Reciklirana guma – Ekološka, praktična & prirodna

PODOVE OD RECIKLIRANE GUME možemo slobodno nazvati draguljem industrije koja teži ekologiji i energetskoj održivosti. Kako potražnja za „zelenim“ rešenjima, dizajnom i zgradama nastavlja da raste tako se arhitekte i građevinci kao i industrija trgovine nekretninama sve više okreću različitim rešenjima koja poboljšavaju ova svojstva jednog objekta.

Smanjivanje energije potrebne za održavanje i gradnju objekta, poboljšavanje izolacije unutrašnjih prostora i smanjivanje potrošnje vode i štetnih hemikalija kao i hemikalija uopšte jesu odlični i dobro poznati načini da se redukuje takozvani ekološki otisak objekta – uticaj zgrade na životnu sredinu u koji uključujemo ne samo energiju i materijale potrebne za izgradnju već i energiju koju objekat troši prilikom korišćenja i održavanja. Korišćenje reciklirane gume je relativno novina u „zelenoj“ gradnji, ali novina koja može da bude ključna razlika i da utiče na sveukupnu održivost objekta u ogromnoj meri.

Svake godine milioni automobilskih guma bivaju odbačeni. Često ih možemo naći u jarcima pored puta ili, jednostavno, u kantama za smeće. Ove gume najčešće završavaju na smetlištima gde su im potrebne decenije kako bi počele da se razgrađuju. Na ovaj način ogromne količine guma zauzimaju prostor na deponijama koji je danas preko potreban s obzirom da živimo u potrošačkom društvu koje proizvodi ogromne količine smeća. Neretko, čemu možemo i sami biti svedoci, automobilske gume bivaju paljene i na ovaj način doprinose zagađenju vazduha i ugrožavaju zdravlje ljudi koji su izloženi dimu otpuštajući opasna hemijska jedinjenja u vazduh.

Kaučuk se dobija iz kaučukonosne biljke Hevea brasiliensis ili kaučukovca
Kaučuk se dobija iz kaučukonosne biljke Hevea brasiliensis ili kaučukovca

Srećom, pojedine kompanije danas otkupljuju iskorišćenje automobilske i gume za ostala vozila sa ciljem da ih recikliraju i ponovo upotrebe gumeni materijal. Guma je zapravo prirodan materijal, ne vrsta plastike, što mnoge ljude može iznenaditi. Gumu ili kako je mi još zovemo, kaučuk, dobijamo iz kaučukonosnih biljaka. Na drvenastoj biljci se napravi zarez iz kojeg počinje da curi mlečno-smolasta smesa – kaučuk – koja se potom prerađuje u trajan materijal koji nam je svima poznat – gumu.

Guma se u velikoj meri koristi u najrazličitijim proizvodima danas i sa ovim materijalom smo se svi u nekom obliku susreli. Normalno, ona je izuzetno rastegljiva, fleksibilna i vodootporna što je čini idealnom za automobilske gume i to jeste njena najčešća primena.

Interesantna činjenica o gumi je njeno poreklo. Naime, kaučukonosno drvo su otkrili Evropljani kada su stigli u Ameriku odakle su pored kafe, kukuruza i drugih biljaka bez kojih danas ne možemo da zamislimo život otkrili i – gumu, to jest kaučuk. Elastičnu materiju su Maje i Inke koristile za pravljenje obuće, posuda za vodu i izradu lopti kao i drugih predmeta.

Kako nije napravljena od sintetičkih materijala i korišćenjem opasnih i štetnih hemikalija i kako traje izuzetno dugo, guma predstavlja idealan materijal za podove u ekološkim građevinama. Ukoliko su ovi podovi od reciklirane gume to samo još dodatno doprinosi ekološkoj i energetskoj održivosti podnih obloga od reciklirane gume.

Reciklirana guma na igralištima
Reciklirana guma na igralištima

PODOVI OD RECIKLIRANE GUME najčešče dolaze u pločama od ovog materijla, a u određenim uslovima mogu se napraviti i kao veće podne površine. Kada je profesionalno izrađen i na odgovarajući način ugrađen u prostor, pod od reciklirane gume može biti veoma efektan vizuelni element, dostupan u velikom spektru boja i stilova.

Od podnih ploča sa vidljivim komadićima reciklirane gume pa do podova koji imitiraju prirodne podloge kao što je drvo ili granit, reciklirana guma može da doda poseban efekat u prostor. Takođe, različite teksture mogu biti utisnute u gumu i na ovaj način podna obloga može dobiti moderniji izgled. Sve ove opcije doprinose raznovrsnosti podova od reciklirane gume i čine ih privlačnim materijalom na tržištu.

Kada se govori o funkciji poda od reciklirane gume, ovaj aspekt može biti čak i privlačniji od izgleda i spektra boja i estetskih opcija u kojima ovaj pod dolazi. Pored činjenice da je pod od gume prirodan materijal i usled ovoga ima pozitivno dejstvo na čovekovu okolinu, on je takođe prirodno elastičan što ga čini idealnom podlogom za određene prostore, posebno one sa sportskom namenom. Pošto je podloga elastična ona amortizuje korake i kretanje koje se preko nje odvija. Ovo u velikoj meri smanjuje pritisak na ljudske zglobove i bavljenje sportom, bilo rekreativno ili profesionalno, daleko prijatnijom, ali i bezbednijom aktivnošću.

Danas se na našim prostorima podloge od gume uveliko koriste. Pogotovo ih možemo primetiti u eksterijerima – u mnogim gradovima kod nas se sve češće na gradskim šetalištima, posebno onim koja su predviđena za bavljenje sportskim aktivnostima, mogu primetiti staze načinjene od reciklirane gume. Isto se može reći i za sportske terene.

Podovi u FITNES salama i prostorima za vežbanje
Podovi u FITNES salama i prostorima za vežbanje

Podove od reciklirane gume sve češće možemo videti i u unutrašnjim prostorima. Ovoj vrsti podnih obloga polako vrata otvaraju škole i fitnes centri koje u recikliranoj gumi vide veoma isplativu investiciju gde se za relativno malo ulaganja dobija podna obloga izuzetne trajnosti koja je pritom veoma udobna za korišćenje i laka za održavanje.

SVOJU DUGOTRAJNOST na duge staze, koja je ujedno jedna od najvažnijih karakteristika ovog poda, podloge od reciklirane gume mogu zahvaliti upravo automobilskim gumama čijim su recikliranjem pretežno napravljene.

Materijal za automobilske gume je proizveden kako bi bio otporan na mnoštvo veoma agresivnih uticaja. Prvo, gumama je primarna funkcija da nose težinu čitavog vozila i pritom podnesu velik stepen fizičkog habanja koji potiče od same površine po kojoj se vozilo kreće. Zatim je tu čitav niz atmosferskih uticaja kojima gume moraju da odole kako bi se uopšte mogle koristiti, od UV zračenja i izuzetno visokih temperatura tokom letnjih meseci preko kiše pa do zimskih uslova.

Početni materijal koji se koristi za reciklirane podove je, dakle, inicijalno dizajniran da podnese veliki stepen stresa. Upravo zbog ovoga se podovi od reciklirane gume pokazuju kao izuzetan izbor u prostorima kao što su sportska igrališta, teretane, garaže ali i prostori gde se očekuje veliki stepen habanja ili koji treba da podnese veliko opterećenje iz posebnih izvora kao što je slučaj u fabričkim halama i skladištima.

PODOVI OD RECIKLIRANE GUME su odličan način da se u prostor doda veoma praktičan materijal koji istovremeno pruža izuzetnu udobnost prilikom korišćenja budući da je prirodan materijal sa elastičnim karakteristikama.

Iako izuzetno trajan, pod od reciklirane gume je mnogo više od materijala koji će se malo habati. Ovaj pod će pružiti toplu i meku površinu koja zahteva malo održavanja i prirodno je otporna na fleke, vlagu i memlu.

Autor teksta: Irma Talović, d.i.a.

Prethodni tekstSve pogodnosti na predstojećem 45. Međunarodnom sajmu građevinarstva
Sledeći tekstKoloseum – svedok prošlosti i građevina za sva vremena