Putevi budućnosti – Solarni paneli umesto asfalta

Tehnologija stalno korača novim putevima, u nepoznato, u bolji svet. Veliku ulogu na tom putu igra razvoj materijala i koncepti koji stoje iza savremenog mišljenja gradnje. Na putu održivosti i zdravije sredine, automobili bivaju skrajnuti, a bicikl sve više u fokusu, te ne čudi da su putevi budućnosti zapravo oni namenjeni biciklistima.

Prva solarna staza za bicikle ugledala je svetlo dana gde drugo nego u Holandiji, u zemlji koja broji tri i više bicikala po glavi stanovnika i gde se vožnja bicikla uči maltene isto kada i prvi koraci. Preko 18 miliona bicikala nalazi se samo u ovoj zemlji i čak preko 35000 kilometara biciklističkih staza! Jedna od njih je sasvim posebna. Sedamdeset metara jedne staze u malom gradu Holandije popločano je solarnim panelima, kao test projekat. Ideja je da se u budućnosti kroz ovako prikupljenu energiju od sunca napajaju električni bicikli i automobili na celoj putnoj mreži u zemlji.

Solarni putevi budućnosti
Biciklistička solarna staza
Solarni putevi budućnosti
Biciklistička solarna staza

Prvih sedamdeset metara solarne staze napravljeno je od betonskih ploča sa fotonaponskim ćelijama od kristalnog silicijuma. Zatim je premanaza zaštitnim slojem za odbijanje vlage i prljavštine kako bi površina bila maksimalno izložena sunčevoj svetosli, a i radi sigurnosti korisnika, biciklista. Energija koju ovih sedamdeset metara proizvede sada zadovoljava potrebe tek tri domaćinstva, ali planovi su da se popločavanjem veće površine staza dostigne napajanje i uličnog osvetljenja i signalizacije. Test period ove staze određen je na dve godine. Rezultati su veoma pozitivni i očekuje se nastavak ove prakse u budućnosti.

Još jedan od projekata budućnosti je biciklistička staza napajana solarnim panelima, ali plutajuća! Ovaj projekat planiran je u Čikagu, Americi i rezultat je težnja gradonačelnika ovog grada da orijentaciju promeni iz kolskog saobraćaja ka zelenijem i zdravijem, biciklu. Čikago po tome prednjači u Sjedinjenim Američkim Državama, pa nije čudno da se ovako ambiciozan projekat upravo tamo razvija.

River Ride, Čikago
River Ride, Čikago
River Ride, Čikago
River Ride, Čikago

Ideja se ne sastoji samo u tome da se napravi adekvatna biciklistička infrastruktura, već da ona bude takva da stimuliše korisnike da odaberu upravo ovaj vid transporta. Inovativna biciklistička staza planirana je kao plutajuća po čikaškoj reci i nazvana je “River Ride”. “River Ride” je zamišljen kao sistem sastavljen od betonskih pontona koji su ojačani čelikom. Plutajući segmenti vezuju se za obalu ili za postojeće mostove.

Na svakom segmentu ove staze biće postavljeni solarni paneli koji prikupljaju energiju za potrebe rasvete same staze, ali i topljenja leda kako bi staza bila funkcionalna tokom čitave godine i bicikl izbor prevoza u svim godišnjim dobima. U tu svrhu bi ova solarna energija bila iskorišćena i za aktiviranje tende koja stazu prekriva tokom padavina. Ideja je da se po lepom vremenu uživa u okruženju ovako neobične staze, ali uz mogućnost zaštite kada vremenski uslovi to ne dozvoljavaju.

Biciklistička staza u DanskojBiciklistička staza u DanskojIdeja za ovakvu stazu došla je i iz toga što je ova reka nekada bila veoma “gusto korišćena” u Čikagu i fotografije od pre samo sto godina pokazuju mnoštvo brodova koji su tu usidreni. Danas to nije slučaj, a jedna od ideja da se reka ponovo aktivira je upravo projekat da se dnevno njom provedu stotine i stotine ljudi. Takođe, ništa manje nije važan ni bezbednosni aspekt jer ova staza podrazumeva i potpuno razdvajanje kolskog od biciklističkog saobraćaja, što je ujedno i zdravije.

Postavljanje solarne biciklisticke stazeKada su solarni putevi u pitanju, zanimljiv je još jedan namenjen biciklima koji podrazumeva da se energija prikupljena danju emituje noću. Ovakva staza planirana je u Poljskoj. Glavni cilj je povećanje bezbednosti, ali, i atraktivnosti vožnje bicikla.
Holandska biciklistička staza Starry Night inspirisala je takvu prvu stazu i u Poljskoj, koja je osmišljena tako da emituje svetlost oko deset sati u kontinuitetu, i to tako što se danju napaja sunčevom energijom koju zatim kako padne noć počne da emituje u vidu svetala. Najneobičnije kod ove staze je što je boja tih svetala plava, tako da pruža neverovatan prizor. Plava boja izabrana je sa obrazloženjem da se najbolje uklapa u noćni pejzaž.

Projektovanje ove staze uključilo je i istraživanje održivih materijala kako bi se našlo najisplativije i adekvatno rešenje. Dok je ova staza u fazi testiranja, u Holandiji su u fokusu biciklističke staze koje se greju. To se sprovodi tako što se ispod staza postavi sistem koji će sprečiti formiranje leda tokom zime i to tako što se koristi geotermalna energija na dubini od 30 do 50 metara ispod zemlje.

Solarni paneli
Solarni paneli

Inovacija je i tzv. “Auto put” za bicikle koji je otvoren u glavnom gradu Danske, između Kopenhagena i prigradskog mesta Alberslunda.

Ova infrastruktura u potpunosti je odvojena od kolskog saobraćaja i namenjena je samo biciklistima. Pored bezbednosti koje ova staza pruža, akcenat je stavljen i na materijale. Tako super-glatko popločanje pruža lako kretanje na biciklu, ali bez opasnosti od klizanja, ugrađeno je efikasno osvetljenje kao i zaštita od kiše. Ovaj autoput opremljen je i pumpama za bicikl na svakom kilometru.