Zagrejte se uz prirodu – podovi od plute neverovatnog dizajna

Udoban, samoodrživ i prijatan za oko, pod od plute ima mnogo prednosti. Iako je popularnost podova od plute naglo skočila tokom protekle decenije, oni su se koprcali tim vodama više od jednog veka. Povratak podova od plute javlja se uglavnom u komercijalnim i javnim prostorima, kao i mnogim domovima.

Njegova popularnost dostize vrhunac u 60-tim i 70-tim, ali sve do 2000-te slabi, sa pojavom retro stila i održive prirode dizajna. Ako ste ikada primetili koliko se brzo vinski čep vrati u provbitan oblik nakon što je ispušten iz boce, onda možete zamisliti koliko je pluta kao materijal elastična i fleksibilna. Njena šok – apsorpciona struktura omogućava komfornost vašim stopalima, pravi preokret pod vašim nogama u onim prostorijama gde se provodi najviše vremena stojeci, kao što su na primer, kuhinja ili kućna teretana. Plus, drži toplinu i zadržava zvuk.

Karakteristike plute kao materijala i podova od plute

Pluta poseduje zeleni kredibilitet. Ne trpi prašinu i sadrži prirodnu supstancu koja se suprotstavlja plesni, truleži i štetočinama. Pluta poseduje prirodne varijacije u tonu i teksturi koje stvaraju bogatstvo i dubinu u izgledu završnice poda. Ako biste radije primenili smelije boje, pluta se može naći obojena i u svim željenim nijansama.

Iako je pluta izdržljiv materijal, potrebno ju je redovno održavati. Mrvice, prljavština i sl., mogu naružiti samu njenu površinu tokom vremena, tako da je neophodno bar jednom nedeljno brisati ili usisavati pod. Pluta takođe treba da se ponovo zapečati zaštitnim slojem poliuretana u svakih nekoliko godina. Kao alternativa, može se zatvoriti i voskom.

Podovi od plute su otporni na manja oštećenja, ali prilikom pomeranja nameštaja mogu nastati trajnija udubljenja osim ako se ne postave zaštitni podmetači. Kao i kod tepiha, sunčeva svetlost će izbledeti pod tokom vremena.

Podovi od plute se javljaju u  dva oblika: u vidu dasaka ili keramičkih pločica. Daske mogu biti ili dobar plutani ili laminatni slojni – stil. Pločice, napravljene od čvrste plute, generalno se lepe na podlogu.

Takođe, pluta ne radi uvek dobro u vlažnim područjima. Stajaća voda može prožimati slojeve poda i prouzrokovati štetu. Ako zaista želite pod od plute unutar kupatila, podruma ili vešernice, potrebno je konsultovati se sa profesionalcem o tome kako da se spreči curenje vode i infiltracija.