Prirodni kamen za enterijer

Ukoliko želite prirodni kamen za enterijer i da vaš dom odiše luksuzom, elegancijom i prirodnošću, pravo rešenje ćete pronaći u ovom materijalu. Neprolazne je popularnosti pri uređenju enterijera i eksterijera jer je u zavisnosti od izbora njegove vrste, načina obrade i nijanse moguć širok spektar primene, kao i mogućnosti dizajniranja i dekoracije.

Materijal nadasve prirodan

Kamen je poreklom od magmatskih, sedimentnih ili metamorfnih stena, nastalih u unutrašnjosti zemlje sastavljanjem kristalisanih minerala, procesom taloženja različitih supstanci, odnosno preobražavanjem jedne vrste stena u drugu pod uticajem visoke temperature. Eksploatiše se uglavnom iz kamenoloma, a nakon vađenja dalja obrada podrazumeva usitnjavanje komada, zatim tesanje, rezanje, te glačanje ili poliranje.

Mogućnosti obrade i potonjeg oblikovanja čine ga prilagodljivim svim potrebnim merama i zahtevima, zbog čega je višestruko primenljiv i atraktivan materijal.

Prirodni kamen za enterijer i kuhinju
Prirodni kamen za enterijer / foto: pexels

Prirodni kamen za sva vremena

Prirodni kamen kao materijal od čovekovog postanka ima svoju ulogu u graditeljstvu, budući da je trajan, čvrst, izdržljiv i pruža neodoljivu estetiku. Bilo da je pomoćni materijal, bilo samostalan, uvek nalazi svoju primenu. Predstavlja prirodni materijal koji se neograničeno može obrađivati i koji pruža notu otmenosti, luksuza i istančanosti. Koristi se za podna i zidna oblaganja, ali i za izradu komada nameštaja ili njihovih delova, pa čak i dekorativnih stena.

Iako se obradom kamena može postići faktički idealna ravan, potpuno glatka, on može ostati i u neobrađenoj formi, što posebno doprinosi estetici čineći je neobičnijom i prirodnijom.

Bez obzira na to što je kamen tradicionalni materijal, početak ovog milenijuma simbolizuje arhitektonsko vraćanje prirodnim materijalima, njihovoj lepoti, unikatnosti i neponovljivosti. Upotreba kamena stoga je i odraz modernosti jer je u saglasju sa ekološkim imperativima našeg veka, ali se i odlično uklapa sa danas atraktivnim minimalističkim ili industrijskim uređenjem, svedenim dizajnom i neutralnim bojama.

Autor teksta: Sanja Dakić