Ovo je priča o laminatu

Višeslojna podna obloga na bazi drveta koja je tokom svog proizvodnog procesa doživela mnoga poboljšanja u odnosu na drvo jeste laminat. Laminat nije pravo drvo, ali nije ni plastika, kako često ljudi greše u svakodnevnoj komunikaciji.

Da li ste se ikad zapitali kako je laminat nastao?

Sredinom 1970-ih Perstorp Corporation u južnoj Švedskoj se suočio sa drastičnim smanjujem prodaje svojih poznatih laminata proizvedenih pod visokim pritiskom. Kompanija je 1977. godine kreirala komisiju kako bi došla do novih ideja i mogućih aplikacija za svoj dominantni proizvod. Grupa se okzvala “Idé-77”, i sastavila je preko stotinu ideja, od poda za kuglanje, pa do klizališnih ploča za hokej, itd.

Ideja br. 23

Ideja br. 23 je na listi odbora zapisana kao „Perkett – laminatgolv” (laminat). To je bila jedan od mnoštvo predloga koji su uključivali potencijalno trgovačko ime. Nakon detaljnih istraživanja i ispitivanja, ideja broj 23 je dobila zeleno svetlo i u jesen 1979. godine, Perstorp laminat je pušten u proizvodnju.

Nova kategorija

Perstorp inovacija je označila rođenje potpuno nove kategorije podova. Jedan jednostavan predlog rođen je usled nepovoljnih okolnosti i vremenom je evoluirao iz malog dopunskog proizvoda do potpune podele, i na kraju, do razvitka kompanije  pod imenom Perstorp Parket AB danas poznat kao Pergo.

Pergo danas

Pergo je danas pravi brend sa širokim asortimanom laminatne podne obloge u svojoj ponudi. Sinonim je prekrasnom, praktičnom parketu nastalim iz potrebe funkcionalnosti. On je bio dovoljno izdržljiv da se nosi sa stvarnim izazovima svakodnevnog života a da i dalje izgleda sjajno nakon godina i godina upotrebe.

Danas ove ideje su temelj svega što radimo, od inovacija u laminatu do vinila i prirodnih drvenih podova. Svih podova namenjenih Vašem svakodnevnom životu.

Prethodni tekstPreko najdužeg mosta u Finskoj neće se moći automobilom
Sledeći tekstParket ili laminat, večita dvojba