Ovo je priča o laminatu

Priča o laminatu

Višeslojna podna obloga na bazi drveta koja je tokom svog proizvodnog procesa doživela mnoga poboljšanja u odnosu na drvo jeste laminat. Laminat nije pravo drvo, ali nije ni plastika, kako često ljudi greše u svakodnevnoj komunikaciji.

Da li ste se ikad zapitali kako je laminat nastao?

Sredinom 1970-ih Perstorp Corporation u južnoj Švedskoj se suočio sa drastičnim smanjujem prodaje svojih poznatih laminata proizvedenih pod visokim pritiskom. Kompanija je 1977. godine kreirala komisiju kako bi došla do novih ideja i mogućih aplikacija za svoj dominantni proizvod. Grupa se zvala “Idé-77”, i sastavila je preko stotinu ideja, od poda za kuglanje, pa do klizališnih ploča za hokej, itd.

Lepota Pargo laminata
Lepota Pargo laminata

Ideja br. 23

Ideja br. 23 je na listi odbora zapisana kao “Perkett – laminatgolv” (laminat). To je bila jedan od mnoštvo predloga koji su uključivali potencijalno trgovačko ime. Nakon detaljnih istraživanja i ispitivanja, ideja broj 23 je dobila zeleno svetlo i u jesen 1979. godine, Perstorp laminat je pušten u proizvodnju.

Nova kategorija

Perstorp inovacija je označila rođenje potpuno nove kategorije podova. Jedan jednostavan predlog rođen je usled nepovoljnih okolnosti i vremenom je evoluirao iz malog dopunskog proizvoda do potpune podele, i na kraju, do razvitka kompanije  pod imenom Perstorp Parket AB danas poznat kao Pergo.

Nova kategorija
Slika 3 – Nova kategorija

Pergo danas

Pergo je danas pravi brend sa širokim asortimanom laminatne podne obloge u svojoj ponudi. Sinonim je prekrasnom, praktičnom parketu nastalim iz potrebe funkcionalnosti. On je bio dovoljno izdržljiv da se nosi sa stvarnim izazovima svakodnevnog života a da i dalje izgleda sjajno nakon godina i godina upotrebe.

Danas ove ideje su temelj svega što radimo, od inovacija u laminatu do vinila i prirodnih drvenih podova. Svih podova namenjenih Vašem svakodnevnom životu.

Prethodni tekstPreko najdužeg mosta u Finskoj neće se moći automobilom
Sledeći tekstParket ili laminat, večita dvojba