Keramika Kanjiža – Srpski brend evropskog kvaliteta

Prvi put nakon 35 godina postojanja „Keramika Kanjiža“ je vrata svoje moderne fabrike otvorila novinarima. Dočekali su nas Jovan Milivojević-dirketor prodaje, Đorđe Aleksić – direktor proizvodnje, Jovana Nikčević, PR kompanije i Ivana Veselinović, generalna dirketorica kompanije.

U poseti fabrici Keramika Kanjiža
Fabrika kompanije Keramika Kanjiža d.o.o.

Direktor prodaje “Keramike Kanjiža” Jovan Milivojević rekao je novinarima prilikom posete fabrici, da će u modernizaciju proizvodnje ove godine biti uloženo preko 300.000 evra i podsetio da je u proteklih pet godina investirano 3,5 miliona evra. Milivojević je kazao da je proces proizvodnje osavremenjen kupovinom 3 mašine za digitalnu štampu što omogućuje da se na pločicama odštampa svaki dezen i da kupac naruči sopstveni ako to želi.

Jovan Milivojević - direktor prodaje Keramike Kanjiža
Jovan Milivojević – direktor prodaje Keramike Kanjiža

“Keramika Kanjiža” izvozi pločice u sve zemlje iz okruženje, osim u Albaniju, a pored toga njihovi proizvodi se mogu naći i u Saudijskoj Arabiji, Kirgistanu, Moldaviji, Češkoj, Rusiji i Austriji. Rusko tržište je veoma intersantno za ovu kompaniju, a u planu je da u ovoj godini dupliraju izvoz u Rusiju na 10% ukupne proizvodnje. Generalna dirketorica “Keramike Kanjiža” Ivana Veselinović istakla je da su glavne prepreke u poslovanju nelojalna konkurencija, koja snižava cene, pad građevinske industrije, izostanak inspekcijske kontrole države i uvoz keramike bez zaštite, odnosno bez atesta kvaliteta proizvoda, koja završava nelegalno na tržištu Srbije, dok su domaći proizvođači u obavezi da obezbede sve neophodne ateste za svoje proizvode. Ona je istakla, da ne traži od države da stimuliše domaće proizvođače pločica, ali traži iste uslove poslovanja za sve.

Svi znate da je privreda Srbije ostala bez zaštitnih carina, od 2003.godine su padale carinske zaštite i faktički mi smo sada tržište Evrope i ona ne mora mnogo da se trudi da nas primi, jer ono što su hteli to već i imaju. Sa 23 odsto koliko je bila zaštita na keramičke pločice od 2013. je nula. Zemlje poput Hrvatske i Slovenije su to radile postepeno, rekla je Ivana Veselinović.

Ivana Veselinović - generalni direktor Keramike Kanjiža
Ivana Veselinović – generalni direktor Keramike Kanjiža
Đorđe Aleksić - direktor proizvodnje Keramike Kanjiža
Đorđe Aleksić – direktor proizvodnje Keramike Kanjiža

Generalna direktorica je izjavila da moramo više poraditi na svesti građana kada su u pitanju domaći proizvodi jer kupovinom naših proizvoda mi stimulišemo srpsku privredu. Ako je nešto domaće jednakog kvaliteta ko inostrano, dajte mu prednost. Mene je uvek bolelo to što drugi narodi ex Jugoslavije imaju razvijeniju svest o domaćem nego mi – rekla je Ivana Veselinović.

Proces proizvodnje keramičkih pločica
Proces proizvodnje keramičkih pločica

Kompletna proizvodnja u ovoj fabrici se odvija na najsavremenijim italijanskim mašinama, koristi se glina sa kopova koju koriste renomirani evropski proizvođači a kvalitet samih proizvoda je u rangu italijanskih ili španskih brendova. Kod nas iz uvoza uglavnom stiže druga ili treća klasa i to bez bilo kakvih atesta ili kontrola, a upravo ove pločice su lošijeg kvaliteta od keramike koje se proizvode u Kanjiži. Redakcija časopisa “Podovi” se uverila u kvalitet proizvodnog procesa i samih proizvoda i ovu priliku koristimo da apelujemo na građane da ne nasedaju na priče da ako je keramika španska ili italijanska da to odmah znači veči kvalitet stambenog prostora. Takođe pozivamo arhitekte i projektne biroe da pogledaju kompletnu ponudu pločica na portalu www.keramikakanjiza.com gde mogu jednim klikom videti kako pojedine kolekcije mogu iskombinovati u svom životno prostoru.

Proces proizvodnje dekora i listela
Proces proizvodnje dekora i listela
Proces proizvodnje dekora i listela
Proces proizvodnje dekora i listela

Fabrika keramičkih pločica Keramika Kanjiža osnovana je 1980. godine, i više od tri decenije predstavlja sinonim za kvalitet. Već na samom početku, kao prioritet postavljeno je neprekidno praćenje tehnološkog razvoja, stalna inovacija znanja, opreme i proizvodnog programa prema zahtevima tržišta. Tokom godina, kompanija je rasla i razvijala se, a danas je jedna od vodećih proizvođača na domaćem tržištu. Koristeći najkvalitetniju proizvodnu opremu, italijanske boje i dizajn, proizvodi Keramike Kanjiža predstavljaju svetski kvalitet domaće proizvodnje, i time se izdvajaju od konkurencije u Srbiji.

Keramika Kanjiža je 2013. godine prva u Srbiji uvela Ink Jet digitalni štampač u redovnu proizvodnju, i tako postavila visoke standarde na domaćem tržištu keramičkih pločica. Od tada, Ink Jet je postao sastavni deo kvalitetne proizvodnje, a kompanija je u januaru 2015. godina investirala i u treći digitalni štampač.

Keramika Kanjiža je razvijala asortiman pločica u pravcu proizvodnje serija, a zahvaljujući najmodernijoj opremi i vrhunskim dizajnerima, 2014. godine je proširila svoju ponudu pločicama koje mogu biti personalizovane i dizajnirane po zahtevu kupca.

www.keramikakanjiza.com

KERAMIKA KANJIŽA doo
Horgoški put BB, 24420 Kanjiža, Srbija
Tel: +381 (0) 24 874-211
E: kontakt@keramikakanjiza.com
W: www.keramikakanjiza.com
FB: Keramika Kanjiža