Stadion Atletiko Madrida u novom ruhu(Video)

Krajem jula radovi na montiranju krova na stadionu Wanda Metropolitano u Madridu zvanično su kompletirani. Ova sportska arena, koja je zapravo nastala renoviranjem starog atletskog stadiona Peineta, biće novi matični stadion španskog fudbalskog kluba Atletiko Madrida.

Izgradnja novog fudbalskog stadiona užurbano se privodi kraju
Foto: © FCC

Krov je sastavljen od 96 radijalnih panela izrađenih od PTFE-a, odnosno, polukristalne polimerne plastike.

Krov stadiona osmislio je Cruz y Ortiz Arquitectos uz podršku inženjera iz nemačke kompanije Schlaich Bergermann Partner. U videu od minut i 30 sekundi, koji nam donosi FCC Construccion, može se videti kako su izgledali četvoromesečni radovi na instalaciji 96 radijalnih panela na severnom delu stadiona koja su napravljena od PTFE-a, odnosno, polukristalne polimerne plastike.

Krov je sastavljen od 96 radijalnih panela izrađenih od PTFE-a
Krov je sastavljen od 96 radijalnih panela izrađenih od PTFE-a

Dva prstena

Krov čini dva velika prstena. Prvi prsten čini spoljašnji nosač s dvostrukom rešetkom koja prihvata sile zatezanja od krova. Unutrašnji prsten takođe nosi deo sila tereta krova kao i zatezne sile, čime je omogućeno kreiranje ovako velike krovne konstrukcije, piše ArchDaily.

Izgradnja novog fudbalskog stadiona užurbano se privodi kraju jer je zvanično otvaranje zakazano za 16. ili 17. septembar kada bi Atletiko Madrid trebao da dočeka Malagu u četvrtom kolu španske lige.

Pogledajte kako izgleda ovo impresivno zdanje:

Izvor: www.gradnja.rs

Prethodni tekst„VIBBET“-Od projekta do idealnog rešenja
Sledeći tekstČasopis „Podovi“ o poslednjem izdanju u ovoj godini