Podovi u poslovnim prostorima – Drveni podovi

Jedan od važnih činilaca poslovnih objekata jesu i podovi, jer mogu doprineti kako lakšem funkcionisanju i komforu, tako i lepšem utisku.

Budući da su poslovni prostori javni objekti, koje karakteriše velika prometnost, podne obloge treba da budu izdržljive, trajne, elastične, da se lako, brzo i jednostavno postavljaju i održavaju, te da zadovoljavaju i higijenske parametre. Izuzetno je važno da ih odlikuju i dobra toplotna i zvučna izolacija kako bi boravak na radnom mestu bio prijatan i udoban, a rad neometan. Dakle, pri izboru podova za poslovne prostore nužno je rukovoditi se navedenim parametrima, što nije neobično jer izbor materijala podnih obloga prevashodno i biva ustrojen namenom samog objekata.

Iako često zamenjivani modernijim i praktičnijim rešenjima, u poslovnim prostorima se i danas nalaze drveni podovi. Kako drvo sa sobom uvek nosi izvesnu dozu topline i prirodne lepote, biva čest izbor kako u komercijalnim, tako i u privatnim prostorijama.

Ovi su podovi vrlo izdržljivi, trajni, čvsti, ali opet i fleksibilni, te sasvim mogu odgovarati skoro svim namenama, bilo u formi brodskog poda, bilo parketa. Pored prirodnih nijansi, koje se kreću od braon do crvenkaste, drveni podovi, naročito kada je posredi parket, mogu imati i zanimljivu dekoraciju, kao mozaik-parketi ili parketi sa floralnom ili geometrijskom ornamentikom. 

Širenjem njihove primene na komercijalne, pa čak i privatne objekte, pod biva vrlo atraktivan i moderan, a nadasve neobičan i jedinstven. Dugo su se za poslovne objekte, stereotipno, birale neutralne boje, neretko i vrlo hladne, koje su ih činile sterilnim i uniformisanim. Izlaženjem iz ove uobičajnosti, dopuštamo i podovima u poslovnim objektima da budu odraz kreativnosti i modernosti i kao takvi daju pečat celom prostoru.

Autor teksta: Sanja Dakić