Reč urednika: „Podovi“ u novom ruhu

Poštovani
„Podovi“, kao i ostala naša izdanja, od ovog broja će izlaziti na eko papiru. Doneli smo odluku da ispratimo moderne svetske trendove kada se radi o štampanim izdanjima, a svetska praksa nam pokazuje da se sve više izdavača odlučuje upravo za ovu vrstu papira. Za skoro 15 godina rada i izlaženja ovog izdanja, menjali smo formate, radili redizajn časopisa i logotipa, ali nikada nismo menjali papir. Verujemo da će vam se dopasti pod prstima, kao i sama štampa na ovom specifičnom papiru koji boje upija na jedan sasvim drugačiji i elegantniji način.

Iza nas je uspešna godina, a svakako je i razvoj građevinskog sektora tome doprineo. Dobri poznavaoci prilika kažu da nas čeka jedan neizvestan period. Ovaj put ne mislimo na pandemiju ili cene i potencijalnu nestašicu energenata, već na manji broj započetih projekata ili izdatih dozvola. Naime, u Srbiji je prošle godine izdato 10.995 građevinskih dozvola, što je za oko 2% više nego 2021. godine. Najveći rast beleži Niš, od 38,34%, pa Novi Sad sa 12,14%, a najveći pad izdatih dozvola se desio Beogradu gde je izdato 10,36% manje dozvola. Zanimljiv je i podatak da je vrednost građevinskih dozvola u Srbiji 931,8 miliona dinara, što je povećanje od 8,64%. Ipak, ono što nas plaši je podatak da su u novembru 2022. godine izdate 2.782 građevinske dozvole, što predstavlja smanjenje od 16,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Časopis PODOVI broj 58, februar 2023
Časopis PODOVI broj 58, februar 2023

Ipak, verujemo da će za većinu proizvođača i prodavaca podova i podnih obloga i ova godina biti dobra. Svakako ne smemo zaobići ni podopolagače koji su bukirani po nekoliko meseci unapred što nas jako raduje, a kako stvari stoje taj trend će se nastaviti. Često nam preko društvenih mreža, telefonski ili na mejl adresu redakcije stižu pitanja o adekvatnom izboru podoplogača za određene podne obloge. Bilo da je u pitanju keramičar, parketar ili ovlašćena osoba za ugradnju industrijskih podova, vinila ili bilo koje druge podne obloge izbor je nekada zaista lak, barem po meni. Uvek birajte po preporuci i to od osobe ili kompanije kojoj verujete i za koju znate da ne može sebi priuštiti kvantitet u bilo kom segmentu. Ako ne postoji nikakva preporuka onda se dobro raspitajte i birajte one podopolgače koji imaju iskustva i zavidnu referentnu listu, a možete i konsultovati redakciju časopisa „Podovi“.

Časopis PODOVI broj 58, februar 2023
Časopis PODOVI broj 58, februar 2023 – sadržaj ukratko

NOVO izdanje časopisa PODOVI
prelistajte klikom na LINK

Segment podova i podnih obloga je cenovno u periodu stagnacije ili blagog rasta, a budućnost ili proleće je neizvesno do te mere, da i najbolji analitičari ne mogu jasno reći šta nas očekuje. Investicije i gradnja stambeno-poslovnih objekata se nastavlja ali smanjenim intenzitetom, pa se može primetiti da su i investitori obazrivi i da „rade“ objekat po objekat ili, što bi se reklo, igraju na sigurno. Prodavci građevinskog materijala su nam rekli da se najviše kupuju proizvodi za završne radove u građevinarstvu i to u većoj meri nego materijal za sivu fazu gradnje, pa nam i to negde govori da se završava započeto, a nove pozicije pažljivo otvaraju.

Nadamo se da će građevinski sektor koji u značajnoj meri utiče i na BDP zemlje izaći još jači iz narednog neizvesnog perioda. A do tada, hvala što čitate „Podove“ u štampanom ili elektronskom obliku na našoj web stranici i što nas pratite preko društvenih mreža i hvala svakom od 25.000 naših pratioca na Instagram nalogu.

Čitamo se i dalje!
Predrag Rađen, urednik izdanja

potpis Predrag Radjen, urednik izdanja

Prethodni tekstDekorativni kamen za fasadu
Sledeći tekstIntervju: Vuk Vukoje generalni direktor ISOMAT d.o.o.