Šta pomaže betonu da zadrži toplotu?

Iako je beton materijal koji ne gori, on se ipak može oštetiti kada je podvrgnut ekstremnoj toploti. Tačnije, površinski slojevi materijala pucaju, što može da rezultira rušenjem celokupne konstrukcije napravljene od njega. Najnovija studija, pak, kaže da vlakna dobijena od bačenih guma mogu pomoći da se to spreči.

U prilog tome govori činjenica da neke kompanije već dodaju polipropilenska vlakna betonu kako bi na taj način sprečili pucanje. Ideja je da se usled zagrevanja betona vatrom ova vlakna istope stvarajući mreže sitnih kanala kroz materijal. Sva vlaga prisutna u betonu može izaći kroz te kanale inače bi ostala zarobljena, pretvorila se u paru i na kraju dovela materijal do pucanja.

Inače, vlakna koja se koriste za ovu namenu su sastavljena od čistog polipropilena što zahteva veliku količinu energije i resursa za proizvodnju. Međutim, naučnici sa univerziteta „University of Sheffield“ iz Velike Britanije utvrdili su da su vlakna prikupljena iz starih guma jednako efikasna. Tačnije, ta vlakna dolaze od materijala ojačanih tekstilom koji se obično koristi u gumama.

Istraživači trenutno rade sa građevinskom firmom „Twincon“ iz Šefilda usavršavajući troškovno efikasnu tehniku za odvajanje vlakana od gume, raspletajući ih i raspoređujući ih ravnomerno u betonskoj smesi. Takođe se uvode u razmatranje i različiti odnosi vlakana u betonu i različite vrste betona.

„Budući da su vlakna tako mala, ona ne utiču na čvrstinu ili krutost betona“, rekao je dr Shan-Shan Huang, glavni autor članka o pomenutoj studiji. „Njihov jedini zadatak je da se otope kada toplota postane intenzivna. Beton je krt materijal, tako da će se ova vlakna relativno lako probiti bez stvaranja pritiska unutar istog.“ Rad je nedavno objavljen u časopisu „Fire Technology“.

Izvor: newatlas.com

Prethodni tekstInovativni HAURATON proizvodi širom sveta
Sledeći tekstSAJAMSKI SPECIJAL časopisa PODOVI na Sajmu građevinarstva u Beogradu.