5 stvari koje morate uzeti u obzir kada birate drveni pod

Uz različite vrste drveta, boje i završnu obradu, kupovina drvene podne obloge može biti nezgodna. Pretstavićemo 5 stvari koje morate znati pri izboru perfektnog poda za vaš dom.

Kada kupujete novi pod za vaš dom, ili renovirate, dugujete sebi da bar razmislite o drvetu. Drveni podovi su udobni, dugotrajni i iznenađujuće povoljni, naravno, ni jedan drugi materijal ne može da se poredi sa karakterom i toplinom koju drveni pod donosi u vaš dom. Iako postoji bezbroj različitih tipova ove vrste poda, nije baš svaka uvek pogodna.

Tip drvene podne obloge

Primarno, postoje dve vrste drvenih podova – pod od punog drveta i od lameliranog drveta. Daske od punog drveta se dobijaju cele iz jednog debla, i uklapaju se na tradicionalan način. Lameliran drveni pod je sastavljen iz više slojeva kompozitnog materijala, gde gornji sloj čini puno drvo. Gornji sloj punog drveta varira od 4-6 mm.

Iako oba poda imaju divan izgled prirodnog drveta, osnovna razlika je u sastavu. Pošto su podovi od punog drveta podložni širenju i skupljanju pri uticaju vlage u prostoriji, postavljaju se najčešće u prizemlju. Lamelirano drvo je mnogo stabilnije zahvaljujući svom sklopu, tako da se može ugrađivati na bilo kom spratu. Što ovu vrstu čini idealnom za kupatila ili podrume gde je vlaga mnogo veća.

Vrste drvenog poda

Mnogo vrsta drveta se koristi pri proizvodnji obloge za pod, mada neka od njih su čvršća i samim tim izdržljivija i otpornija od drugih kada je u pitanju ova namena. Crveni i beli hrast su najčešći izbor za domove, u uži izbor ulaze i javor (koji je čak i tvrđi od hrasta) i lešnik. Najprodavanije egzotične vrste drveta sa željenom čvrstinom su Brazilian Cherry, Brazilian Koa i Cumaru. Naravno, što je čvršće drvo, bolje će se ponašati pri ugradnji i biće otporno, čak i u najprometnijim delovima kuće.

Tekstura, boja i izgled

Zato što postoji velik izbor vrsta, stilova i finalnog sloja poda od drveta, relativno je lako uklopiti i izabrati onaj koji će se najbolje uklopiti u vaš dekor. Ukoliko imate prostoriju seoskog stila, široke daske sa dubljim brazdama bi bile najbolji izbor. U svakom slučaju, bilo koja vrsta drveta se može koristiti, dok sa završnim slojem dobijate željeni efekat koji najbolje leži vašoj prostoriji.

Tipovi završnog sloja

Završna faza je odlučujuća za kranji izgled vašeg poda. Iste vrste drveta mogu da izgledaju kompletno drugačije sa različitom krajnjom obradom. Ima i više različitih nivo sjaja završnog laka i tehnika obrade, koje će sasvim drugačije izgledati. Pod se prodaje ili nedovršen, ili pripremljen pred krajnji sloj. Nedovršen pod se finišira posle ugradnje, što doprinosi kompletnom zatvaranju svih pora, i onemogućava prodiranje bilo kakvih nečistoća i vlage da probiju ovakav zaštitni sloj obrade između sastava (najobičnije je to jedan do tri sloja zaštite). Pripremljen pod je fabrički obraćen, u specijalnim uslovima, i najčešće ima 7 do 8 zaštitnih slojeva. Preporučuje se ovakav tip poda, zato što je osigurana njegova zaštita, i naravno, dolazi sa garancijom.

Instalacija

Obe vrste poda, od punog drveta i lemeliranog drveta, se ugrađuju uz pomoć eksera, heftanjem, ili lepljenjem dasaka za podlogu. Međutim postoji i mnogo „klik“ opcija koje se sklapaju na prethodno pripremljenoj podlozi.

 

Prethodni tekstInovativniji podovi nude više izbora
Sledeći tekstPodne obloge – primena u enterijeru