Slano kao more – podovi od soli

Japanski umetnik Motoi Yamamoto pronašao svoju idealnu podlogu u zrnu soli – njihovim milijardama i milijardama. Yamamoto postavlja so na podne površine, stvarajući izuzetno složene šare i pejzaže. Rezultat je prilično neverovatan i može biti dizajnerska optička iluzija ukoliko dovoljno dugo posmatrate pod. Priprema se sastoji iz skiciranja dizajna najsloženijih lavirinata koji se mogu zamisliti.

Njegove kreacije su samo za izložbu i nisu namenjene stalnom dizajnu poda, jer je ovaj dizajn krajnje nestabilan.

Interesantni podovi
Slika 2 – Interesantni podovi

Slani projekat „Povratak u more“

Nakon svake izložbe, so se skuplja i vraća nazad u more. Oblik i rad nestaju, ali rastvorena so u morskoj vodi podržava život različitim stvorenjima.
Rođen 1966. godine u Hirošimi, japanski umetnik i vajar Motoi koristi so kao umetničku viziju svog života, već duži niz godina. Njegovim kolosalnim radovima su potrebne nedelje da bi se završili, a sama složenost radova zahteva neverovatno strpljenje i stabilnu ruku.

Slana čipka na podu
Slika 3 – Slana čipka na podu

Na pitanje zašto koristi so, Yamamoto navodi sledeće:
„Čini se da so ima blisku vezu sa ljudskim čovečanstvom još odvajkada. Osim toga, u Japanu je prisutna u kultu mtrvih. Naime, ožalošćeni se posipaju solju pošto napuste sahranu kako bi izbegli zlo.

Detalj slanog poda
Slika 4 – Detalj slanog poda

Ovakav osećaj prema umetnosti Motoi je stekao nakon što je njegova sestra ozdravila od dugo lečene, teške bolesti. Kada bi razmišljao o njoj, stvarao bi umetnost koja odražava njegovu bol. Njegovi radovi su privremeni.

Simbolika dizajna

Spirala znači život, smrt i reinkarnaciju, i predstavlja trenutan život. „Vraćanje u more“ pokazuje kako lično umetničko delo može uključiti univerzalno značenje putem povratnih informacija publike. Svi grafički elementi ostaju snažno vezani za njegovo lično sećanje i životno iskustvo.

Lavirintovi soli
Slika 5 – Lavirintovi soli