Oblačenje poda po vašem ukusu

Želite li da živite u prostoru koji je udoban i po vašem ukusu? Da budete spokojni i uživate u toplini i udobnosti doma? Postoje mnogi načini kako da stvorite takvo okruženje, ali ništa ne može da prevaziđe dobar tepih ili prostirku za stvaranje osećaja topline i luksuza, zato oni i ostaju jedan od omiljenih načina uređenja poda.

Postoji više razloga zašto su podne obloge uvek u trendu. One dolaze u širokom spektaru traženih boja, dimenzija, materijala i izgledaju odlično u skoro svakom unutrašnjem prostoru. Takodje, možemo da biramo između tepiha poznatih dizajnera koji će izgledati kao mala umetnička dela, eco-friendly tepiha, zatim onih koji su napravljeni da zadovolje potrebe kancelarijskih i drugih prometnih prostora i tako dalje.

Za one koji još ne znaju, podne obloge mogu transformisati vaš prostor u jedan sasvim novi i drugačiji. Obično se kod uređenja prostora prvo misli na zidove i nameštaj a tek na kraju dolazi tepih ili neka druga podna obloga. Međutim tepih može drastično izmeniti izgled vaše sobe, tako da bi trebalo misliti na njega od samog početka uređenja prostora.

Kako izabrati pravu podnu oblogu?

Prvo se odlučite za oblik i dimenziju podnih obloga. Da li će to biti tepih ili više podnih prostirki? Tepih koji ide od zida do zida ili će zauzimati samo deo izmedju nameštaja? Pre nego što se odlučite imajte na umu par saveta.

Tepih je dobar za ujedinjavanje velikog prostora, čini ga kompaktnim i udobnijim, toplijim, pogotovo ako imate pločice na podu. Da li će on biti kružnog ili pravougaonog oblika, na vama je da odlučite. Takođe, nije toliko važno da li će ceo nameštaj biti na njemu, sa svim nogicama ili će samo prednje nogice vaše stolice ili sofe stajati na njemu. Ako imate lep drveni pod, verovatno ćete želeti da se on vidi, pa ćete izabrati tepih koji ce biti manjih dimenzija. Nemojte biti preterano strogi oko dimenzija tepiha. Pokušajte da odredite što više mogućih dimenzija i samim tim ste omogućili sebi veći izbor tepiha. Biti fleksibilan oko dimenzija može značiti razliku izmedju toga da završite sa tepihom pravih dimenzija i onog koji vam se zaista sviđa.

Pored tepiha uzmite u obzir i prostirke i ćilime. Ako niste ljubitelj tepiha i želite sveobuhvatni pogled na vaš prelepi pod ali ipak želite dozu topline i domaće atmosfere u vašem domu, prostirke su pravi izbor za vas. One mogu biti odlične za hodnike, male prostorije ili nemarno razbacane oko delova nameštaja u velikim prostorima. Prostirke i manji ćilimi su zgodni i za podelu prostora u manje, zasebne celine u velikim prostorijama. Što se više igrate sa njima bolji je ishod.

Kada ste se odlučili za tip i dimenzije vaših podnih obloga, na redu su dizajn i boje sto je i najvažnije u ovom slučaju. Danas ćete se susresti sa veoma velikim izborom boja i dizajna za sve tipove podnih obloga, počevši od onih za kuću pa do poslovnih i javnih prostora. Odabir prave boje za podnu oblogu je veoma bitan. Vodite se nekim glavnim orijentirima: svelte podne obloge vizuelno izdižu plafon, tamne spuštaju. Svetli, neutralni tonovi lako se uklapaju u ostatak boja enterijera. Jači tonovi razigravaju prostor, čine ga toplijim, privlače pogled. Budite pažljivi sa jakim bojama, pogotovu ako ih ima više u enterijeru, jer mogu stvoritii previše šarenila ako boje nisu dobro uklopljene.

Dizajn podnih obloga je stvar ličnog izbora. Da li ćete se odlučiti za standardni vuneni tepih, ili antialergijski, orijentalni ili dizajnirani tepih unikatnog izgleda, zavisi od vaše želje i potrebe prostora. Orijentalni tepisi i ćilimi su najzahvalniji za održavanje, najlakše se uklapaju u bilo koji dom i veoma su cenjeni što se tiče kvaliteta izrade. Ne brinite da li ćete kod njih uspeti da sve boje uklopite u vaš enterijer. Dovoljno je da jedna nijansa odgovara boji vaših zavesa ili zida i problem je rešen. Tepisi poznatih dizajnera mogu biti skuplji kao i dobri orijentalni, ali kvalitet vam je zagarantovan kao i originalnost. Oni mogu biti neobičnih tema, na primer satelitski snimak odredjenog dela grada, ili teksture koja podseca na morske sase ili pak veoma nestandardnih oblika. Na vama je da izaberete.

Za isticanje odredjenih delova prostorije idealni su tepisi sa nekom centralnom šarom na sebi. To se najčešće sreće kod orijentalnih tepiha i prostirki. Kružne, ovalne, pravougaone šare ili u obliku medaljona, koje zauzimaju centralno mesto na tepihu, uglavnom se stavljaju tako da ove šare budu u centru nečega, ispod lustera, stola, u sredini sobe… Ovo će nesumnjivo staviti u centar predmet ili prostor gde se nalazi tepih. Još jedna stavka u dizajnu na koju treba da obratite pažnju je razlika između dekoracije na tepihu malih i velikih razmera. Može se reći da podne obloge sa dekoracijom manjih razmera stavljaju akcenat na nameštaj, dok podne obloge sa dramatičnim dizajnom, većih razmera, privlači paznju i postaje bitna tačka fokusa u enterijeru.

Korisnih strana podnih obloga ima dosta. Jedna od njih je višestranost podnih obloga. Ovo najviše dolazi do izražaja kod podnih obloga u poslovnim i javnim prostorima. One su karakteristične zbog svoje izdržljivosti na habanje, mogućnosti da ne zadržavaju nečistoće u sebi i zbog lakog održavanja. Danas ovakve podne obloge nisu više jednoličnih i dosadnih boja i dizajna, već se mogu naći u širokom spektru veoma zanimljivih dezena kako bi oplemenili prostor u kom se nalaze. Druga korisna karakteristika je termalna i zvučna izolacija.

Bez obzira gde se nalazi, tepih ili bilo koja podna obloga ima pozitivnu stranu da ublaži zvuk i apsorbuje jačinu vašeg koraka. U poslovim prostorima gde je bitna koncentracija, tip „tihog“ poda je veoma cenjen.Podne obloge takodje mogu pomoći da povećate i održite temperaturu u prostoriji i samim tim smanjite torškove grejanja.

Na kraju, bez obzira za koju opciju se opredelite u izboru podnih obloga, najvažnije je da se krajni rezultat dopadne vama i da budete potpuno zadovoljni jer ćete dugo biti okruženi ovim delom dekoracije vašeg doma.

Autor teksta: Tijana Vučak, dizajner

Prethodni tekstDvoslojni parketi velikih dimenzija
Sledeći tekstTepih centar – prodaja i ugradnja veštačke trave