projekat: Dizajn enterijera Čingi Lingi čarde

Predstavljamo posve neobičan i legendaran projekat sa tradicijom koja je poznata u celom regionu. Razgovarali smo sa arhitektama Sanjom Prodanović i Ljubicom Bigović iz „A4 Studia“ koje su nam pričale o istoriji ove lokacije na kojoj je sada već otvoren restoran u duhu starih vremena okrenut ka lokalitetu u kom se nalazi.

Čingi Lingi čarda / Arh: A4 Studio / foto: Miloš Martinović
Čingi Lingi čarda / Arh: A4 Studio / foto: Miloš Martinović

Naziv projekta: Čingi Lingi čarda
Arhitektonski biro: A4 Studio
Godina realizacije: 2022.
Lokacija: Bilje, Hrvatska
Fotografija: Miloš Martinović

Novi restoran sa starim i dobro poznatim imenom je ponovo izgrađen i nalazi se u mestu Bilje na ulazu u Baranju, tik uz Staru Dravu i ima vrlo interesantnu istoriju i dugu tradiciju.

Tokom 60-ih godina cela Jugoslavija je svraćala i gostila se u ovom restoranu. Takođe, neke priče lokalnog stanovništva datiraju još iz perioda Austrougarske. Postoji priča koja kaže da je davno, na samom ulazu u Baranju, na obali reke Stare Drave, postojalo mesto za odmor putnika i konja koji su vukli kočije.

Čingi Lingi čarda / Arh: A4 Studio / foto: Miloš Martinović
Čingi Lingi čarda / Arh: A4 Studio / foto: Miloš Martinović

Kako se navodi na tom mestu je oko jednog drveta, bilo okačeno zvono, a kasnije vremenom izgrađena i čarda. Prema ovoj priči, zvono je bilo signal za razbojnike da se sprema dolazak bogatog karavana koji bi mogli opljačkati.

Kako se krčma proširivala i punila raznoraznim putnicima, zvono je dobilo drugu svrhu – osoba koja bi pozvonila bila bi dužna da plati piće za sve prisutne i to je samo jedna od mnogih urbanih legendi povezanih s Čingi Lingi čardom.

Tokom vremena restoran je devastiran i taj objekat dugo nije postojao na tom mestu. S obzirom na tradiciju i veoma poznatu lokaciju sadašnji vlasnici su se odlučili za kupovinu baš te parcele i izgradnju novog restorana koji će razvijati nove ukuse prema savremenim potrebama gostiju na temelju tradicije. Lokalni arhitekta je angažovan za projekat samog objekta dok je tim „A4 Studia“ radio na dizajnu enterijera. O obnovi ovog kultnog mesta se dugo pričalo te su očekivanja gostiju bila vrlo visoko postavljena, a dosadašnji komentari pokazuju da su ona u potpunosti ispunjena.

Činjenica je da je ovaj lokal pre rata uživao kultni status i da se o njemu pričalo širom tadašnje Jugoslavije. U skladu s tom tradicijom, na istom mestu, otvoren je potpuno obnovljen restoran sa istim originalnim i već poznatim imenom koje je mnogima probudilo emocije i sećanja na prošle dane – Čingi Lingi čarda.

Dok je Čingi Lingi čarda bila u izgradnji, Đorđe Balašević, legendarni pevač, napisao je pesmu „Hej, lega“ koja je, kako se kasnije ispostavilo, bila njegova poslednja pesma. Pesma je posvećena Osijeku, a u tekstu spominje i nekadašnji Čingi Lingi. U čast Balaševiću, stihovi ove pesme danas su ispisani na kaminu koji se nalazi u središtu restorana.

Čingi Lingi čarda / Arh: A4 Studio / foto: Miloš Martinović
Čingi Lingi čarda / Arh: A4 Studio / foto: Miloš Martinović

Ljubica Bigović komentariše saradnju sa arhitektom i objašnjava da je njihov tim ipak imao učešća i u projektovanju u uzajamnoj saradnji kako bi se ostvarila želja investitora da na moderan način približe posetiocima stara vremena.
Glavna sala je spolja okružena drvenom konstrukcijom, lokalno zvanom ganjak.

Zanimljivo je da su za spoljno popločavanje ispod ove konstrukcije korišćene stare, već korišćene, a sada odbačene, pločice dimenzija 25×25 cm debljine oko 2 cm koje su originalno ručno oslikavane.

„Tačno smo znali koliko komada pločica imamo tako da smo ih pažljivo slagali i detaljno planirali njihov raspored. Pločice su autohtone za taj lokalitet“, navodi Ljubica.

Što se tiče izbora podnih obloga birane su keramičke pločice različitih formata i dezena. Sam koncept i ideja vlasnika nije vodio ka izboru modernih pločica velikih formata koje viđamo u novijim objektima širom grada.

Čingi Lingi čarda / Arh: A4 Studio / foto: Miloš Martinović
Čingi Lingi čarda / Arh: A4 Studio / foto: Miloš Martinović

„Birali smo male formate koji su se odlično uklapali u našu ideju i utisak koji smo želeli da postignemo u prostoru. Jedan deo pločica je biran u dekoru betona. Sledeći dezen su drvo dekor pločice u dimenzijama 15×90 cm i one su najviše zastupljene.“ – dodaje Sanja iz „A4 Studija“.

Idejnim rešenjem akcenat u prostoru je stavljen na odabir pločica malih formata patchwork dekora ispod zona za sedenje. Ove pločice su dimenzije 20×20 italijanskog proizvođača Sant Agostino.Odabrani su grafički obrasci patchwork stila, nastalog u prvim decenijama 19 veka u Francuskoj.

Čingi Lingi čarda / Arh: A4 Studio / foto: Miloš Martinović
Čingi Lingi čarda / Arh: A4 Studio / foto: Miloš Martinović

S početka svog nastanka još uvek je bio podeljen između „cvetnog” i „geometrijskog“ tražio je svoj put između dva kultna trenda koji su tada bili dominantni: Sloboda i Art deko. Kombinacije boja koje podsećaju, reinterpretiraju tradiciju, sada u savremenom ključu, savršeno se uklapaju u ovaj ambijent.

„U nekim segmentima poda postavljeni su tepisi koji znatno doprinose osećaju topline i tradicije u prostoru. Takođe, keramičkom podnom oblogom je naglašena i zona oko kamina koji predstavlja centralno mesto u sali i na kom su ispisani Balaševićevi stihovi. U celom objektu funkcija je pratila pristup odabira podnih obloga“, objašnjava Ljubica.

Osim dela koji je prijemčiv i vidljiv svim gostima, A4 Studio takođe je projektovao i kuhinju koja je noseća prostorija jednog ugostiteljskog objekta. Sanja nam je pojasnila ulogu arhitekte u projektovanju prostorija ovakvog tipa: „Mi uvek radimo i projektovanje kuhinje na idejnom nivou tj. tačno planiramo zone pranja, kuvanja, pripreme hrane, a kasnije u toku projekta uključujemo kuvara kao i tehnologa i u zavisnosti od opreme koja se ugrađuje, oni dalje daju mikro lokacije. A što se tiče odabira obloga za podove i zidove biraju se uvek samo one u skladu sa HACCAP standardima. Što znači da moraju biti otporne na deterdžente, dezinfikatore i druge potencijalno agresivne materije, naročito ako je kuhinja zatvorenog tipa kao što je to slučaj u ovom projektu.“

Čingi Lingi čarda / Arh: A4 Studio / foto: Miloš Martinović
Čingi Lingi čarda / Arh: A4 Studio / foto: Miloš Martinović

Definisan u najkraćem, HACCP je sistem koji se može upotrebiti kao niz postupaka za kontrolu procesa i osetljivih tačaka u lancu proizvodnje hrane, sa krajnjim ciljem da potrošač konzumira namirnicu, u stanju i na način koji će biti bezbedan po njegovo zdravlje. U smislu odabira podnih obloga i njihovog održavanja HACCP standard navodi da podne površine moraju biti izrađene od nepropusnih, neapsorbujućih i netoksičnih materijala koji se mogu lako čistiti, prati i dezinfikovati. Na njima se moraju nalaziti slivnici za odvod otpadnih voda koje se stvaraju pri pranju, a održavanje podova imperativno mora biti svakodnevno, i sprovođeno prema jasnom uputstvu.

Restoranska sala je ispunjena prirodnim materijalima kao što su drvo, metal i kanap u kombinaciji bravarskih i stolarskih radova. Najveći broj elemenata za dekor i upotpunjavanje enterijera su rađeni ručno.

Majstori koji izrađuju ribarske mreže su za potrebe enterijera pravili sve što smo postavljali na plafon i zidove. Lusteri su takođe svi ručno pravljeni. Čak i nešto što je gotovo kupljeno je preoblikovano i pravljeno specifično za ovaj objekat prema ideji arhitekata. Tradicionalna tehnika dekoracije stubova valjkovima sa dezenom je posebno birana zbog koncepta i vrlo je specifična za ovaj lokalitet.

Ljubica dodaje: „Sve što smo postavili u enterijer imalo je još jednu namenu, a to je da pokrije sve ono što nam je moderan svet doneo. Na ovaj način sakrivene su sve mašinske instalacije i objekat je dobio svoju tradiciju i duh starog vremena.“

Fantastičan prirodni ambijent je još jedan adut ove lokacije s obzirom da se restoran nalazi uz vijugavu reku Dravu, koju prati netaknuta i nezauzdana priroda, koja zajedno sa rustičnim enterijerom budi posebnu emociju kod svakog posetioca. S obzirom na celokupan utisak koji je oduševio našu redakciju nakon pripreme ovog teksta, preporuka je da posetite „Čingi Lingi“ čardu.