ANKETA: Koju vrstu poda imate u garaži?

Kada su 1920. bile izgrađene prve garaže, malo pažnje je posvećeno podovima. Međutim, i danas većina garaža ima nezavršene betonske podove. Ali, ovo više nisu 1920-te. Sada smo ušli u novu eru u dizajnu i vlasnici kuća više ne moraju da se „snalaze“ sa sivim betonskim podovima u garaži.

U garažama moraju biti osigurani odgovarajući nivoi čistoće i suvoće. Uz to, ne smemo zaboraviti da kontaminanti često postaju zapaljive tečnosti i slične materije, što uopšte nije umirujuće, jer takve mrlje teško možemo ukloniti, a mogu ošteti i površine.

Zato je planiranje podova za garaže jednako važno kao i planiranje podova za vaš dom. Garažu možete koristiti i kao dodatnu prostoriju u vašem domu. I znajte da nisu sve opcije podova dostupne na tržištu pogodne za garaže. Elastični, tvrdi i izdržljivi podovi koji mogu izdržati bilo kakve vremenske uslove i otporni na mrlje preporučuju se za garaže kao opcije podova.

U najnovijoj anketi postavljenoj na našem portalu www.podovi.org pitali smo vas koju vrstu poda imate u vašoj garaži. Na ovo pitanje su u prethodna tri meseca odgovarali posetioci sajta kojih, sa ponosom možemo reći, imamo preko 120.000 mesečno i izjašnjavajući se o vrsti podne obloge za koju su se odlučili u svojoj garaži. Nakon sabiranja rezultata, možemo reći da su neki odgovori očekivani, a neki, opet, govore da naši čitaoci nisu baš do kraja upućeni u prednosti nekih podnih obloga.
Rezultati ankete pokazali su da danas većina garaža ima nezavršene betonske podove. Čak 74% ima upravo betonski pod. Za nas očekivan odgovor, jer mnogi uređenje garaže ostave „za kasnije“. I to kasnije retko ko realizuje.

anketa
Anketa na portalu www.podovi.org: Koju vrstu poda imate u vašoj garaži?

Popularnost postavljanja gumenih podova u garažama raste, ali je prema rezultatima naše ankete još uvek mala. Gumeni podovi su otporni na udarce, habanje, klizanje, zamrzavanje… Elastični su i propusni, ne zadržavaju vodu i boju, prilagodljivi su svim vremenskim uslovima bez ikakvog oštećenja.

Međutim, guma nikada ne ulazi u glavu kada je u pitanju podna obloga, ali je odličan izbor za mnoge unutrašnje i spoljašnje instalacije gde se zahteva trajna površina. Upravo iz tog razloga verujemo da se samo 16% ispitanika izjasnilo da ima gumeni pod u garaži. Keramičke pločice kao podna obloga za garaže bile su odabir 5% ispitanika, kao i industrijski pod sa istim postotkom.

garaza
Postavljanje poda u garaži

Ovaj visok procenat izbora betonskog poda, kao i niskog kada su keramičke pločice u pitanju, objasnio nam je naš sagovornik, Predrag Janković iz sektora marketinga jedne od najuspešnijih kompanija za proizvodnju keramičkih pločica kod nas – Zorka Keramika

On je najpre prokomentarisao procente onih koji su se odlučili za betonski pod. „Trend lakše brže jeftinije (pristupačnije) je godinama, ali i decenijama unazad proizvod velike prisutnosti betona kao podloge u garažama i radionicama. Beton po sebi je najčešće veoma hidroskopan, i kao po pravilu, odmah upije bilo koju tečnost ili materiju koja se na njega prospe. I kao takav, beton je neretko krivac za teško ili nikakvo održavanje“. Kako još navodi, beton je estetski neprikladan, i osim toga, sam po sebi podložan krunjenju i lakšem oštećenju u eksploataciji. „Vremena su se menjala, pa su isprobavani novi materijali kao što su guma ili neki tipovi vinila, ali u slučaju prosipanja i neblagovremenog čišćenja dolazi do opasnosti od povreda, a osim toga, imaju i kraći vek trajanja u odnosu na druge pomenute materijale, ali i cenovno su nešto pristupačnije.

beton
Betonski pod u garaži

Sami industrijski podovi su kod izgradnje novih garaža postali popularni, dok se kod starih ne mogu lako ugraditi – potrebno je raditi ozbiljnije zahvate čišćenja i repariranja podloge, što kao kompletno rešenje nije previše pristupačno“, rekao nam je naš sagovornik, te je istakao koje su prednosti keramičkih podnih obloga u garažama.

Keramičke pločice su materijal koji npr. u slučaju Zorka Keramika podnih pločica imaju usko definisani program pločica pod nazivom Architect /za industrijsku primenu i mogu se primenjivati kako za garaže i radionice, tako i za teretni program uz odgovarajuću primenu materijala za lepljenje i pripremanje podloge. Keramičke pločice omogućavaju lakoću čišćenja, bazbednu površinu za kretanje, a pogodne su i kod prolivanja ulja ili maziva zbog održavanja“. On je istakao još da keramičke pločice za industrijsku primenu nisu previše skupe kada se poredi period ekspolatacije sa ostalim tipovima podloga. Na kraju je dodao da keramika polako, ali sigurno ulazi na garažna vrata. „Ugradnjom industrijskih keramičkih pločica dobijate čvrst i estetski ugodan pod, a samim tim i mogućnost oblaganja zidova što upotpunjuje kompletan utisak“.

Na visok procenat betona kao podne obloge u garažama osvrnuo se i Predrag Rađen iz časopisa „Podovi“, koji je rekao da rezultati ankete govore o tome da se naši građani ipak ne odlučuju za investiranje i postavku bilo kakve podne obloge u garaže.

Mislim da je velika većina njih informisana i negde znaju koju bi podnu oblogu postavili u svoju garažu, ali očigledno imaju milion prečih stvari. Dobar deo garaža koje su radili investitori u poslednjih 10-ak godina ima sasvim solidnu betonsku ploču, a kako ona služi isključivo za parkiranje automobila ili za neku mini ostavu, korisnici su očigledno zadovoljni postojećim stanjem“. Nakon višegodišnjeg iskustva u oblasti podnih obloga, Predrag se potrudio da svojim favoritima podnih obloga našim čitaocima olakšao budući izbor poda za garažu: „Moja preporuka su epoksidi, poliuretani, keramika ili gumeni podovi. Pored estetskog momenta, imaćete manje prašine u garaži. Pre ugradnje podne obloge proverite da li postoji hidroizolacija i nakon toga pristupite ugradnji određene podne obloge“.

garaza
Foto: BIMECO / www.bimeco.rs

Sa Predragom se složio i Aleksandar Čolić vlasnik podopolagačke firme Bimeco koja zastupa veliki broj renomiranih brendova, koji je naveo da se iz ankete vidi da se u garažu poslednju ulaže.

Siguran sam da znate devizu podopolagača koja kaže da ’beton nije pod, to je podloga za pod’. Iz vaše ankete vidimo da se u garažu poslednju ulaže i da 70% garaža nema postavljen nikakav pod. Oni su svi naši potancijalni kupci i zahvalni smo vam što pokrećete tako važno pitanje“. On je takođe naveo da su za garaže razvili podove koji se brzo postavljaju i to preko grubog betona, bez potrebe za ravnajućim slojem. „U pitanju je pod od PVC kocki dimenzija 50 x 50 cm, debljine 7 mm koje sastavljamo toplim, pa hladnim varenjem. Možemo ugraditi 50 m2 za jedan dan i odmah se može koristiti.“ On je istakao da ovi podovi spadaju u tople podove, nisu klizavi i lomljivi kao pločice, kao ni neprijatnog mirisa kao guma. Za sam kraj dodao je i da je otporan na ulje, naftu i benzin ili zimsku so.

garaza
Gumeni pod u garaži

O rezultatima ankete, pričali smo i sa Vladanom Mladenovićem, vlasnikom kompanije MetalPoks DOO iz Užica, koji je rekao da sprovedena anketa prilično tačno pokazuje situaciju vezanu za podove u garažama. 

Razlog zašto čak 74 % podova nije završno obrađeno i zastićeno od vode, soli, itd. je, pretpostavljam nedostatak finansijskih sredstava, nedovoljno angažovanje projektanata u fazi izrade projekta, kao i nedovoljno informacija o vrstama zaštite, izvođačima, cenama, itd. Ovi razlozi se odnose kako na male, privatne garaže, tako i na zajedničke garaže u zgradama, sa 10 i više parking mesta“. Mladenović je takođe naveo da su predlozi za rešavanje zaštite betonske podloge garaža različiti u zavisnosti da li je u pitanju nova podloga, ili sanacija postojeće.

garaža
Gumeni pod u garaži

U principu, obe zahtevaju pravilnu pripremu betonske podloge, sanaciju eventualnih oštećenja, sagledavanje stanja hidroizolacije na temeljnim pločama, izbor izvođača ili odluka o izradi po sistemu uradi sam, i na kraju i sam izbor vrste zaštite. Predlog za zaštitu betonske podloge u garažama bi bio jedan ekonomičan epoksi premaz, protivklizni sistem koji će sasvim zaštititi betonsku podlogu, kao i doprineti lepšem izgledu, lakom održavanju…“.

I arhitekta Dejan Mitrov iz studija Modelart Arhitekti je prokomentarisao rezultate naše ankete. 

Meni lično nije iznenađenje da je beton najzastupljeniji pod u garaži. Ono što ne možemo znati iz odgovora jeste u kom kvalitetu je urađen taj beton, da li je dobro uglačan, dilatiran, da li je u pitanju vodonepropusni i slična pitanja. Pretpostavljam da nije beton izbor zbog estetike već zbog cene izvođenja. Ono što bi bilo dobro je da znamo koliko su vlasnici drugih podova zadovoljni sa njima. Time bismo mogli da znamo da li će u budućnosti biti nekih promena u ovim procentima.“

beton u garazi
Beton je nazastupljenija podna obloga u garažama

Za komentar na rezultat ankete pitali smo i Katarinu Jolović iz kompanije Balkanica Ceramics, koju kao inženjera arhitekture smatramo kao važnu instancu u ovoj oblasti.

Mnogi vlasnici garaža se odlučuju na postavljanje keramičkih pločica kao podne obloge, pa čak i zidne u prostorijama koje uglavnom služe za parkiranje vozila ili odlaganje različitih kućnih alata, mašina i stvari koje su potrebne svakom domaćinstvu“. Katarina ističe da pri odabiru podloge za garaže postoje različiti kriterijumi koji se moraju ispuniti.

 1. Koliko varira temperatura u garažnom prostoru?
  2. Koji građevinski materijal će se najbolje pridružiti materijalu koji je već na podu?
  3. Koja je namena prostora garaže? Da li je to samo parkiranje vozila ili ima još neku svrhu?
  4. Koliko je garaža izložena spoljnim uticajima?
  5. Koliki je teret koji treba da primi pod garaže?
  6. Koji iznos novca ste spremni da izdvojite za dobar i estetksi prihvatljiv materijal u Vašoj garaži?

Ona navodi da materijal kao što su keramičke pločice može ispuniti sve ove kriterijume. „Keramičke pločice u svom sastavu sadrže glinu, čestice granita i niz dodatnih komponenti što im daju trajnost i otpornost na koroziju, kao i na različite supstance (baze i kiseline). Ono što još ide u prilog keramičkim pločicama jeste velika otpornost na teška opterećenja, otpornost na habanje, protivkliznost površine, otpornost na vremenske uticaje, otpornost na požar, jednostavno održavanje“. Na kraju, ali ne i manje važno, Katarina je navela i estetski trenutak. „Danas, u svetu keramičkih pločica, ovaj materijal se izdvaja od drugih jer idealno reprodukuje sve ostale materijale (beton, kamen, drvo…), a poseduje one najbolje karakteristike svih tih materijala“.

Prethodni tekstReč urednice: Show must go on!
Sledeći tekstPretvorite vašu kuću iz snova u realnost