Koloseum – svedok prošlosti i građevina za sva vremena

S obzirom na to da je nekada bilo jedna od najvećih imperija na svetu, Rimsko carstvo je imalo mnogo dostignuća za koje smo zahvalni do danas. A rimska arhitektura je definitivno jedna od njih. Živi dokaz njegovog sjaja su konstrukcije koje i danas stoje, uprkos oko 2000 godina vatre, rata, nošenja i gubitka ljudi.

Teško je zamisliti današnji Rim bez Koloseuma uprkos činjenici da je svedok koji je video kako isti pada i diže se i na stotine generacija i kultura koje dolaze i odlaze. Uvek je bio i biće jedan od najvećih simbola Rimskog carstva.

Ono što bi se moglo opisati kao Rimska autentična građevina, Koloseum još uvek velelepan i prekrasan prizor, iako je star oko 2000 godina. Amfiteatar, u svojim slavnim danima, mogao je da primi broj od 50.000 – 80.000 gledalaca. A ljudi su imali dobar razlog da se okupe na ovom mestu, jer je Flavijev amfiteatar ponudio takvu zabavu kao gladijatorska takmičenja, lažne morske bitke, lov na životinje, pogubljenja, preporod slavnih bitaka i drame zasnovane na mitologiji.

Danas je Koloseum jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija Rima, uprkos tome što je tokom vremena oštećen zemljotresima i razbojnicima. U 2007, Nev7Vonders fondacija je odabrala strukturu kao jednu od sedam novih svetskih čuda.

Prevedeno sa stranice: www.boredpanda.com