Kako odabrati odgovarajući deking materijal?

Nekada davno, stambeni deking podovi su pravljeni od dasaka prikovanih za okvir. I danas se, oko 85% još uvek pravi na ovaj način. Taj procenat se polako smanjuje.

Postoje na stotine različitih deking podova od drveta, plastike, metala i kompozitnih mešavina. Drvo ima tendenciju nižih početnih troškova, ali većih napora održavanja, posebno ukoliko željena boja nije prirodna boja. Kompoziti imaju tendenciju da su na sredini iznosa početnih troškova, dok su niži napori održavanja. Plastika ima najvišu počenu cenu, najduži radni vek i najniže troškove održavanja. Materijal koji je najbolji je onaj koji ima najbolji ukupni paket funkcija koje us od važnosti za Vas.

Oblici profila dekinga

Profil dekinga je presek materijala. Podni deking se sastoji iz dasaka. Neke daske su postavljene na razmacima, dok neke zahtevaju određeni prostor, posebno na krajevima. Pojedini su dizajnirani tako da radom i izgledom variraju od različitih proizvođača. Pored toga, profili imaju razne varijacije i kombinacije funkcija.

Drveni deking

Najčešći deking je drveni, i to od bora. Obrađeni bor se tretira kako bi se sprečio od truleži. Priroda samog drveta je fleksibilna, sposobna na uvijanje i savijanje. Kedar je drugi po popularnosti. Otporan je na truljenje i znatno stabillniji od bora.

Kompozitni deking

„Kompozit“ označava da je deking oblikovan i ekstrudiran iz misteriozne formule koja je mešavina od drveta i plastike. Drveni udeo se sastoji od drvnog brašna različite veličine zrna i vrsta. Plastika je najčešće polietilen, ili vinil. Postoje različiti odnosi drveta i plastike, i različite kombinacije reciklirane plastike. Većina kompozitnih deking podova je sa teksturom drveta, ili glatka.

Plastični deking

Deking od stopostotne plastike  je prilično redak. Neki je gladak, a neki sa teksturom sa žljebovima ili drvetom. Najviše se upotrebljava vinil, stiropor ili polietilen. Daske od fiberglasa su takođe dostupne.

Metalni deking

Metalni deking za stambene projekte je izuzetno redak. Da bi ste odabrali odgovarajući materijal za vaš deking, potrebno je razmotriti sledeće faktore: početnu cenu, napor u održavanju, kao i cenu održavanja, dužinu životnog veka, sam izgled poda, boju, i posebne funkcije poput vodootpornosti.

Prethodni tekstŠta je BAZEN bez KERAMIKE
Sledeći tekstIzaberite pod koji će ispuniti vaša očekivanja