Inovacija – Beton armiran bambusom

Revolucija u građevinarstvu – novorazvijeni kompozitni materijal od bambusa koji pojačava sistem u strukturalnom betonu…

Ovaj inovativni “zeleni” materijal može zameniti skupocen i ekološko neprijateljski proizvedeni čelik. Njegove prednosti nad čelikom su ogromne. Bambus ima viši zatezni kapacitet, mnogo niže troškove proizvodnje, lakše je težine, ne korozira i prirodno je obnovljiv bez potrebne ponovne sadnje. Bambus ima sposobnost da veže velike količine CO2 usled brzog rasta, takođe je lako dostupan i dostupan za proizvodnju u razvoju teritorije, što dovodi do smanjenja potrošnje energije tokom proizvodnje.

Zemlje u razvoju imaju najveću potražnju za armiranim betonom
Beton armiran bambusom

Armirani beton je najčešći građevinski materijal na svetu. Zemlje u razvoju imaju najveću potražnju za armiranim betonom. Dok se cementna industrija može naći gotovo svuda širom sveta, nekoliko zemalja u razvoju imaju sposobnost da proizvedu čelik.

Prirodno obrađena vlakna bambusa i lepak zajedno formiraju vodootporan i izuzetno izdržljiv kompozitni materijal
Bambus

Prirodno obrađena vlakna bambusa i lepak zajedno formiraju vodootporan i izuzetno izdržljiv kompozitni materijal, koji može da se koristi kao zamena za čelik u betonskim konstrukcijama. Bambus pripada botaničkoj porodici trava, veoma je otporan i jedan od najsvestranijih proizvoda prirode. Bambus je superioran u odnosu na drvo, pa čak i od ojačanog čelika.

Bambus je superioran u odnosu na drvo, pa čak i od ojačanog čelika

Tim istraživača u singapurskoj laboratoriji Future Cities (FCL) osmislili su alternativu koja će pomoći u betoniranju, ali oni i dalje istražuju kako najbolje iskoristiti bambus kao konstruktivni materijal. Može se koristiti za specifične aplikacije koje najbolje iskorišćavaju zateznu čvrstoću materijala, kao što su sistemi za ojačavanje u betonu ili nosači za tavanice i krovne konstrukcije.

Izvor: mojenterijer.rs