Zanimljivosti o tepisima

Pored Pazirika, najstarijeg tepiha na svetu, u Šeik Zajed džamiji nalazi se najveći tepih sa impozantnih 5627 m2 površine, dužine 133 m, širine 48 m i težine 48 tona. Tepih je ručno radilo 1000 umetnika godinu i po dana u Iranu, najvećem svetskom proizvođaču ručnih tepiha.

Najskuplji tepih takođe vodi poreklo iz Persije (Irana). Potiče iz XVII veka i na aukciji u Njujorku prodat je za 38 miliona dolara. Cifra, da vam se zavrti u glavi.

Jedan od najpoznatijih tepiha u svetu je svakako crveni tepih. Priča o crvenom tepihu seže daleko u istoriju. U čuvenom Eshilovom delu, tragediji Agamenon, za Agamemnona, jednog od najvećih antičkih heroja, žena je postavila crveni tepih pozivajući ga da u svoj dom uđe kao pobednik nakon trojanskog rata. Agamemnon je to odbio, smatrajući sebe običnim čovekom. Po njemu bogovi su jedini vredni nosioci slave i časti i imaju pravo šetnje po crvenom tepihu.

tepisi
Photo by Vlada Karpovich by pexels

Po drugoj tvrdnji, crveni tepih postavljen je početkom XX veka na železničkoj stanici u Njujorku, kako bi usmerio ljude kojim putem da idu kako bi što lakše i sigurnije stigli do voza.

Ako bi morali da prelomimo i odlučimo šta je povezano sa današnjim crvenim tepihom, sa sigurnošću možemo tvrditi – oba događaja. Primer toga je i činjenica da je danas crveni tepih deo protokola, po kojim šetaju istaknute ličnosti, veliki državnici ili poznate ličnosti iz sfere glume, muzike, sporta. Crveni tepih u Holivudu ili Kanu svakako su najpoželjniji tepisi, kojim bi rado hodala većina od nas, zar ne?