Intervju: Darko Partalo, direktor kompanije Drvoprodex d.o.o. Banja Luka

Drvoprodex izvozi preko 95% ukupne proizvodnje u inostranstvo. Najveći uvoznici njihovih proizvoda su zemlje EU i to Italija, Nemačka, Francuska, Austrija, Holandija. Ostvarili su uspešnu saradnju i sa zemljama Azije, Amerike, ali i brojnim zemljama iz regiona.

Luksuzni drveni podovi u 2022. godini

Zadovoljstvo kupaca im je na prvom mestu, što postižu pružanjem različitih mogućnosti prilikom odabira proizvoda. Biranjem dimenzije, sortiranja, završne obrade kao i mogućnostima uspostavljanja saradnje u pogledu postavki, kao i kvalitet proizvoda uz detaljna uputstva za održavanje, garancija je kupcima da je u pitanju pametna investicija u kojoj će uživati čitavog života.

Kompanija konstantno ulaže u savremene tehnologije i stručno usavršavanje zaposlenih što smatraju ključnim faktorima za izvrstan kvalitet proizvoda. 2001. godine preduzeće započinje proizvodnju masivnih podova, a 2008. uvođenjem linije za proizvodnju višeslojnih podova, učinjen je značajan iskorak u širenju asortimana proizvodnje. Njihovi podovi odišu prirodnom harmonijom, jedinstvenošću, doprinoseći u stvaranju toplog i udobnog ambijenta, idealno se uklapajući u svaki prostor Vašeg doma.

U ovom izdanju časopisa PODOVI prenosimo dugogodišnje iskustvo rada u porodičnoj kompaniji Drvoprodex gospodina Darka Partala iz ugla vlasnika i menadžera. Razgovarali smo o ciljevima i aktivnostima kompanije, dosadašnjim rezultatima kao i planovima za 2022. godinu.

Možete li ukratko da nam se predstavite – vaš obrazovni put, profesionalni razvoj?

Želja da započnem vlastiti biznis javila se još u srednjoškolskim danima. Kao gimnazijalac počeo sam da razmišljam o pokretanju privatnog biznisa u čemu mi je mnogo pomogla očeva podrška i nastojanje da osnujemo, razvijemo i održimo porodičnu firmu koja će nas održati na okupu.

Fokus na tome koji ni danas nije ništa manji nego tada, iako je Drvoprodex postala kompanija o kojoj sam tada mogao samo da maštam – predan rad, učenje, posvećenost i jak tim su nas doveli na mesto gde smo sada.

Postali smo najveća izvozno orjentisana kompanija za preradu drveta i finalnu proizvodnju u zemlji i jedna od većih u regionu, ali, učenje, obrazovanje i razvoj je prisutan i danas jer to je jedini način da napredujemo i održimo visoko zauzetu poziciju.

Kakav je bio Vaš početak angažovanja u kompaniji Drvoprodex, a kako izgledaju Vaša zaduženja danas?

Drvoprdoex doo
Drvoprodex d.o.o.

Teško je praviti poređenje perioda mojih početaka i trenutnog angažmana u kompaniji, a budući da je Drvoprodex u periodu mog početka angažmana bila firma sa svega nekoliko zaposlenih, manjeg obima i asortimana proizvodnje. Zahtevala je moj maksimalan angažman u svim oblastima i mnogo više zaduženja.

Iz godine u godinu sve je manje mojih zaduženja. Tim mladih ljudi oko mene koji uči i razvija se sa širenjem kompanije može da samostalno donosi odluke u delu kojim rukovodi, a što je u vreme kada je Drvoprodex bila manja kompanije bilo u mojim rukama.

Moja zaduženja, danas, jesu strateške odluke u vezi sa planiranjem, finansiranjem, ugovaranje koje zahteva angažman odgovornog lica i slične aktivnosti.

Naravno, to ne znači da nisam upoznat sa svim procesima. Uz redovnu komunikaciju i radne sastanke imam saznanja o svim pomacima u svakodnevnim aktivnostima, bilo da su progresi i napretci u pitanju ili izazovi koje tek treba savladati.

Drvoprodex / proizvodnja i ugradnja parketa
Drvoprodex / proizvodnja i ugradnja parketa

S obzirom da je Drvoprodex vrlo uspešna porodična kompanija, imate li neki savet za kompanije slične strukture koje su još u razvoju?

Put do uspeha je uzbudljiv i izazovan. Ponekad je potrebno i rizikovati prilikom donošenja važnih poslovnih odluka I činjenja koraka da bi se stiglo do vrha, ali ono što je bitno u porodičnom biznisu su međuodnosi puni razumevanja, saradnje i volje da se ide napred, prepoznavanje kvaliteta i prema tome preuzimanje poslova u kojima najbolje delujemo.

Malo sreće i veštine za prepoznati i okupiti dobar tim i u pravom trenutku delegirati autoritete i dati ovlašćenja za donošenje poslovnih odluka mladim ljudima, čije će se odgovornosti i ovlašćenja vremenom povećavati, ključ je kasnijeg uspeha.

Posvetite se, učite, slušajte, analizirajte, usvajajte i, na kraju, uživajte u uspesima i rezultatima.

Sa kojim se sve izazovima susrećete na putu do ostvarenja ciljeva?

Izazovi sa kojima se susrećemo svakodnevno su interne i eksterne prirode. Za velike sisteme, pogotovo sisteme čija je osnovna delatnost proizvodnja, sa velikim brojem zaposlenih i svakodnevnom potrebom za dobrom organizacijom izazovi su sastavni deo svakodnevnice, a savladavanje istih, ključ uspeha. Stvari na koje ne možemo uticati kao što je bio slučaj sa globalnom pandemijom su neki od većih izazova.

Šta je sve potrebno za uspeh u sektoru proizvodnje drvenih podnih obloga s obzirom na jaku konkurenciju?

Kvalitet na prvom mestu, usredsređenost na vlastite ciljeve, istrajnost… Kao i u svakom drugom sektoru, ove odlike su od suštinske važnosti za uspeh u poslu. Ako su proizvodi koje nudite kvalitetni, odolevaju vremenu, a istovremeno su u skladu s njim, onda konkurencija sama traži svoj put.

Kako izgleda jedan Vaš radni dan?

Posao menadžera podrazumeva dinamičnu svakodnevnicu, raznolikost u svakodnevnim aktivnostima, a naravno i nepredvidive događaje. Svaki radni dan započinje radnim sastankom sa menadžmentom, a na kojem se govori o ciljevima, planovima, preduzetim koracima, rezultatima ili sličnim temama i to je jedina aktivnost koja se ponavlja iz dana u dan, evo punih 30 godina. Sve ostale aktivnosti su u zavisnosti od preuzetih obaveza i ugovorenih sastanaka za taj dan.

Naravno, uz sve to potrebno je organizovati vreme i biti tu za porodicu, prijatelje, a budući da se u porodičnim kompanijama to vreme ponekad i preklapa, u mom slučaju je to prednost.

Drveni podovi su večiti trend
Drveni podovi su večiti trend / foto: Drvoprodex d.o.o.

Koliko je zahtevno efikasno organizovati kontinuiranu proizvodnju i kako se borite sa nedostatkom sirovina?

Kontinuiranu proizvodnju je zahtevno efikasno organizovati, ali, godine rada, iskustvo, učenje iz tuđih ali i vlastitih grešaka su nas doveli na mesto gde se nalazimo trenutno, a na kojem ne bismo mogli biti bez efikasno organizovane kontinuirane proizvodnje.

Činjenica je da se drvna industrija, uopšte, bori sa problemom nedostatka sirovine i da je to jedna od glavnih barijera i izazov za širenje i razvoj.

Tri decenije postojanja i predanog rada rezultirali su da imamo obezbeđene godišnje količine sirovine od strane JP koja upravljaju šumama u našoj zemlji, a veću količinu sirovine koja nam je potrebna obezbeđujemo od privatnih lica koja istom raspolažu.

Naš tim za nabavku sirovine svakodnevno radi na nabavkama novih količina tako da imamo i ozbiljan lanac dobavljača od kojih kupujemo elemente.

Nabavku vršimo iz svih raspoloživih izvora ali, svakako, borba za sirovinu je konstantna pa je zbog toga i jedan od najvećih izazova.

Na koji način je pandemija prethodne godine uticala na Vaše poslovanje i izvoz?

Na sreću i uz maksimalne napore našeg tima nismo imali negativnih uticaja koji su remetili naše poslovanje. Svakako, to su nove, otežavajuće i usporavajuće okolnosti sa kojima smo se susreli ne samo mi, već je situacija poremetila svetsko tržište i zadala brojne prepreke kako u razmeni dobara tako i poremećaje u pogledu cena i dostupnosti sirovine i repromaterijala.

Promene smo osetili, spremno dočekali, brzo reagovali i prilagodili se istima, izvoz održali na zadovoljavajućem nivou i s obzirom na celu situaciju jako smo zadovoljni postignutim rezultatima, uprkos pandemiji.

Da li ste razočarani otkazivanjem Domotex sajma, i koji je Vaš stav po pitanju potrebe održavanja manifestacija ovakvog tipa?

Iako potražnja i interesovanje za proizvodima iz asortimana nije nužno zahtevala aktivnosti sa ciljem pronalaska novih kupaca, ipak, žao nam je zbog otkazivanja Domotex-a jer smo se nadali novim susretima i iskustvima koje donosi ovaj sajam. Nadamo se da će biti prilike da se što pre predstavimo sa novim proizvodima i otvorimo vrata novim poslovnim prilikama koje su neizostavan deo ovakvih manifestacija, što govori i o mom stavu o održavanju istih.

To je, generalno, jako dobar način za prezentaciju proizvoda širem krugu posetilaca, a posebno na sajmu o kojem je reč, budući da on okuplja najveće svetske proizvođače, trgovce, kupce i posetioce iz naše branše.

Drvoprodex drveni podovi
foto: Drvoprodex d.o.o.

Da li ste zadovoljni poslovnim rezultatima u 2021. godini i koji su vam planovi za 2022?

Jako smo zadovoljni sa postignutim rezultatima i uspehom u prethodnoj godini. Činjenica da smo zabeležili rast, uspešno poslovali bez obzira na pandemiju, povećali proizvodne kapacitete i broj zaposlenih nema razloga za nezadovoljstvo.

Planovi za 2022. godinu su veliki, a vetar u leđa daje nam podrška naših kupaca koji iskazuju veliko interesovanje za proizvodima iz asortimana.

U planu su i neke nove investicije sa ciljem povećanja produktivnosti i kapaciteta, ali o tome ćemo kad aktivnosti budu realizovane i planirani rezultati postanu evidentni.

Posao VS. privatan život?
Da li uspevate da nađete savršen balans?

Savršenstvo je postići balans između ove dve najvažnije stvari u životu, posla i privatnog života. Nije jednostavno ali tome težim i trudim se da svaki dan ispunim i jednim i drugim.

Iskustvo u poslu, zdrav i pravilan razvoj kompanije kojem sam težio i na čemu smo svakodnevno radili tri decenije učinilo je da mi to danas ne predstavlja problem. Naravno, bitno je posložiti prioritete i dati sve od sebe na svim poljima.

Šta je najvažnije za uspeh menadžera i šta biste poručili mladim profesionalcima?

Svi se mi rađamo sa određenim osobinama i svako je za nešto predodređen, a ono što je važno za jednog menadžera su te, neke, urođene osobine dobrog vođe, dobra organizacija, istrajnost koju sam već spomenuo, optimističnost, pozitivna energija, spremnost kod donošenja teških odluka… Sve ostalo se vremenom uči i nadograđuje. Tako da, ako se vidite u ulozi menadžera, jakom voljom i istrajnošću se postižu sjajni rezultati.

Prošle nedelje pisali smo o dizajn podovima CRÈME DE LA CRÈME kompanije Drvoprodex. Više o tome možete pročititati na ovom linku.

www.drvoprodex.com

Karanovac 3 | 78000 Banja Luka
Bosna i Hercegovina | Republika Srpska

T. +387 (0) 51 427 465 | T. +387 (0) 51 427 485
T. +387 (0) 51 426 050 | F. +387 (0) 51 426 051

drvoprodex@blic.net
www.drvoprodex.com