Popularno i moderno: Da li mogu podne pločice na zid?

Postavljanje podnih pločica na zid je postalo svetski trend, ne samo dizajnom već i varijacijama dimenzija, kao što su 30×60, 15×60, ali i kvadratnih oblika 45×45, 60×60. Trend je nastao razvojem ideje da se nastavi pravac kretanja poda prema zidu kаkо bi boja, veličina i tekstura koje se koriste bila neprekidna u celom prostoru, što iziskuje malo više strpljenja i angažovanje majstora.

Poslednjih godina keramičke pločice velikih dimenzija doživljavaju ekspanziju i nalaze primenu kako na podovima tako i na zidovima u enterijerima i još češće na fasadama. Iako je do sada za izradu zidnih pločica najčešće korišćena masa nazvana “Monoporosa” što znači veću apsorpciju vode i mekše tj. lakše telo pločice pogodno za lakšu obradu i sečenje prilikom montaže, novi trendovi su doveli do tehnološkog napreka u dizajnu i materijalima za podne pločice, pa se moda okrenula ka postavljanju podnih pločica na zid.

Keramičke pločice velikih dimenzija doživljavaju ekspanziju
Zorka keramika – kolekcija Louvre White Glossy

Gres porcellanato, najčešće korišćeni materijal za izradu kvalitetnih podnih pločica, je po karakteristikama, veoma sličan prirodnom kamenu i prirodnim granitima, što mu pored osnovnih karakteristika mase daje epitet veoma teške pločice, gde na scenu stupa umeće i strpljenje majstora, ali i ostalih izvođača.

Nije samo majstor bitan, mora se koristiti i odgovarajući lepak, koji svojim karakteristikama može zadržati podnu pločicu na zidu, jer podne pločice su uglavnom teže od zidnih, ali i imaju i manje upijanje vlage, a samim time ne prodiru sve vrste lepka u telo podne pločice. To znači da se svi postupci i materijali koji se primenjuju za podne pločice moraju primeniti u slučaju postavljanja na zid, ali sa mnogo više pažnje.

Postavljanje podnih pločica na zid je postalo svetski trend
Zorka keramika – kolekcija Louvre Brown Glossy

Veoma bitan uslov čine i zidovi, odnosno nije poželjno na sve vrste zidova postavljate podne pločice. Različite vrste konstrukcija imaju ograničenja u nosivosti po m² što pored estetskog ima uključen i određen bezbednosni faktor.

Ponuda italijanske i ostale uvozne keramike sa predlozima primene podne keramike na podu i na zidu je veoma često u velikoj meri zastupljena u salonima keramike, ali i domaći proizvođači se mogu pohvaliti izuzetnom ponudom keramike koja je pogodna za ugradnju kako na podu tako i na zidu.

Trend postavljanja podnih pločica na zid
Zorka keramika – kolekcija Versailles

Koristeći tehnološke napredke; digitalnu štampu i proces dorade tzv. Lappato dodatnu obradu pločica, kao i širok spektar dimenzija, jedan od domaćih “trendsetera” Zorka Keramika u svom asortimanu nudi gotovo sve pomenute dezene i formate keramičkih pločica primenljive za pod i za zid.

Keramičke pločice imitacija kamena
Zorka keramika – kolekcija Villet i Terra Brick

Jedan od trendova u velikoj ekspanziji je imitacija cigle na zidovima enterijera pored već vladajućeg trenda cepanog kamena. Naravno, svoje mesto našli su i mermeri, imitacije špatulata ili simulacije betona i tekstila. Geometrijski reljefi i razigrane, zatalasane reljefne površine postaju hit u enterijerima, detalj koji daje posebnu dimenziju prostoru.

Šarenolika ponuda dizajna i dimenzija naročito 30×60 i 60×60 dozvoljava modularnost u slaganju ovakvih pločica u Vaš prostor i dozvoljava Vam da malo oslobodite maštu i postanete na neki tren poput imena velike modne scene, samo što umesto sa tekstilom ovde rukovodite vašim prostorom.

Novi trendovi kod postavljanja i ugradnje keramičkih pločica
Zorka keramika – kolekcija Versailles Ahat

Kako bi se bolje upoznali sa proizvodima Zorka keramike, posebno onima izrađenim u digitalnoj tehnologiji, ali i sa nekim inovacijama u tradicionalnoj izradi keramičkih pločica, poručite svoj primerak kataloga ili se informišite putem popularnih društvenih mreža i na stranici www.zorka-keramika.rs

www.zorka-keramika.rs

ZORKA-KERAMIKA d.o.o.
A. Hajduk Veljkova 1, 15000 Šabac, Republika Srbija
T. +381 15 361 000
E. keramika@zorka-keramika.rs
W. www.zorka-keramika.rs

Prethodni tekstZaštita životne sredine kao imperativ
Sledeći tekstMozaik od plute
A. Hajduk Veljkova 1, 15000 Šabac, Republika Srbija T. +381 15 361 000 E. keramika@zorka-keramika.rs