanjima i kao rezultat toga, materijali od gline i pločice mogu da se povećaju u veličini što utiče na spojeve i uzrokuje oštećenja pločica. Ovo dovodi do curenja vode i pojavu vlage na i u zidovima.

Odlepljivanje pločica zbog neadekvatnih materijala za postavku pločica
Voda može da prodre u konstrukciju

Dakle, hidroizolacija kupatila je jedan od najvažnijih parametara i moramo da osiguramo da su hidroizolacioni sistemi primenjeni na pravilan način i sa pažnjom. Pogrešan odabir i nepravilna primena hidroizolacionih sistema dovodi do pojave preuranjenih oštećenja i curenja vode i pojave vlage, a samo ispravljanje problema postaje jako skupo, dugotrajno i odnosi previše živaca.

Glavna svrha postavke hidroizolacije u mokrim čvorovima je da se zaustavi kretanje vode kroz pod ili prodor vlage kroz zidove i plafon. U nastavku pročitajte neke uopštene probleme koji se javljaju u kupatilima i toaletima:

Rđanje metalnih elemenata i pojava buđi
Odlepljivanje pločica zbog neadekvatnih materijala za postavku pločica

Curenje kroz konstruktivne spojeve zbog upotrebe materijala lošeg kvaliteta ili nedovoljne vodonepropusnosti zbog nepravilne postavke dok glavni izvor vodu ostaje neprimećen i bez nadzora sve do pojave curenja.

Curenje kroz porozni beton zbog lošeg dizajna mešavine i neadekvatnog mešanja betona, koji zauzvrat zadržava vodu i ostaje vlažan duže vreme.

Oštećenje zidnih pločica oko kade u kupatilu
Pukotine u pločicama su mesta prodora vode

Pukotine u pločicama su mesta prodora vode – ukoliko se pločica ne postavi na svoje mesto na pravilan način ona gubi svoju nepromočivost vremnom i bivaju oštećene svakodnevnim korišćenjem.

Odlepljivanje pločica zbog neadekvatnih materijala za postavku pločica, nepravilne primene materijala ili prekomernog skupljanja podloge usled nepravilnog mešanja i nedovoljnog sušenja.

Rđanje metalnih elemenata i pojava buđi zbog migracije vlage i curenja, kao i pojava gljivica i algi na površini usled duže vlage i slabe ventilacije.

Curenje na mestima izlaska i ulaska cevi iz zidova/podova i spojeva: Neplanirani radovi oko cevi skoro uvek stvaraju slobodan prostor na mestima prodora cevi, i ako se taj prostor ne zaštiti na pravilan način voda može da prodre u konstrukciju i uzrokuje ozbiljnu štetu.

Rđanje metalnih elemenata i pojava buđi zbog migracije vlage i curenja
Slivnik u kupatilu

Curenje pored slivnika: Zbog nepravilne postavke slivnika na podnoj površini i nedovoljne zaštite oko slivnika, ili zbog nedovoljno dobre primene hidroizolacije oko cevi, voda može da prodre u konstrukciju.

Kako da hidroizolujete kupatilo

Celokupan pod zajedno sa slojem od 30cm visine po obodima zidova treba prekriti sa pogodnom polimerski modifikovanom hidroizolacionom membranom na bazi cementa koja se nanosi četkom. Takva hidroizolacija mora biti na pravilan način nanešena, što možete pročitati u zasebnom tekstu ovde. Takođe, pre nanošenja hidroizolacione membrane, pobrinite se da nijedna čestica prašine ili nečistoća ne bude na površini jer to može oštetiti hidroizolaciju.

Kako da hidroizolujete kupatilo
Zaštitni premaz

Hidroizolaciona membrana bi trebala da se prepusti minimum 15cm po podu u susednu površinu, a odabir dobrog gazišta (ili postavka betonskog, keramičkog isl.) obezbeđuje da eventualni višak vode ne prođe dalje van kupatila i u druge prostorije.

Uglovi između podova i zidova bi trebali da budu obrađeni sa hidroizolacionim polimerima i na njih se mora obratiti posebna pažnja jer su često mesto prodora vode.

Hidroizolacija kupatila
Hidroizolacioni sistemi treba da budu primenjeni na pravilan način i sa pažnjom

Postavka vodovodnih i kanalizacionih cevi u podu i zidovima mora biti urađena besprekorno, i preporučuje se da se spojevi cevi dobro zaštite sa hidroizolacionom trakom koja se obavija oko njih. Svaki prodor cevi kroz pod ili zid mora biti dobro obrađen, zaštićen i zapečaćen.

Hidroizolaciona membrana se zatim primenjuje na zidovima do visine od minimum od 180cm (ili do plafona po želji). Membrana bi morala biti dovoljno elastična kako bi prihvatila kretanje.

Pre postavke pločica na pod, treba sprovesti test penetracije vode kako bi se osigurala vodozaptivenost. Pločice možete postaviti korišćenjem polimernih lepkova za pločice, a fuge bi trebalo ispuniti sa kvalitetnim ispunama tako da vode ne bi prodrla kroz njih. Pratite uputstva i tehničke priručnike proizvođača doslovce kako bi se obezbedilo postizanje nepromočivosti.

Najbolji način za održavanje vaših pločica u kupatilu je da spečite pojavi gljivica, buđi i bakterija. Možete koristiti malter ili neku drugu ispunu za popunjavanje spojnica (fuga) u kupatilima i kuhinjama koje su otporne na mrlje, antibakterijske i otporne na udar i habanje.

Fuga otporna na temperaturne promene, kao i na hemikalije i bakterije
Pločice bi trebalo da budu postavljene sa fugama sa minimalnim razmakom od 2mm

Pločice bi trebalo da budu postavljene sa fugama sa minimalnim razmakom od 2mm. Fuge bi trebalo ispuniti sa stalnom, vodootpornom epoksi ispunom koja je otporna na temperaturne promene, kao i na hemikalije i bakterije.

Koji je najbolji način za održavanje vaših pločica u kupatilu
Hidroizolacija kupatila je jedan od najvažnijih parametara

Kako biste sprečili pojavu vode i/ili vlage u zidovima koristite vodotporni lepak za pločice umesto materijala. Cement ima tendenciju da se skuplja, što izaziva pucanje pločica, bolji prenos zvuka, a eventualno i odlepljivanje pločica.

Izbegavajte korišćenje jakih hemikalija za uklanjanje fleka ili prljavštine sa pločice kako biste održali njihov sjaj. Koristite sredstva za čišćenje koja su specijalno napravljenja za čišćenje pločica i sanitarija. Njihov pH nivo je dobro izbalansiran da ukloni uporne mrlje od tvrde vode i sapuna tako da vaše kupatilo uvek izgleda kao novo.

Izvor: gradjevinarstvo.rs

Prethodni tekstObojeni podovi od plute
Sledeći tekstBudućnost je stigla – NANOTEHNOLOGIJA će izmeniti svet građevinarstva