Vujnović Enterijeri o podopolagačkom poslu

Firma Vujnović Enterijeri d.o.o. bavi se projektovanjem, isporukom i ugradnjom podnih obloga, kako industrijskih i komercijalnih, tako i dekorativnih. Višegodišnje iskustvo – 7 godina u građevinskoj industriji i 10 godina u završnim građevinskim radovima, temelj je na kome žele da kvalitetom iznad svega, zadovolje sve zahteve klijenata.

Pored vrhunskih materijala koje nude, za kvalitetno urađene podove su od ogromnog značaja obučeni i stručni radnici sa iskustvom u radu. Zbog toga se trude da uvek imaju tim od poverenja koji će uvek održati standard kvaliteta koji garantuju. Međutim, u poslednje vreme postaje sve teže naći dobrog majstora.

Podopolagački posao je specifičan

Pored keramičara, tu su potrebni i majstori za lepljenje podnih obloga od itisona, PVC-a, linoleuma i ostalih podnih obloga, za koje osnovna obuka dugo traje. Neke kompanije su to pokušavale, ali praksa pokazuje da nedovoljno obučeni majstori veoma brzo pokušaju da osnuju sopstveni biznis, što legalno, što na sivom tržištu, a njihov kvalitet rada je veoma upitan.

Kako kažu u ovom trenutku, i pored aktuelne velike potražnje, postoji tek nekoliko desetina kvalitetnih majstora – podopolagača u čitavoj zemlji koji zaista znaju svoj zanat, a i oni su većinom stariji od 50 godina.

Zbog toga je ideja doći do mladih ljudi koji imaju volje da nešto nauče. Naše dnevnice su otišle na više od 50 evra i opet nema novih snaga. Učenik mora pored pravog majstora da provede minimum godinu dana da bi savladao osnove ovog zanata, ali nema puno njih koji su zainteresovani za to. Drugo, problem koji se javlja je što kod nas ne postoje više ni odgovarajuće zanatske škole.

Kao posledica toga i krajnji rezultati na mnogobrojnim gradilištima u zemlji su upitnog kvaliteta. Majstori se konstantno vraćaju da popravljaju i koriguju završne radove, čime se osim na kvalitetu, gubi i na vremenu, zadatim rokovima i remeti se sled radova.

Nikada nije bilo manje majstora u podopolagačkom poslu. Dobar majstor u Srbiji bi trebalo da zaradi 180.000-200.000 dinara mesečno.

Mnogi se odlučuju za odlazak u inostranstvo, gde na papiru zarađuju više od toga, ali treba uzeti u obzir da pored mnogo viših troškova života su i repromaterijali i alati za rad znatno skuplji, pa na kraju meseca radnicima ostaje manje nego što bi to bilo kod nas.

Vujnović enterijeri se kao firma i dalje trude da održe vrhunski kvalitet rada naših majstora, sarađujući sa proverenim i iskusnim ljudima od poverenja. Ali ovo je problem koji treba rešavati na širem nivou, kroz edukaciju i motivaciju mladih ljudi.

Ukoliko su vam potrebni saveti oko sanacije i pripreme podloge pročitaje savete kompanije Vujnović Eneterijeri u našem članku ovde.

Vujnović enterijeri logo

VUJNOVIĆ ENTERIJERI d.o.o.
Đorđa Stojanovića 35, Novi Beograd
RODA MEGA, I sp. kanc. D.K. 2.09
M. +381 69 4445 100
nebojsa@vujnovicenterijeri.rs
www.vujnovicenterijeri.rs