Solarne zemunice od armiranog betona

Solarne zemunice (eng. earth shelter) su arhitektonski princip gradnje u kojem se zemlja koristi kao spoljašnja termalna masa za izradu zidova čime se smanjuju gubici toplote i održava stalna unutrašnja temperature vazduha.

Moraju se zidati od armiranog betona
Foto: U ovim objektima vladaju konstantne temperature od 12.2°C

Postoje dva tipa izrade ovakvih objekata

  • Potpuno ukopane solarne zemunice
  • Delimično ukopane solarne zemunice

Poznato je da zemlja ima odlične termoizolacione sposobnosti i veliku toplotnu inerciju, pa zbog toga u ovim objektima vladaju konstantne temperature od 12.2°C. Pri tome zemljište iznad objekta nije „izgubljeno“ i može biti iskorišćeno za zelene površine.

Moraju se zidati od armiranog betona jer on jedini može izdržati pritisak zemlje iznad i na samu kuću, i moguće delovanje podzemnih voda. Mnogi bi rekli da to nije ekološki, jer je osnovni sastojak betona cement, koji iziskuje previše energije za dobijanje, ali, sa druge strane, atrijumske kuće štede energiju time što su odlično toplotno i zvučno izolovane, potrebno je malo zamljišta za njihovu izgradnju i dugotrajne su. Potpuno ukopane solarne zemunice, kao što im i sam naziv kaže, nalaze se pod zemljom, a delimično ukopane se od potpuno ukopanih razlikuju samo po položaju otvora za uvođenje sunčeve svetlosti i vazduha. U zemunicama se sve unutrašnje prostorije orijentišu ka suncu, pa imamo direktnu uštedu u električnom osvetljenju od oko 30 odsto.

Nisu potrebni oluci za odvođenje vode sa krova
Foto: U zemunicama se sve unutrašnje prostorije orijentišu ka suncu

Objekti se ukopavaju do dubine 1,10 m, što je dovoljno da se spreče toplotni gubici kroz parapetni fasadni zid. Zaštita ostalih spoljašnjih zidova i tavanice se postiže izgradnjom zemljanog nasipa debljine 10–50 cm, a uvođenje sunčeve svetlosti je omogućeno preko južno orijentisanih prozora. Za najekonomičnije zagrevanje solarne zemunice, kao i svih pasivnih solarnih objekata, veoma je važan raspored sunčanih dana. Najidealniji slučaj u našem podneblju su periodi od po 2 sunčana i 3 oblačna dana, ako u grejnoj sezoni prosečno imamo 60 posto oblačnih dana. U periodu do 3 oblačna dana temperatura vazduha u zemunici (od 20°C) održava se na osnovu prethodnog sunčanog perioda, kao i na osnovu akumulisane toplote u pregradnim betonskim zidovima i termoizolovanim duplim betonskim podovima.

Još neke od bitnih prednosti zemunica su to što im nisu potrebni oluci za odvođenje vode sa krova; takođe im nisu potrebni gromobrani. Zaštićene su u slučaju zemljotresa i olujnih vetrova. Problem buke i vibracija ne postoji. Zemunica je jedina kuća u kojoj se ne oseća ni košava, ni severac, a ni promaja. Zemunice su potpuno zaštićene od svih atmosferskih uticaja, prvenstveno od dejstva mraza i ekstremnih temperatura koje postepeno razaraju fasadu i zidove klasičnih kuća. Vek trajanja jedne zemunice je oko 200 godina. Osnovne prednosti delimično ukopanih zemunica su veća solarna efikasnost, jer južni otvori omogućuju maksimalnu insolaciju zimi, a nadstrešnicama je sprečeno pregrevanje leti, kada je sunce visoko, i vizuelni komfor, tj mogućnost pogleda na okolinu, čime je znatno umanjena i nelagodnost koja postoji kod dužeg boravka u podzemnim prostorijama.

Ušteda energije u solarnoj zemunici iznosi i do 85%, njeni stanari su izuzetno zadovoljni, a sama izgradnja je jeftinija od izgradnje nadzemne kuće.

Izvor: Eko kuće