Pločice za ozelenjavanje spoljašnjih i unutrašnjih zidova kuće

Zeleni zidovi zgrada ili domova imaju zaštitu koja može biti ne samo funkcionalna, već i ekološki pozitivna. Francuski dizajner Bendžamin Pavlica je primenom fuzionisanog dizajna i hortikulture stvorio „biljne“ pločice na unutrašnjem i spoljašnjem betonskom zidu. Trouglasti modularni sistemi se mogu sastavljati u neograničenom broju kombinacija u zavisnosti od željenog oblika i veličine vašeg zida. Biljke se uzgajaju od strane sistema integrisanog navodnjavanja i rastu iz organskih rupa oblikovanih u pločicama koje dovode kuću u život – ali bukvalno!

DeltaflorE

Deltaflore je novi način povezivanja zelenih zidova u domovima. Zelena ograda je moguća slaganjem pločica jednih pored drugih. Bendžamin Pavlica je napravio Deltaflore modul od trajnog betona i u različitim bojama. Jedinstveni modularni sistem stvara atmosferu nalik evropskim kućama prekrivenim bršljanom ili puzavicama. Za one koji žive u toplijem podneblju, moguće je stvoriti tropsko okruženje različitim papratima, biljkama mesožderkama i drugim egzotičnim biljkama, kao i vinovom lozom.

Pavlica je pločice dizajnirao za LCDA, kompaniju koja se specijalizovala u savremenom nameštaju i enterijeru koristeći kompozitne materijale. Ove pločice su poput živih slika. Trouglasti moduli konfigurisani u zatvorenom prostoru na otvorenom – zelenim zidovima i fasadama, omogućuju da pločice izgledaju prilično lepo i kad nisu napunjenje biljem.

Ako se vodi računa o pravilnoj nezi, biljke će napredovati, a uzgajanjem zanimljivih komada, obezbediće se svetlost i senke koje će, po rečima dizajnera, doprineti „poetskoj atmosferi “ prostorije. Ove pločice su odlične za jednostavnu izradu spoljašnjih i unutrašnjih zelenih zidova. Napravljeni su od trajnog betona u različitim bojama, dok je niz mogućnosti zelenog zida je ograničen samo na vašu maštu.