Ideje za uređenje dvorišta – Reciklirana guma

Reciklirana guma – Prva asocijacija pri samoj pomisli na ovu podnu oblogu, ali u spoljašnjoj sredini, jeste neka akcija i dinamika. Naravno, to je sa razlogom. Reciklirana guma koristi se kao spoljna podna obloga na dečijim igralištima, sportskim terenima, ali i svim onim delovima koja su namenjena deci ili nekoj sportskoj aktivnosti. Ova podna obloga nastaje recikliranjem gume, čime se u velikoj meri radi na zaštiti životne sredine, budući da se guma ne može razložiti. Iako je prva pomisao, guma tamne boje, kada je u pitanju podna obloga, situacija je potpuno drugačija. Drugim rečima, pojavljuje se u svim mogućim veselim bojama i raznovrsnom dizajnu, kako bi pružila veselo okruženje za njene male i velike korisnike. Pored estetike, koja je veoma bitna i koja bez pogovora dominira, reciklirana guma ima višestruke koristi.

Reciklirana guma, granulat
Reciklirana guma, granulat

ZDRAVA JE, EKOLOŠKI PRIHVATLJIVA podna obloga, izuzetno mekana i sigurna za dečiju igru punu padova, guranja i skakanja. Upija zvuke i odlična je za dečije i sportske terene u dvorištima ili parkovima.

Iako je izložena različitim vremenskim (ne)prilikama: visokoj temperaturi, UV zračenju, snegu, mrazu, vodi, reciklirana guma je veoma postojana i otporna na sve klimatske promene. Zahvaljujući tome, kao i odličnom uklapanju u prirodnu sredinu, reciklirana guma je odlično i estetski lepršavo rešenje na duge staze.

Reciklirana guma i veštačka trava na dečijem igralištu
Reciklirana guma i veštačka trava na dečijem igralištu

Iako se na prvu loptu možda i čini jednostavno, uređenje zelenih površina, parkova, igrališta i dvorišta je zapravo zahtevan proces. Zahtevan za sve one koji nemaju znanje ili kreativnost. Znate, nekada je dovoljna samo jedna od ovih osobina. Ukoliko imate znanje, znate koji materijala kada upotrebiti i na kom mestu. Znate kako uspostaviti balans i sklad među međusobno potpuno različitim materijalima. Znate karakteristike materijala, njihovu postojanost i vek trajanja. Čitate i osobine korisnika i njegove potrebe. I znate da posao provedete kroz sve procese i privedete kraju.

Naravno, najbolja je situacija kada jedna osoba poseduje obe stvari, i znanje i kreativnost. Međutim suština je u sintezi glave i srca, umetnosti i sklada i ogromnoj ljubavi prema prirodi. I na kraju dobijamo rezultat. Pobednički.

Dosta priče. Proleće je stiglo, ako već niste počeli, krajnje je vreme da krenete u šminkanje svog prostora za odmor i uživanje.

Autor teksta: Snežana Trtica Graovac, novinar