Dekorativni kamen za fasadu

Kamen za fasadu i oblaganje zidova, ima zanimljivu ulogu kada, osim zaštitnog sloja, fasada dobija i na dinamičnosti, ostavljajući pravi umetnički dojam. U kombinaciji sa drvetom, kovanim gvožđem i nežnim, zemljanim ili pak vrlo jarkim bojama, prostor, iako sa dozom rustike, zapravo biva krajnje moderan. Uobičajeno je samo jedan deo zida obložen kamenom, te se kao vrlo efektni element može naći u spavaćim sobama, obično iznad uzglavlja kreveta, na nekom zidu dnevne sobe, često iza kamina ili kao njegov deo, ili kao pregradni zid.

Svakako, površina njime obložena biva istaknuta, a njegova neobičnost posebno se može naglasiti prigodnom rasvetom. Zahvaljujući poželjnim svojstvima, pre svega otpornosti na vlagu i oštećenja, te lakom održavanju, pogodan je i za kupatila, a danas se vrlo često sreće i u spa centrima.

Keramičke pločice velikog formata
Keramičke pločice u dnevnoj sobi / foto: Balkania Ceramics d.o.o.

Dekorativni kamen za fasadu je tradicionalno primenjivan u primorskim krajevima, gde je dominantna njegova zaštitna uloga. Međutim, ponovo dobija na popularnosti, naročito u kombinaciji sa drvenom stolarijom, velikim fasadnim otvorima, odnosno staklima, čineći jedinstvenu celinu sa prirodnim okruženjem.

Kako bi se dobila dinamičnost, na kamenu se mogu izbrušiti linije, čime se stvara interesantan efekat, može obuhvatati samo jedan deo fasade ili predstavljati kombinaciju više boja. U ovom svojstvu izuzetno je čest na bogomoljama, koje upravo zahvaljujući njemu ostaju postojane i veličanstvene vekovima.

Prirodni kamen, granit
Prirodni kamen, granit

Vekovima omiljen među građevinskim materijalima, pređašnjih decenija donekle je bio skrajnut usled razvoja sintetičkih materijala, no danas se ponovo vraća u punom sjaju jer se savršeno uklapa u koncept XXI veka kada prednjače prirodni materijali. Predstavlja materijal potpuno ekološki, te zdravstveno bezbedan, koji se stoga može upotrebljavati kako na spoljašnjim prostorima, tako i u unutrašnjosti različitih prostorija, od kuhinja do kupatila.

Postoji bezbroj razloga zašto se opredeljujemo za kamen u enterijeru i eksterijeru, počev od iskonske potrebe vraćanja prirodi, preko sjajnih performansi ovoga materijala, praktičnosti i široke primene, te jedinstvenosti, pa do ličnog ukusa, stila i opšteg trenda.

Nezanemarljiva je i estetika jer se unikatni primerci prirodnog kamena obrađuju i potom vrlo jednostavno uklapaju i sa drugim materijalima, čineći sa njima skladnu celinu.

Autor teksta: Sanja Dakić

Prethodni tekstprojekat: Sklad koji upijamo svim čulima
Sledeći tekstReč urednika: „Podovi“ u novom ruhu