Toplina keramike koja će ulepšati Vaš prostor

Uobičajeno je mišljenje da se pločice postavljaju u kupatilu, kuhinji i na terasi. Najčešća podloga u ostalim prostorijama u stanu je parket ili neki sličan materijal. Ali, savremeni trendovi (u nekim zemljama odavno primenjivani) govore o upotrebi pločica, keramike ili mozaika i u ostalim delovima stana, npr. trpezariji, dnevnoj sobi, spavaćoj sobi…

Pločice mogu dodati nivo sofisticiranosti ili ulepšati vaš prostor. One su jedna od najsvestranijih stvari kojoj možete pronaći mesto u vašoj kući, a pri tom zahtevaju manje vremena za instalaciju, kao i za ukljanjanje. Njihova prednost su trajnost i lepota. Mogu se podeliti u dve kategorije, glazirane, koje su popularnije zbog svoje dekorativne prirode i neglazirane, koje su dugotrajnije i uobičajeno je naći ih u komercijalnim zgradama.

Najčešće se smatra da pločice ostavljaju utisak hladnoće i zbog toga se ljudi uglavnom odlučuju za drvo. Ali, danas, kada većina stanova ima centralno grejanje ili možda i podno, keramika prestaje da bude hladna. Tu hladnoću je pojačavao i njen izgled, ali ni to više nije nikakva prepreka da se odlučite da keramiku stavite i u druge prostorije u stanu, jer danas postoje i one koje svojim izgledom imitiraju drvo, tekstil ili kožu.

Boje koje pločice imaju, njihove veličine, mogućnosti kombinovanja i dr., ne možete naći kod drugih materijala. Kao što se mozaik pločice koriste kao dekoracija u kupatilu, tako mogu da ukrase i jedan vaš zid u bilo kojoj sobi. Neobičnost i svežinu koju mozaik može da pruži prostoru, nijedna druga obloga ne može.

Mozaik u enterijeru deluje dinamično, zanimljivo, originalno i svakako dominira u ambijentu. Ne samo na pločicama u kupatilu ili u kuhinji, već i na zidovima, nameštaju, podu, kao i na detaljima. Celina sastavljena iz većih ili manjih komada ostavlja snažan utisak u prostoru i deluje dekorativno, bez obzira na to da li je mozaik zastupljen na keramičkim pločicama, što je najčešći slučaj, ili na staklenoj površini, tapetama, drvenom nameštaju, parketu. Kada je kupatilski enterijer u pitanju, u trendu su male „kockice“, posebno na zidovima, koje čine jednu skladnu celinu ili veliku sliku sa motivom cveta, delfina, zvezde i slično. Na podu su efektnije i praktičnije pločice većih dimenzija, ali takođe uklopljene u zanimljiv mozaik.

Prirodni i veštački kamen već nekoliko sezona je zaštitni znak modernog stambenog ambijenta. Lepo i dekorativno deluje u hodniku, dnevnom boravku i spavaćoj sobi, naročito kada je sastavljen od kamenih pločica malih dimenzija identične boje ili oblutaka različite nijanse.

Ogledalo i fotoram, kao i vaza, ćup, ili abažur lampe, izgledaju veoma zanimljivo kada su sastavljeni od minijaturnih delova. Mozaik je dekorativan detalj, ali je najbolje da bude samo na jednom zidu ili podu, jer zbog svoje dinamične strukture može da bude naporan za oči.

Kombinovanjem dekorativnih elemenata i pločica, možete da promenite bilo koju sobu u vrlo interesantan i pozitivan prostor. Takođe, mogu se kombinovati sa parketom, čiji spoj daje zanimljivu i toplu kombinaciju.

Mogućnosti su neograničene. Hrabro birajte pločice, ne samo za vaše kupatilo ili kuhinju, već i za druge prostorije u vašem domu…

Autor teksta: Mina SREĆO