Kako lepiti pločice na podlogu od drveta?

Ako radite na adaptaciji stana starije gradnje, postoji verovatnoća da ćete se sresti sa drvenim podom. Lepljenje pločica na ovakvu podlogu može biti noćna mora, što ste možda već i negde čuli ili iskusili. Drvene podloge su savitljive, sklone su ulegnućima i pomeranju. Ako pod ne pripremite adekvatno, pločice mogu da pucaju, da postanu neravne ili da se, usled pomeranja poda, čak i preklapaju jedna preko druge. Posao vam može biti uzaludan, a pare bačene.

Međutim, ako podlogu pripremite kako treba, ove komplikacije mogu biti sprečene, a pločice postavljene bez premca. Pogledajte Weber preporuku za pripremu podloge tako da vaš posao bude uspešno urađen.

Dobra priprema je više od pola posla

Na pod koji je od drveta najbolje je postaviti OSB ploče. Prilikom njihovog postavljanja treba voditi računa da nekih 5 mm budu odvojene od zida. Uz pomoć ovih ploča podloga postaje stabilnija i čvršća. Pomeranja i oštećenja pločica zbog drveta koje se pomera su ovako sprečena. Nakon podnih ploča, potrebno je da postavite cementnu košuljicu kako bi podloga za postavljanje pločica bila stabilnija.

Priprema
Priprema podloge

Na ovako spremnu podlogu radi se priprema za nanošenje pločica. Preporučujemo vam najpre nanošenje prajmera i to weberprim 813. Nakon prajmera, ukoliko se radi o prostorijama koje su pod vlagom kao što su kupatilo ili kuhinja, potrebno je naneti hidroizolaciju. Tako, ako je reč o dnevnoj sobi, hidroizolaciju ne morate nanositi. U slučaju postavljanja hidroizolacije, potrebno je opet naneti prajmer koji će stvoriti idealnu vezu između hidroizolacije i lepka za pločice. Na ovako spremnu podlogu možete pristupiti lepljenju pločica i to uz pomoć nekog od lepkova iz tixogel porodice ili webercol flex lepka za pločice. Za kraj, ostaju vam još fuge. Možete birati između webercolor comfort ili webercolor premium fug masa. Vaš projekat je sada u celosti gotov.

Uživanje na duge staze kao neminovna posledica

Za uživanje u domu nekada se morate i pomučiti. Drvena podloga jeste zahtevnija za pripremu, ali svaka priprema je na kraju vredna truda. Vaše pločice su postojane, a dugoročno uživanje u njima je neizbežno. Garancija vam je profesionalna ugradnja Weber-ovih kvalitetnih materijala koje možete pronaći još danas kod nekog od naših distributera.

Weber-Saint Gobain logo

Saint-Gobain građevinski proizvodi d.o.o.
Bulevar Mihajla Pupina 115d, 5. sprat
11070 Novi Beograd
T. +381 11 3149 681
info@weber.rs
www.weber.rs