Tepisoni od biomaterijala

Proizvođači podnih materijala su poslednjih godina prihvatili održivost poboljšavajući proizvodne procese, i razvijajući nove.

Standardne sintetičke sirovine koje se koriste u industriji podova zamenjene su nekonvencionalnim materijalima na bazi bilja, npr. sojinog i ricinusovog ulja, kao i kukuruznog skroba.

Biomaterijali

Biomaterijali su napravljeni od obnovljivih resursa i imaju uticaj na životni ciklus proizvoda. Oni se najčešće beru u blizini proizvodnih pogona kako bi se smanjila emisija ugljenika, odnosno, gasova koji izazivaju efekat staklene bašte. Proizvodi su manje toksični od sintetičkih materijala, zahtevaju manje energije za proizvodnju, štede proizvođačima i korisnicima vreme i troškove.

Tepisoni

Proizvođači koriste biotehnologiju za inženjering tepiha i tepisona kako za stambene, tako i za poslovne objekte. Oduvek je izazov bio pronaći pravi način za postizanje trajnosti, zaštite od mrlja, mekoće i estetike.

Interface je jedna od prvih kompanija  po proizvodnji itisona od biomaterijala. Prva je pokrenula liniju hibridnih bionajlonskih tepisona koji su sadržavali vlakna polilaktidne kiseline. Polilaktidna kiselina je održiva plastika koja nastaje od kukuruza i drugih skrobastih biljnih materijala i otpadnih proizvoda.

SmartStrand sa DuPont Sorona je liniju podova namenjena za stanovanje, a koja je napravljena od obnovljivih polimera iz kukuruznog šećera. Ova tehnologija koristi 37 odsto sadržaja iz obnovljivih izvora. Svojstva materijala DuPont Sorona su hemijski konsistentna sa naftnim vlaknima, čime je omogućena učinkovitost i ekološka prednost.

Invista kompanija predstavlja je Antron Bio Legacy sa TruBlend tehnologijom vlakana, Ovom tehnologijom su se dobijala prva bojena vlakna sa prirodnim sadržajem namenjenim za komercijalne svrhe.

2010. godine,  pojavljuje se Genesis, odnosno, tehnologija vlakana komercijalne funkcije i izgleda najlona. Ova tehnologija koristi 15% sadržaja biopolimera u okviru spoljašnjeg sloja najlona. Prirodni sadržaj se dobija od šećera jednogodišnjih biljaka.

Kako tehnologija ne prestaje da napreduje, podni materijali na bazi biomaterijala će postati preovlađujući materijal u stambenim, i u komercijalnim objektima, u bliskoj budućnosti.

Prethodni tekstVodeni ili poliuretanski lakovi
Sledeći tekstPredivan svet keramičkih pločica vašeg kupatila