Intervju: Vuk Vukoje generalni direktor ISOMAT d.o.o.

Na tržištu Srbije već 18 godina, ISOMAT razvija, proizvodi i plasira širok spektar visokokvalitetnih proizvoda građevinske hemije, maltera i premaza za građevinski sektor. Deo je Isomat Grupe, grčke multinacionalne kompanije koja duže od 40 godina ulaže u kvalitet, inovacije i kadar. Posebno su ponosni na odeljenje za istraživanje i razvoj sa sedam laboratorija za istraživanje i razvoj i 3 laboratorije za kontrolu kvaliteta. Brzorastuće tržište i snažan tehnološki razvoj zahtevaju optimizaciju postojećih, ali i razvoj novih proizvoda visokih performansi. Kako bi saznali više o stanju na tržištu proizvodnje i prodaje građevinskih materijala za ovo izdanje časopisa „PODOVI“ pripremili smo intervju sa generalnim direktorom kompanije ISOMAT Vukom Vukojem.

Pouzdan partner za integrisana rešenja za svaku gradnju

ISOMAT DOO - Poslovna zgrada u Beogradu, Srbija (Kancelarije, proizvodnja i magacin).
ISOMAT d.o.o. – Poslovna zgrada u Beogradu, Srbija (Kancelarije, proizvodnja i magacin).

ISOMAT uspešno posluje na srpskom tržištu već 18 godina. Možete li nam reći više o vašim proizvodima i sistemskim rešenjima?

U ISOMAT-u smo razvili integrisana sistemska rešenja za velike i male građevinske projekte kroz široki portfolio, sa više od 350 visokokvalitetnih proizvoda, među kojima su proizvodi za hidro i toplotnu izolaciju, boje, proizvodi za zaštitu površina, industrijski i dekorativni podovi, te aditivi za betone i mikrocementni premazi. Inovacije su naš imperativ. Konstantno radimo na unapređenju postojećih i razvoju novih proizvoda.

To je ono što nam diktiraju potrebe tržišta, ali i komplikovani makro-ekonomski uslovi kojima se do sada uspešno prilagođavamo. Prilagođavamo se i poslednjim trendovima u građevinskoj industriji, te želimo da našim stalnim kupcima ponudimo širok asortiman i da to bude razlog za sticanje novih kupaca – uvek onih koji traže napredna rešenja.

ISOMAT R&D i laboratorije za kontrolu kvaliteta
ISOMAT R&D i laboratorije za kontrolu kvaliteta

Izbor pravog sistemskog rešenja za vašu gradnju!

Građevinska industrija je brzoevoluirajući organizam. Ona već danas zahteva zaista tehnološki napredne sisteme za gradnju, a pre svega visoku izdržljivost uz laku primenu, lako održavanje, ali i estetsku dopadljivost. To su kriterijumi pri izboru između mnogo dostupnih rešenja na našem tržištu. Naša rešenja su integrisana i obezbeđuju kompatibilnost različitih slojeva proizvoda kombinovanih u svaki sistem. Istovremeno, naš tim tehničke podrške, sa iskusnim i specijalizovanim inženjerima, obezbeđuje pomoć u svakoj fazi procesa primene. Konačno, kroz našu mrežu partnera, ISOMAT je uz klijenta na svakom koraku – od izbora do krajnje upotrebe i održavanja.

ISOMAT rešenje za sistem hidroizolacije ravnog krova sa poliuretanskim tečnim hidroizolacionim membranama i premazima
ISOMAT rešenje za sistem hidroizolacije ravnog krova sa poliuretanskim tečnim hidroizolacionim membranama i premazima

Recite nam koji su ključni projekti na srpskom tržištu gde su korišćeni ISOMAT proizvodi?

Mi smo deo mnogih velikih projekata na srpskom tržištu kao što su Beograd na Vodi i Radisson Hotel u Beogradu gde su korišćeni proizvodi za hidroizolaciju podruma i ravnih krovova, kao i proizvodi za postavljanje pločica. Narodno pozorište u Beogradu sa proizvodima za reparaciju i popravku zgrade.

Upravna Zgrada Napreda, Beograd, Srbija
Upravna Zgrada Napreda, Beograd, Srbija / foto: Isomat d.o.o.

Stadion Karađorđe u Novom Sadu gde smo sa proizvodima učestvovali u sanaciji i hidroizolaciji tribina. Pored navedenih, spomenuo bih još i hotel Metropol Palace u Beogradu gde su korišćeni proizvodi za hidroizolaciju podruma, cementni podovi, fasadne boje, hidroizolacije za ravne krovove i sistemi za postavljanje pločica; Iz kompanije Fiat Srbija su koristili naše epoksidni podove. Veliki igrači na tržištu su nam ukazali poverenje.

Beograd na Vodi, Beograd, Srbija
Beograd na Vodi, Beograd, Srbija / foto: Isomat d.o.o.

Kako je tekao razvoj poslovanja i koje su ključne investicije ISOMAT-a u Srbiji?

ISOMAT u Srbiji posluje od 2005. godine. Na samom početku kompanija je bila komercijalna podružnica ISOMAT Grupe i podrazumevala je plasman naših proizvoda na srpsko tržište. Šest godina kasnije, ISOMAT d.o.o. se transformiše u proizvodno preduzeće. Gradi sopstvenu fabriku za proizvodnju građevinske hemije, maltera i boja. Pažljivo planiramo aktivnosti, ulaganja i modernizaciju proizvodnje. Na primer, nedavno smo investirali 4,5 miliona evra da bismo proširili kapacitete u Srbiji sa dodatnih četiri hiljade kvadratnih metara, ali i na nabavku savremene opreme.

Primena Isomat proizvoda - ISOFLEX PU650
Primena Isomat proizvoda – ISOFLEX PU650

Recite nam nešto o ISOMAT-u kao brendu?

Brendu ISOMAT važno je poverenje naših kupaca i pouzdanost profesionalaca. Naši proizvodi su odabrani po visokom kvalitetu, jednostavnosti korišćenja, konačnom rešenju i savršenom rezultatu u smislu zaštite i estetske privlačnosti. Osim prednosti koje nude naši proizvodi, brend ISOMAT odabran je i zbog odličnog znanja, integrisanih i prilagođenih rešenja, svestranosti i vrhunskog korisničkog servisa. Zahvaljujući našoj korporativnoj kulturi koja podrazumeva pažljivo praćenje svakog pojedinačnog procesa, ostvarujemo odlične rezultate u razvoju, proizvodnji i prodaji Isomat proizvoda.

ISOMAT objekat magacina
ISOMAT objekat magacina

Koliko ulažete u edukaciju korisnika? Da li organizujete specijalizovane obuke i tehničke seminare?

Činjenica je da uspeh u našoj industriji, osim kvalitetnih proizvoda, znači i temeljni prenos kompetencija, znanja i iskustava direktno do mesta korišćenja.

Upravo zbog toga, obuke i treninzi kupaca deo su naše strategije. ISOMAT tim za obuke čine inženjeri koji su podrška korisnicima kroz prilagođene obuke, tehničke seminare i praktične primene ISOMAT proizvoda, kao i kroz kontinuirane tehničke obuke i vebinare unutar kompanije. Ovde je važno napomenuti i da se filozofija i koncept učenja menja. Srbija se, kao i celi region, iz godine u godinu suočava sa manjkom radne snage, profesionalci nemaju vremena za okupljanja, pa se rešenje traži odmah i na licu mesta. Imperativ nam je da budemo sa kupcima i na gradilištu i da im pomognemo da svoj posao završe kvalitetno i efikasno.

Isomat d.o.o. tehnički seminar
Isomat d.o.o. tehnički seminar

Poznati smo po specijalizovanom pristupu koji kombinuje teorijske i praktične prezentacije, radionice i slične događaje za podršku tehničkom obrazovanju.

Kakva je budućnost građevinske industrije na srpskom tržištu?

Svedoci smo svakodnevnih burnih događaja na makro-ekonomskom planu. Vrednosti na tržištima sirovina su vrlo nestabilne. Svemu su prethodili prekinuti lanci snabdevanja, te i nestašica nekih sirovina.

Zahvaljujući blagovremenom planiranju, planskoj nabavci sirovina, ali i ispitivanju, kako našeg tržišta, tako i globalnih prilika, uspevali smo da se uhvatimo u koštac sa krizom. Analize, kako naše, tako i drugih relevantnih institucija pokazuju da se u Srbiji očekuje usporen ekonomski rast u 2023. godini. Ekonomski rast je u uskoj vezi sa građevinskom industrijom, zapravo sa kupovnom moći privrede i stanovništva. Međutim, srpsko tržište je u 2022. godini imalo stabilan rast kako po broju izdatih građevinskih dozvola tako i po obimu gradnje u većini segmenata. U ovom trenutku, predviđanja su da će se taj trend nastaviti i 2023. godine, uz nastavak rasta građevinske proizvodnje, kao i da će ukupni trend celokupnih građevinskih kretanja zadržati uzlazni pravac.

Održiva zelena gradnja
Održiva zelena gradnja / foto: Isomat d.o.o.

Srpsko tržište je tako otvoreno, stalno rastuće, a mi moramo da budemo maksimalno efikasni da bismo sačuvali poziciju u postavljanju standarda u oblasti građevinarstva.

Kakvi su planovi i ciljevi ISOMAT-a za 2023. Na tržištu Srbije?

Prateći strateške korake za 2023. godinu, težimo ka očuvanju imidža i prepoznatljivosti brenda, sa fokusom na zauzimanje liderske pozicije u prodaji fasadnih sistema. Nastojaćemo i da povećamo udeo na tržištu hidroizolacija i lepkova za pločice u Srbiji, kao i da povećamo ukupnu profitabilnost naše kompanije na lokalnom tržištu. U isto vreme, održivost je ključni prioritet za nas na nivou ISOMAT Grupe. Održivi razvoj je naš primarni cilj u celom spektru proizvodnog procesa, u finalnim proizvodima koje razvijamo i plasiramo na tržište, do akcija u kojima učestvujemo. I za kraj, ali ne najmanje važno – naš kadar. Stalno ulaganje u kompetencije zaposlenih koji čine pobednički tim.

ISOMAT d.o.o.
Prhovačka bb, 22310 Šimanovci
T +381 22 215 0 100
info@isomat.rs
www.isomat.rs