Pariz ipak dobija svoju piramidu

Nakon duge borbe na sudu „Tour Triangle“ će, sada je izveno, postati najviši neboder izgrađen u centru Pariza posle davne 1973. godine. Upravni sud u Parizu je, konačno, potvrdio građevinsku dozvolu izdatu u aprilu 2015. godine, odbacivši žalbe podnete protiv zgrade. Poslednja odluka trebalo bi da otvori put za početak izgradnje 180 metara visoke kule, a zamerke zbog kojih je i došlo do sudskog procesa su bile da će projekat uticati na karakter i interes susednih mesta i monumentalnih perspektiva. Projekat je završila firma Herzog & de Meuron.

Izvođač radova Unibail-Rodamco ima nameru da započne izgradnju kule 2020. godine, sa ciljem da ona bude završena do početka Olimpijade 2024. godine. Ova kula će biti jedna u nizu visokospratnica preko 100 metara koje će biti izgrađene u Parizu, posle zabrane izgradnje zgrada iznad sedam spratova u gradu donešena je dve godine nakon izgradnje kule „Tour Montparnasse“ koja je završena 1973. godine.

Herzog & de Meuron prvi put je prezentovao projekat za piramidalni neboder još 2008. godine, a završetak zgrade je prvobitno planiran do 2014. godine. Zgrada oblika zarubljenje piramide izgledaće drugačije u zavisnosti od toga odakle se posmatra. Iz centralnog dela Pariza, zgrada će izgledati kao tanka kula, ali će sa istoka i zapada biti u svom punom obliku.

Kula će imati neverovatna 42 sprata i u okviru nje će se nalaziti hotel sa 120 soba kao i kancelarijski prostor za 5.000 ljudi zajedno sa domom zdravlja i dnevnim boravkom.

„Tour Triangle“ će kada se bude izgradila biti treća po veličini građevina u centru Pariza, posle „Tour Montparnasse“ i Ajfelove kule.