Šta je Shabbi Chic stil i kako može da zasija u vašem domu

Shabbi Chic je stil uređenja enterijera koji spaja vintage elemente u mekim, romantičnim bojama i teksturama kako bi stvorio elegantan, ali istrošen i gostoljubiv izgled. Shabbi chic izgled omiljen je već duže vreme, a popularnost je porasla krajem osamdesetih godina XX veka. Ukoliko ste voljni da saznate nešto više o istoriji, karakteristikama, načinima i savetima kako da Shabbi Chic zasija u vašem domu, na pravom ste mestu.

Gde i kako je nastao Shabbi Chic

Shabbi Chic stil postao je prilično poznat osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. Popularnost je porasla nakon što je dizajnerka Rachel Ashvell otvorila istoimenu prodavnicu. Stil se naziva Shabbi Chic jer je Ashvell kreirala frazu kako bi definisala svoj koncept pretvaranja starinskih štedljivih stvari u ležeran i lep, ali elegantan dekor kuće. Kako je njena prodavnica rasla, počela je da se druži sa mnogim trgovcima kako bi proizvode u stilu shabbi chic učinila dostupnim javnosti.

Dizajneri nisu iznenađeni što je otrcan šik izgled koji je bio toliko popularan devedesetih godina sada je obnovljen. Shabbi Chic stilu pripisujemo povećano vreme provedeno kod kuće tokom protekle godine i više godina. Ljudi su tražili poznanstvo, toplinu i udobnost iz svog doma kad je pandemija počela. Razumevanje da je naš dom mnogo više od same adrese postalo je posebno rasprostranjeno.

Ključne karakteristike Shabbi Chic-a

Ključne karakteristike su klasična i romantična alternativa raskošnijih stilova, kao što je art deco. Prve stvari koje asociraju na Shabbi Chic su čisto, belo platno i starinski nameštaj. Cvetni uzorci, prigušene nijanse i volani, neke su druge ključne karakteristike ovog stila.

Pohaban šik izgled definisan je starinskim ili opuštenim outfitom, koji pruža romantičan i autentično utemeljen osećaj topline i individualnosti. Što je stariji komad nameštaja, to se bolje uklapa u pohaban šik prostor, a neizbežne ogrebotine daju poseban šarm.

Shabbi Chic – juče, danas, sutra

Imajte na umu da je Shabbi Chic još uvek u modi, ali današnji izgled je malo drugačiji u odnosu na estetiku prošlih decenija. Novi Shabbi Chic ima veću dubinu od pohabanog šika od pre 15 godina, boje su i dalje meke, ali više prigušene i inspirisane engleskim stilom. Zidne letvice, cvetne tapete i starinski dodaci obavezni su baš kao i organski materijali poput jute za uređenje enterijera. A ako svemu tome dodamo tehnike obnove i restauracije starih, drvenih podova, svi su izgledi da će ovaj stil imati svoj značaj i pružiti lepotu enterijeru i u budućnosti. Kakve će promene biti, saznaćemo.

Restauracija starog poda
Restauracija starog poda / foto: freepik.com

Koje boje se smatraju Shabbi Chic

Postoji paleta boja koje se i dalje smatraju pohabanim šikom od kremasto belih do bledih pastela. Ako želite da furate ovaj stil birajte mekše neutralne, uključujući svetlije sive boje, ali i lepe, blede i meke verzije mente, breskve, ružičaste, žute, plave i boje lavande.

Dodavanje glamura

„Šik“ komponenta fraze Shabbi Chic postiže se uključivanjem komada poput francuskih berger stolica i kristalnih lustera, za koje dizajneri kažu da „daju kraljevski vazduh izgledu“. Dizajneri ističu da je moguće stvoriti elegantne kombinacije. Nekoliko lepih komada drveta i prilagođenih navlaka pomažu u postizanju uglađenijeg otrcanog šik izgleda koji izgleda prefinjeno. Korišćenje lepih tkanina i dizajniranje navlaka sa malim prilagođenim akcentima poput kontrastnih tkanina ili suknji sa volanima čini da se delovi presvlaka osećaju pohabano, ali i šik.

Gde kupiti Shabbi Chic

Najbolji način da nabavite Shabbi Chic nameštaj i dekor jeste da posetite antikvarnicu ili buvljak, gde ćete pronaći predmete koji će dati puno istorije i vremenske dubine vašem prostoru. Samo pazite da ne unesete previše različitih elemenata, jer to može stvoriti vizuelni nered i izgledati vrlo razdvojeno. Držite se svoje palete boja, pronađite predmete koji se uklapaju u tu celokupnu paletu i uverite se da imaju taj istrošeni osećaj kako bi dobili pohabanu šik vibraciju.

Kako stilizovati Shabbi Chic nameštaj

Kada kombinujete nameštaj u Shabbi Chic prostoru, poželećete da pomešate i uskladite komade nameštaja i stilove koji možda nisu najočigledniji par. Ova vrsta namernog slučajnog izgleda uneće puno karaktera u prostor i učiniće da se osećate prijatno i domaće. Dodajte određenu napetost u pohaban šik izgled dodavanjem industrijske ivice istrošenim, pocinkovanim metalom u stvarima poput barskih stolica ili drugih dekor predmeta.

Umesto zaključka

Ako ste na početku priče bili nesigurni šta je taj famozni Shabbi Chic, sada, sigurni smo, znate o čemu se radi. Zapravo, možda ste i bili ljubitelj istog samo niste znali da nosi taj jedinstveni šik naziv. Ako niste, evo prilike da se malo više udubite u proučavanje ovog stila, usvojite ga i uživate. Imate i zbog čega, budite sigurni, jer, poznato je enterijer utiče na naše zdravlje. A, ima li šta važnije od toga?

 

 

Prethodni tekstEkološki prihvatljivi podovi: Održiva budućnost
Sledeći tekstRetro stil u uređenju enterijera – sve što niste znali o njemu