Inovativniji podovi nude više izbora

Mora se voditi računa prilikom odabira podne obloge, imajući uvid na kompletan asortiman elastičnih i tvrdih opcija podnih površina dostupna danas. Svaki proizvod ima svoje prednosti i ograničenja koja treba poštovati, zajedno sa zahtevima za održavanje i estetikom. Najbolje rešenje je da se uzmu u obzir svi faktori i kriterijumi vezano za prostor u kome će se postavljati pod.

Vinil podovi

Vinil podovi su popularni još od svog osnivanja, 1930 godine. Poznato je da su izdržljivi i atraktivni, vinil podovi su favorit među podovima, koji se koriste u različitim vrstama objekata, od obrazovnih ustanova, do zdravstvenih i maloprodaje.

Na vrhu liste razmatranja podne obloge je budžet

Mora se voditi računa da ukoliko jednostavnim odabirom se uzme podna obloga najniže cene, sam objekat može koštati daleko više nego što je planirano, na duge staze prilikom njegovog održavanja. U principu, što je pod otporniti – to je lakši za održavanje i samo postavljanje. Parket koji je jednostavan za održavanje i postavljanje, isplativ je za krajnjeg korisnika.

Sledeći faktor uključen u odabir podova je estetika, koja je često u sukobu sa budžetom. Ponekad će najbolji pod biti i najskuplji. Međutim, postoje proizvodi na tržištu, kao što su luksuzne vinil pločice ( LVT ) i laminat, koji daju realan i zanimljiv vizuelni efekat, a pritom su isplativi i trajniji od stvarnog prirodnog materijala.

Ostali faktori koji se odnose na trajnost i korišćenje poda, uključuju sigurnost, opterećenje usled saobraćaja obrazaca, higijenu i UV – zaštitu.

Linoleum

Linoleum dobija na sve većoj popularnosti poslednjih nekoliko godina zbog sve većeg interesovanja za zelenu gradnju. U prošlosti, guma nije bila prikladna za upotrebu u kuhinjama, gde su prisutne životinjske masti i ulja, jer guma apsorbuje ove materijale. Nedavno su proizvođači stvorili nove linije gume koje su otporne na ulja i masti, kao i jake hemikalije.

Podovi od plute

Podovi od plute su napravljeni od održivih i obnovljivih materijala. Dizajneri i vraćaju ove podove  u velikom stilu sa novim svetlijim bojama i bogatijim prirodnim tonovima.