SAJAM: DOMOTEX 2018 – FASCINANTNI svet podova na jednom mestu

Globalna industrija podnih obloga sa entuzijazmom je prihvatila DOMOTEX

  • Časopis “PODOVI” i ove godime na DOMOTEX-u
  • Rekordni događaj u smislu odziva izlagača i ukupne površine izložbenog prostora
  • Odlična poseta – rezultat odličnog koncepta manifestacije
  • “Framing Trends” prezentacije su oduševile izlagače i posetioce

DOMOTEX 2018 se postavio kao moderan, osvežavajuć i više u trendu nego ikada. Od 12. do 15. januara u Hanoveru (Nemačka), ovaj događaj je održan u novom rasporedu hala koje su doprinele popularnosti vodeće teme sajma, UNIQUE YOUNIVERSE. Sve ovo je doprinelo osvežavajućem utisku inovacija uz sveta podnih obloga.

Domotex 2018, Unique Youniverse
Domotex 2018, Unique Youniverse

Kao vodeći sajam podnih obloga, DOMOTEX je, i ovog puta, ostvaren top performansama kao pokretač novih poslovnih saradnji, trendova i inovacija. 1.615 izlagača i preko 45.000 posetilaca uz preko 100 zemalja doputovalo je u Hanover i započelo novu poslovnu sezonu uz DOMOTEX.

Utisak koji smo mi iz redakcije časopisa „Podovi“ poneli kao neko ko se bavi ovom tematikom, odgovara fascinaciji koju su istim imali kako izlagači, tako i posetioci. Dobra organizacija nije evidentna samo u halama i izložbenim prostorima, već i kroz koncept koji je podređen poslovnom svetu i njihovoj korelaciji. U prilog ovome govori i činjenica da su izlagači na sajmu imali kako veliki broj upita, tako i finalizirane dogovore i ugovore na licu mesta. Zbog toga se, kako su nam i rekli, iznova ovde i vraćaju i iz tog razloga planiraju nastup i 2019. godine. Veličina sajma je više nego impresivna, ali zahvaljujući organizatorima, ona je i lako dostupna. Naime, organizovan prevoz za posetioce od hale do hale šatl-busevima, olakšao je obilazak i omogućio nam da vidimo upravo ono za šta smo bili u tom trenutku zainteresovani. Nemci stvarno jesu ljudi koji na sve misle, zato i zauzimaju mesto u svetu koje zauzimaju. I uvek su, sa razlogom, pri vrhu.

DOMOTEX 2018, Predrag Rađen, urednik časopisa PODOVI
DOMOTEX 2018, Predrag Rađen, urednik časopisa PODOVI
DOMOTEX 2018, Predrag Rađen, urednik časopisa PODOVI
DOMOTEX 2018, Predrag Rađen, urednik časopisa PODOVI, štand Rubio Monocoat

Najveća i najvažnija manifestacija PODNIH OBLOGA u svetu

DOMOTEX 2018 je sa entuzijazmom prihvaćen od strane globalne industrije podnih obloga i podopolagača, što je i dokazano rekordnim brojem izlagača i bukiranog prostora (106.000 m2).

„Značajan rast učesnika i zakupljenog izlagačkog prostora, jak odziv posetilaca, prikaz novih proizvoda i prezentacija kao i raspoloženje koje je vladalo tokom sajma dokaz su velikog uspeha ovogodišnjeg sajma“, komentarisao je Dr. Andreas Gruchow, menadžer kompanije Deutsche Messe. „Sa UNIQUE YOUNIVERSE kao ovogodišnjom temom sajma, DOMOTEX je postavio scenu za personaliovane trendove, kao i svim inspiracijama i inovacijama koje imaju udela u ovakvom pristupu.“

Dr. Andreas Gruchow, menadžer kompanije Deutsche Messe
Dr. Andreas Gruchow, menadžer kompanije Deutsche Messe

“Framing Trends” prezentacija – inspiracija za mnoge

Specijalni “Framing Trends” skup prezentacija održavan u hali 9, pružio je posetiocima priliku da iskuse značaj “UNIQUE YOUNIVERSE”, koja je bila ključna tema sajma. Izlagači, mladi dizajneri i umetnici koristili su “Framing Trends” da istražuju temu individualnosti u 20 različitih “nameštenih” prostorija. Ovakav specijalan pristup izlaganju pokazao se kao veoma popularan. “Framing trends je postigao velik uspeh. Njegov sveži pristup je omogućio rast mnogih ideja i učinio je DOMOTEX privlačnijm nego ikad”, rekao nam je Gruchow. “Ova specijalna izložba će, takođe, biti ključna u narednim DOMOTEX manifestacijama” dodaje Gruchow.

Domotex 2018, Framing Trends
Domotex 2018, Framing Trends
Domotex 2018, Framing Trends
Domotex 2018, Framing Trends

Najveći broj posetilaca „Framing Trends“ eventu bili su arhitekte, dizajneri enterijera i projektanti koji su iskoristili ovaj kreativni hotspot da sakupe nove informacije i inspiraciju za buduće projekte – čak i više od toga, s obzirom da je prezentovan velik broj podnih obloga i proizvoda za podopolaganje. „Framing Trends“ u hali 9 na atraktivan način je prikazao sve što DOMOTEX ima da ponudi. „Sa svojim inovativnim pristupom i centralnom lokacijom poslužio je kao žila kucavica celog DOMOTEX-a i dokazao se kao veoma zanimljiv event arhitektama i dizajnerima“ komentarisao je Chris Middleton, arhitekta u kompaniji KINZO sa sedištem u Berlinu.

Internacionalni miks posetilaca

Više od 65% posetilaca, oko 45.000 je došlo iz inostranstva – oko 60% posto posetilaca je došlo iz Evrope, a oko 25% iz Azije i 11% iz Amerike. Poseta iz Amerike je znatno porasla. Većina DOMOTEX posetilaca u bili kupci specijalizovanih maloprodaja i veleprodaja kao i arhitekte i dizajneri enterijera iz ove struke. Velik porast posetilaca se osetio iz sektora proizvodnje završnih boja i lakova, arhitekata, dizajnera enterijera, podopolagača i prodavaca. Kao i obično, posetioci DOMOTEX-a i ovog puta su pokazali visok novo donošenja odluka na mestu.

Domotex 2018, stručna predavanja
Domotex 2018, stručna predavanja

Posetioci su bili oduševljeni mnogobrojnim inovacijama. “SÜDBUND izlaže na DOMOTEX-u svake godine. Ovog puta smo po prvi put organizovali posetu sajmu našim članovima. Oduševljeni smo prezentacijama inovacija i inspiracijom, uključujući i pregled napretka u podnim oblogama i trendovima. Već sada nam je jasno da ćemo se naredni put vratiti sa još većom delegacijom u 2019-oj“ rekao je Michael Kovac, Floor Coverings & Accessories menadžer kompanije SÜDBUND – (Purchasing Association for Home Textiles sa sedištem Nemačkoj).

DOMOTEX 2018 - UZIN prezentacija
DOMOTEX 2018 – UZIN prezentacija

Bogat prateći program konferencija i prezentacija o ključnoj temi imali su dobar odziv i od strane izlagača i od strane posetilaca. Među govornicima su bile poznate arhitekte, kao što su Werner Aisslinger (Studio Aisslinger, Berlin), Andreas Krawczyk (NKBAK, Frankfurt/Main), Chris Middleton (KINZO, Berlin) i Jürgen Mayer H. (J. MAYER. H and Partners, Berlin). Intrigantna arhitektura i dizajn su predstavljeni, i o njima se diskutovalo, pokrivajući teme od početnog koncepta, preko procesa dizajna, proizvodnje i krajnje strategije prodaje. Dnevne ture obilaska sajma vodili su veoma priznate i poznate arhitekte i dizajneri kao što su Peter Ippolito (Ippolito Fleitz Group, Štutgard), Jürgen Mayer. H. (J. MAYER. H and Partners, Berlin) i Susanne Schmidhuber (SCHMIDHUBER, Minhen). Oni su vodili posetioce kroz manifestaciju otkrivajući im najbitnije prezentacije spajajući ih direktno sa izlagačima.

Domotex 2018, Treffpunkt Handwerk
Domotex 2018, Treffpunkt Handwerk

Stručni govor koje je držala svetski priznata dizajnerka enterijera i bloger Holly Becker iz kompanije Decor8, takođe je pobrao simpatije publike. Becker je objasnila kako DOMOTEX manifestacije mogu da sarađuju sa blogerima u cilju podizanja interesovanja šire publike za njihove proizvode. Zajedno, sa ostalim poznatim blogerima, ona je najavila i narednu temu trendova završne obrade. Korišćenje virtuelne stvarnosti kao alata u prezentaciji dizajna enterijera održana je veoma posećena prezentacija u hali 9, gde su mnogi posetioci probali VR naočare kako bi iskusili velike mogućnosti njihove primene u sektoru.

Velik doprinos arhitekata i dizajnera

Dodatnu inspiraciju pružio nam je “Art Day Workshops” formiran kao deo Framing Trends-a kanaske firme za dizajn Creative Matters. Učesnici su pozvani da ekspereimentišu sa bojama, ugljem, farbama i voskom na papiru kako bi kreirali novi dizajn sa temom UNIQUE YOUNIVERSE. Na takozvanoj floorCODES WorkLabs koju je održao institut International Trend Scouting (of the University of Applied Research and Art, Hildesheim, Nemačka), učesnici su imali prilike da primene “IIT HAWK” metodu, razvijenu od strane instituta, i da kreiraju vizionarska scenarija za buduće podne obloge.

Domotex 2018, Carpet Design Awards
Domotex 2018, Carpet Design Awards

Manifestacija Carpet Design Awards u subotu je bila jedna od posećenijih događaja u hali 9. Ove internacionalno priznate nagrade su dodeljene u osam različitih kategorija, kao priznanje najlepšem dizajnu tepiha ručne izrade. Takođe, važno spomena je da se hala 13 etablirala kao magnet za parketare i druge podopolagače kao i dizajnere enterijera, dok su Treffpunkt Handwerk ponudili stručnjacima mnoštvo saveta za njihov svakodnevni posao.

Sledeći DOMOTEX održaće se u Hanoveru od 11. do 14. januara 2019. godine. Od 2019. godine DOMOTEX će se odvijati i u Severnoj Americi. Debi DOMOTEX USA biće održan od 28. februara do 2. marta 2019. godine u Džordžija Svetskom kongresnom centru u Atlanti (Džordžija).

Završen je i DOMOTEX 2018. uspešniji i posećeniji nego ikada

Urednik časopisa “Podovi”, Predrag Rađen, kao predstavnik jedinog časopisa kod nas koji se bavi isključivo podnim oblogama, posetio je ovu prestižnu manifestaciju, na kojoj je, između ostalog, razgovarao i sa izlagačima iz našeg regiona. Na ovom Sajmu svoje podne obloge izložili su: kompanija “Tara” iz Kragujevca po četvrti put i “Drvoprodex” iz Bosne i Hercegovine, čak sedmi put. Više o utiscima kako izlagača, tako i našeg urednika, možete pročitati u ovom izdanju “Podova”, kao i na našem internet portalu www.podovi.org.

Autor teksta: Predrag Rađen, urednik časopisa “PODOVI”